Groene aspergesoep – Gelukkig zijn tegenwoordig het hele jaar door de groene asperges te krijgen, zeker niet altijd uit eigen land, maar ach als een mens een keer trek in asperges heeft kan je altijd grijpen naar dit alternatief.
Waarom de witte asperge een koningin heeft en de groene niet is iets dat we eigenlijk niet begrijpen
De groene asperge heeft omdat hij langer aan de wortel zit de kans gekregen om nog meer vitamines vast te houden dan zijn witte zusje. Vaak is hij wat krachtiger van smaak, en dus heel goed geschikt voor een groene aspergesoep. En niet te vergeten het grootste voordeel: je hoeft hem niet te schillen! Want hoe je het ook wendt of keert, die witte rakkers schillen blijft bij met de meest mooie, bijzondere, dure aspergeschiller nog steeds een dingetje.
Terug naar de groene asperge, niet schillen en alleen de houtige onderkant ervan afbreken. Gooi deze stukjes niet weg, maar laat je bouillon even met de stukjes doorkoken. Zeker als je gebruik maakt van een bouillonblokje geeft het even meekoken van deze stukjes net die extra smaak aan je bouillon. Overigens kan je de schillen en de onderkant van een witte asperge ook prima in een bouillon laten meekoken. Gebruik 1 blokje op 1 liter water in plaats van de aangegeven 1 op een halve liter. De smaak van de asperge komt dan nog beter naar boven.
En wat is een asperge zonder een eitje, in de soep drijft dus een gepocheerd eitje. Klinkt moeilijker dan het is, gewoon proberen.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Groene aspergesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600-700 gr groene asperges
- 1 liter bouillon ( groente of kip )
- 1 prei, in dunne ringen gesneden
- 2 stengels bleekselderij, dunne plakjes
- 30 gram bloem
- 2 eetlepels slagroom
- 4 eieren
- 2 tl witte wijnazijn
- olijfolie
- vers gemalen peper en eventueel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de groene aspergesoep:
Breek de houterige onderkant van de asperges en laat deze met de deksel op de pan een minuut of 15 zachtjes in de bouillon meekoken. Verwijder de stukjes en zet de bouillon even apart.
Snijd de kopjes van de asperges en halveer ze. Kook ze in wat water in ongeveer 2 minuten beetgaar. Spoel onder koud water af en bewaar ze in en bakje koud water. Snijdt de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm.
Doe een scheut olie in een pan en doe de aspergestukjes, preiringen en bleekselderijplakjes erbij. Laat de groente op laag vuur in een minuut of 10 mooi zacht worden, houd zoveel mogelijk de deksel op de pan. Blijf regelmatig roeren en zorg ervoor dat de groenten niet verkleuren.
Roer de bloem door de groenten en laat een minuutje meegaren. Doe daarna de bouillon bij de groenten en laat dit 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine tot een gladde soep.
Nu het gepocheerde ei en echt het valt best mee. Doe in een klein pannetje een laagje water van ongeveer 4 cm, doe de azijn erbij met een mespuntje zout en breng aan de kook. Zet het vuur lager en roer met een lepel zodat je een kleine maalstroom krijgt. Doe dan het ei voorzichtig in het water en laat 3 minuten licht pruttelen. Haal met een schuimspaan uit het water en leg het ei even op een stukje keukenpapier. Herhaal met de andere eieren.
Breng de groene aspergesoep weer aan de kook en roer de room erdoor. Breng nu op smaak met peper en zout. Schep in een diep bord en leg het ei in het midden. Garneer de groene aspergesoep met de halve aspergekopjes en strooi en nog wat vers gemalen peper en een drupje olijfolie over.
Tafel lekker !!