• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Kaassoep van boerenkaas

Soep met de smaak van echte kaas

0
Kaassoep van boerenkaas

Kaassoep van boerenkaas – Boerenkaas, dat betekent kaas met smaak. Het betekent ook dat als je gaat koken met boerenkaas, je kookt met smaak. Gebruik die kaas dan ook eens voor iets anders dan het beleggen van een bruine boterham. Je kunt ook een heerlijk soepje maken van boerenkaas. En dat is lekker bij de lunch, naast die bruine boterham. Maar je serveert de kaassoep van boerenkaas net zo makkelijk als een voorgerechtje in een menu. Dit is een leuk recept om te gebruiken als je een compleet Hollands diner wilt serveren.

Waarom je kaassoep van boerenkaas maakt

Natuurlijk kun je een recept voor kaassoep van elke kaassoort maken. Dus waarom zou je dan kiezen voor Hollandse boerenkaas? De meest voor de hand liggende reden is dat boerenkaas veel meer smaak heeft dan fabriekskaas. De melk die wordt gebruikt voor het maken van kaas op de boerderij wordt niet gestandaardiseerd. Dat betekent dat er elke keer dat er kaas wordt gemaakt, verschil in smaak kan zijn. Tenslotte staan de koeien in de zomer vaker buiten en eten ze gras en kruiden, wat een heel andere smaak geeft dan als de koeien op stal staan en veevoer krijgen. De kaas heeft dus veel meer karakter dan fabriekskaas, die altijd hetzelfde smaakt. Als je vaker kaassoep van boerenkaas maakt, zal die dus nooit exact hetzelfde smaken. Dus koken met karakter, dat doe je met boerenkaas.

Een paar tips bij het maken van de soep

In het recept van de soep wordt witte wijn gebruikt. Wil je liever koken zonder alcohol, laat de wijn er dan uit en vervang die door dezelfde hoeveel groentebouillon. De soep zal iets anders smaken, maar de kaassoep met boerenkaas wordt er zeker niet minder lekker door.

Je kunt de soep van tevoren klaarmaken en weer opwarmen. Is de soep door het afkoelen te dik geworden? Verdun hem dan met een scheutje extra groentebouillon.

In het recept is belegen boerenkaas gebruikt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om extra belegen of oude kaas te gebruiken. Met jonge kaas zal de soep mogelijk wat vlakker van smaak worden.

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Kaassoep van boerenkaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram belegen Hollandse boerenkaas
  • 800 ml groentebouillon
  • 250 ml droge witte wijn
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel gehakte, verse peterselie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kaassoep van boerenkaas:

Rasp de kaas.

Hak de peterselie.

Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe en bak die al roerend in zo’n 3 minuten gaar. Sla die stap niet over, als de bloem niet gaar is zal je soep naar meel smaken.

Voeg de wijn toe en roer goed.

Voeg vervolgens in scheutjes de bouillon toe. Roer met een garde tot je een gebonden bouillon, zonder klontjes hebt.

Smelt de geraspte kaas in de bouillon.

Roer de gerookte paprika door de soep.

Roer de peterselie door de soep en breng verder op smaak met zout en peper.

Serveer de kaassoep van boerenkaas direct. Lekker met vers stokbrood.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.