Harira – Een Marokkaanse maaltijdsoep van Berberse afkomst. Deze rijk gevulde soep heeft tomaten, kikkererwten (en soms ook linzen) en bleekselderij als belangrijkste ingrediënten. Harira is dan ook een verrassend lekkere winterse maaltijdsoep.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn hartstikke voedzaam en gezond. In tal van gerechten zijn ze een enorme inspiratiebron vooral in de wintermaanden. De soep wordt gemaakt met kikkererwten. Wanneer je droge kikkererwten koopt, zul je deze eerst moeten weken. Zet dan de avond voor je harira maakt de kikkererwten vast in water. Soms worden overigens ook linzen gebruikt in deze maaltijdsoep, maar in dit recept beperken we ons tot kikkererwten.
Rundvlees
Naast peulvruchten gaat er in een Marokkaanse Harira ook rundvlees. Je kunt hier runderpoulet voor gebruiken, maar je kunt ook zelf blokjes snijden van riblappen of sucadelappen. In onderstaande receptuur maken we gebruik van rundvlees. Durf er ook gerust eens van af te wijken door bijvoorbeeld het rundvlees te vervangen door gehakt, lamsvlees of kip.
Harira met een beetje pit
Liefhebbers van een beetje pit kunnen wat sambal of een rood pepertje aan de harira toevoegen.
Harira smaakt nog beter als je deze een nachtje laat staan. Maak het dus gerust al een dag eerder.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Harira
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gr runderpoulet of suddervlees (bijvoorbeeld riblappen, sucadelappen)
- 2 el ghee of plantaardige olie
- 2 rode uien (gesnipperd)
- 250 gr gesneden bleekselderij
- 2 teentjes knoflook ( geperst )
- 50 gr vermicelli
- 1 tl gember
- 1 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl piment (heel pikante pasta) of gemalen chilipeper
- 2 tl paprikapoeder
- zout en zwarte peper
- 1 laurierblad
- 2 el tomatenpuree
- 1 liter kippenbouillon
- 500 gram kikkererwten ( geweld of uit blik )
- 800 gram tomaten, in blokjes
- een paar takjes platte peterselie en koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Harira:
Snijd de runderpoulet in hapklare stukjes en bak even in de soeppan in wat ghee of olie. Ghee is geklaarde boter en dat zorgt ervoor dat de boter niet gemakkelijk verbrandt en bruin kan worden. Voeg de fijngesnipperde uien en knoflook toe. Wanneer alles goed is gefruit voeg je de verschillende kruiden en het laurierblaadje toe.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en laat het even meebakken terwijl je blijft roeren. Voeg nu de kippenbouillon toe en laat ongeveer 20 min. sudderen. Voeg tenslotte de kikkererwten toe met de tomaten en de reepjes bleekselderij.
Meng alles goed door elkaar en laat de soep nog anderhalf uur zachtjes sudderen tot het vlees zacht is. Daarna voeg je de vermicelli toe en kook je deze in circa 10 minuten gaar. Bij het opdienen versier je met korianderblaadjes of peterselie.
Tijdens het koken de harira regelmatig roeren en voeg indien nodig nog wat water toe. Let op: het moet wel een dikke maaltijdsoep worden, dus maak de harira niet te waterig.
Tafel lekker !!