Kaassoep met geroosterde knoflook – Kaas en knoflook, dat is een altijd een geslaagde combinatie. Aan de soep is geroosterde knoflook toegevoegd. Als je knoflook roostert, gaat de scherpe smaak en de doordringende geur er behoorlijk af. En dat maakt dat in de kaassoep met geroosterde knoflook de geurende smaakmaker niet overheersend is. Je kunt kaassoep als voorgerecht serveren, maar gebruik dan kleine soepkommen, want kaassoep is wel wat machtig. Dat maakt de soep echter wel in een grotere portie geschikt als lunch. Zeker als je er wat lekker vers stokbrood bij geeft. Dat wordt dus brood met kaas op een andere manier! Wat een fijne bijkomstigheid is, is dat je dit gerecht binnen een half uur op tafel hebt staan.
Twee soorten kaas voor in de soep
Er gaan twee heel verschillende soorten kaas in het recept van de kaassoep met geroosterde knoflook, namelijk belegen Nederlandse boerenkaas en de bekendste kaas van Italië, de Parmezaanse kaas. Vers geraspte kaas is het lekkerst, dus je hebt nog een klein klusje voor je daadwerkelijk gaat koken, maar dat is zeker de moeite waard. Je kunt ook je kaasboer vragen om vers geraspte kaas.
Geroosterde knoflook
De knoflook voor de kaassoep met geroosterde knoflook rooster je heel makkelijk zelf. De knoflook moet wel een uurtje in de oven, maar je hebt er verder geen omkijken naar. Kijk naar het recept voor geroosterde knoflook.
Kaassoep met geroosterde knoflook kun je van tevoren klaarmaken
Je kunt de geroosterde knoflook makkelijk een week in de koelkast bewaren, dus het loont de moeite om wat extra te maken. De uitgeknepen teentjes zijn ook heerlijk op een stukje stokbrood.
Je kunt de kaassoep van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Het kan dan wel zo zijn dat de soep dik is geworden als je hem weer opwarmt. Je kunt de soep dan verdunnen door wat extra bouillon toe te voegen.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaassoep met geroosterde knoflook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml witte wijn
- 200 gram belegen boerenkaas, geraspt
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 45 gram boter
- 45 gram bloem
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 bol geroosterde knoflook
- witte peper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassoep met geroosterde knoflook:
Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin kleuren. Voeg de bloem toe en meng dit met een rubberen spatel goed door de boter. Nu heb je een roux. Bak de roux ongeveer 3 minuten, terwijl je goed blijft roeren. Zo wordt de bloem gaar en voorkom je dat de soep naar meel gaat smaken.
Voeg nu een scheutje van de wijn toe. Je zult zien dat dat snel wordt opgenomen door de roux. Op die manier voeg je alle wijn en de bouillon toe. Zo ontstaat er een gebonden soep.
Smelt vervolgens de kaas in de soep. Klop eventueel even met een garde om de kaas goed door de soep te mengen. Klop ook de crème fraîche door de soep.
Haal de zacht geworden knoflook uit de bol. Wrijf dit fijn in een kommetje. Meng de knoflook door de soep en breng die op smaak met witte peper. Als het nodig is, kun je zout toevoegen, maar waarschijnlijk is dat niet nodig. Proef de soep eerst!
Serveer de soep in grote kommen, met wat vers stokbrood erbij.
Tafel lekker !!