• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Italiaanse tomatensoep

Een goed gevulde maaltijdsoep!

Redactie door Redactie
in Soep
1
Italiaanse tomatensoep

Italiaanse tomatensoep – Bijna iedereen houdt van tomatensoep. Die soep wordt dan ook over de hele wereld gemaakt en gegeten. En het leuke daarvan is dat je op die manier tomatensoep kunt maken in ontelbare varianten. Van een eenvoudige tomatencrèmesoep zonder vulling, tot een rijk gevulde tomatensoep. In die laatste gaan, behalve natuurlijk verse tomaten en andere groenten, verse kruiden, ook pasta en cannellinibonen. Met Italiaanse tomatensoep zet je vol trots een heerlijke, voedzame maaltijdsoep op tafel!

Italiaanse tomatensoep maak je van verse tomaten!

Voor het maken van Italiaanse tomatensoep gebruik je natuurlijk wel verse tomaten. Als je wel eens op een Italiaanse markt bent geweest, heb je daar ongetwijfeld marktkramen vol mooie, rode en vooral rijpe tomaten zien liggen. Nu ben je waarschijnlijk voor je inkopen aangewezen op een Nederlandse supermarkt of groenteboer. En vaak zul je daar onrijpe, en dus harde, lichtrode tomaten aantreffen. Die moet je dus niet hebben. Lekkere tomatensoep maak je van rijpe tomaten. Ga op zoek naar donkerrode tomaten, die zelfs al een beetje zacht worden. Dat is prima voor de soep. Kijk aan het eind van de middag eens op de markt, wie weet heeft die groentekoopman nog ergens een doos tomaten die te rijp dreigen te worden en waar hij van af moet. Die wil hij dan vast voor een klein prijsje aan jou verkopen om er Italiaanse tomatensoep van te maken.

Soep om restjes in te verwerken

In Italië worden soepen als minestrone et cetera, ook gebruikt om restjes in te verwerken. Dat trucje kun jij natuurlijk met jouw Italiaanse tomatensoep ook heel goed uithalen. Een restje pasta, bonen of groenten laat zich heel goed in een soep verwerken. En hoewel het recept hieronder vegetarisch, of zelfs vegan is gehouden, kun je uiteraard ook prima een restje vlees, of salami of iets dergelijks aan de soep toevoegen. Ruim de koelkast op en leef je uit op jouw eigen variant van Italiaanse tomatensoep!

Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.

Tomatensoep recepten

Tomatensoep recepten

In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij

Italiaanse tomatensoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse, rijpe tomaten
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 75 gram winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 150 m witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • een klein bosje basilicum
  • 100 gram pasta (niet te grof)
  • 250 gram gare cannellinibonen
  • 1 schepje suiker
  • zout en peper
  • 500 gram soepgroenten, naar keuze
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Italiaanse tomatensoep:

Snipperde ui en de knoflook grof.

Snijd de winterpeen en de bleekselderij in stukjes.

Snijd de tomaten in stukjes.

Verhit een scheut olijfolie in een flinke soeppan. Fruit hierin de ui, de knoflook, de bleekselderij en de winterpeen aan.

Voeg na een minuut of 5 de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee om te ontzuren.

Voeg de oregano toe.

Doe de tomaten in de pan en laat ze zacht worden.  Blus af met de wijn.

Schenk de groentebouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat op een laag vuurtje, met het deksel op de pan, 20  minuten zachtjes doorkoken.

Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de basilicumblaadjes en een schepje suiker toe, en mix nog even goed door.

Breng de soep weer aan de kook. Doe de soepgroenten en de pasta erbij en kook ze beetgaar.

Voeg de cannellinibonen toe en warm de soep nog even goed door.

Breng de Italiaanse tomatensoep op smaak met zout en peper.

Serveer met lekker vers stokbrood of grof boerenbrood.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Tomatengroentesoep
Soep

Tomatengroentesoep

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief