Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales –Â Een stevige, goedgevulde maaltijdsoep, dat is altijd lekker en makkelijk toch? Je kunt niet genoeg recepten om dergelijke soepen te maken hebben, dus kijk vooral eens naar de heerlijke, gevulde paddenstoelensoep met Cabrales in het recept uit dit artikel. Behalve paddenstoelen bestaat de vulling uit kippendijen en pittige Spaanse Cabrales. Dat klinkt misschien als een bijzondere combinatie, maar het is zeker wel een lekkere combinatie. Zeker als je van kaas houdt, zou je die maaltijdsoep zeker eens moeten proeven! Durf jij het aan om dit recept te maken?
Cabrales
In de gevulde paddenstoelensoep met Cabrales zit uiteraard queso de Cabrales. Ken jij dit heerlijk pittige Spaanse kaasje al? Cabrales is een Spaans blauwaderkaasje, en wat voor een! Dit is geen kaas voor watjes. Vergeleken met Cabrales zijn kazen als Roquefort en Gorgonzola mild van smaak. De queso de Cabrales wordt gemaakt in Cabrales, Asturië, in Noord-Spanje. Daar rijpen in grotten de kazen die gemaakt worden van rauwe koemelk (soms van een mengsel van schapen- , geiten- en koemelk). In die grotten heeft de wind die van over de Atlantische Oceaan komt vrij spel. De blauwschimmelcultuur wordt niet toegevoegd tijdens het maken van de kaas, maar ontwikkelt zich op een natuurlijke manier. Zo ontstaat er een fantastische, heel pikante blauwaderkaas. Heerlijk om mee te koken, zoals in de gevulde paddenstoelensoep met Cabrales, maar zeker ook om zo te eten!
Dit is geen kaas voor watjes
Tips bij het maken van gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
In het recept van de maaltijdsoep zijn gemengde paddenstoelen gebruikt. Je kunt die makkelijk vervangen door een soort. Denk aan champignons, gewone witte, of kastanjechampignons. Maar ook oesterzwammen passen heel goed in dit recept. Houd er rekening mee dat die laatste minder vocht bevatten dan de meeste andere paddenstoelen. Ze slinken dus minder tijdens de bereiding, en je hebt er dan ook minder van nodig.
Je las al dat Cabrales een heel pikante kaas is. Durf je de gevulde paddenstoelensoep met Cabrales daarom niet aan? Je kunt de kaas heel makkelijk vervangen door een wat mildere soort, bijvoorbeeld de Nederlandse Blauw Klaver of de Deense Castello Blue. Helemaal geen blauwe kaasliefhebber? Zachte geitenkaas is ook een optie. De maaltijdsoep zal dan wel veel zachter en romiger van smaak worden.
Kun je niet aan Cabrales komen? Probeer dan of je wel aan Valdeón kunt komen, die kun je ook gebruiken om dit recept te maken. Dit is een kaas die erg lijkt op Cabrales. Hij komt uit hetzelfde gebied en is net zo pikant.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Cabrales; niet voor watjes!
Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?
Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram paddenstoelen, naar keuze, in stukjes
- 700 gram kippendijfilet, in stukjes
- 1 ui, in dunne kwartringen
- 30 gram verse knoflook, gehakt (eventueel 2 teentjes gewone knoflook)
- 2 liter paddenstoelenbouillon of kippenbouillon
- 125 gram boter
- 125 gram bloem
- 125 gram Cabrales, plus eventueel extra om te garneren
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- peper en zout
- Olie of boter om in te bakken
- Optioneel: wat gehakte groene kruiden of bosui om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde paddenstoelensoep met Cabrales:
Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin de kippendijfilet tot die gaar is. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet even weg. Zet in het bakvet van de kip de ui en de knoflook aan. Laat ze lichtbruin kleuren. Als de uien glazig zijn, voeg dan de paddenstoelen toe en bak die tot ze gaar zijn. Voeg dan ook de kip weer toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en zet even weg.
Laat in een ruime pan de boter smelten, maar niet kleuren. Voeg in een keer de bloem toe en roer die er goed door heen. Laat dit mengsel ongeveer drie minuten bakken, om de bloem te garen, terwijl je blijft roeren. Dit gaat het handigst met een rubberen spatel.
Vervolgens voeg je al roerend steeds een scheutje bouillon toe. Je zult zien dat er een dikke saus (de roux) ontstaat. Als je alle bouillon verwerkt hebt, zal er een goed gebonden soep zijn ontstaan.
Voeg de Cabrales aan de soep toe en laat die volledig smelten.
Schep dan het paddenstoelen- en kipmengsel door de soep. Breng de soep op smaak met de Worcestershiresauce, wat peper en indien nodig nog wat zout.
Serveer de soep in diepe borden of grote soepkommen. Wil je de gevulde paddenstoelensoep garneren? Dan kun je er wat extra, verkruimelde Cabrales en wat groene kruiden of gesneden bosui overheen strooien. Vers stokbrood of focaccia is erg lekker bij de gevulde paddenstoelensoep met Cabrales!
Tafel lekker !!