Kaassoep van boerenkaas – Boerenkaas, dat betekent kaas met smaak. Het betekent ook dat als je gaat koken met boerenkaas, je kookt met smaak. Gebruik die kaas dan ook eens voor iets anders dan het beleggen van een bruine boterham. Je kunt ook een heerlijk soepje maken van boerenkaas. En dat is lekker bij de lunch, naast die bruine boterham. Maar je serveert de kaassoep van boerenkaas net zo makkelijk als een voorgerechtje in een menu. Dit is een leuk recept om te gebruiken als je een compleet Hollands diner wilt serveren.
Waarom je kaassoep van boerenkaas maakt
Natuurlijk kun je een recept voor kaassoep van elke kaassoort maken. Dus waarom zou je dan kiezen voor Hollandse boerenkaas? De meest voor de hand liggende reden is dat boerenkaas veel meer smaak heeft dan fabriekskaas. De melk die wordt gebruikt voor het maken van kaas op de boerderij wordt niet gestandaardiseerd. Dat betekent dat er elke keer dat er kaas wordt gemaakt, verschil in smaak kan zijn. Tenslotte staan de koeien in de zomer vaker buiten en eten ze gras en kruiden, wat een heel andere smaak geeft dan als de koeien op stal staan en veevoer krijgen. De kaas heeft dus veel meer karakter dan fabriekskaas, die altijd hetzelfde smaakt. Als je vaker kaassoep van boerenkaas maakt, zal die dus nooit exact hetzelfde smaken. Dus koken met karakter, dat doe je met boerenkaas.
Een paar tips bij het maken van de soep
In het recept van de soep wordt witte wijn gebruikt. Wil je liever koken zonder alcohol, laat de wijn er dan uit en vervang die door dezelfde hoeveel groentebouillon. De soep zal iets anders smaken, maar de kaassoep met boerenkaas wordt er zeker niet minder lekker door.
Je kunt de soep van tevoren klaarmaken en weer opwarmen. Is de soep door het afkoelen te dik geworden? Verdun hem dan met een scheutje extra groentebouillon.
In het recept is belegen boerenkaas gebruikt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om extra belegen of oude kaas te gebruiken. Met jonge kaas zal de soep mogelijk wat vlakker van smaak worden.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Kaassoep van boerenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram belegen Hollandse boerenkaas
- 800 ml groentebouillon
- 250 ml droge witte wijn
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel gehakte, verse peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassoep van boerenkaas:
Rasp de kaas.
Hak de peterselie.
Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe en bak die al roerend in zo’n 3 minuten gaar. Sla die stap niet over, als de bloem niet gaar is zal je soep naar meel smaken.
Voeg de wijn toe en roer goed.
Voeg vervolgens in scheutjes de bouillon toe. Roer met een garde tot je een gebonden bouillon, zonder klontjes hebt.
Smelt de geraspte kaas in de bouillon.
Roer de gerookte paprika door de soep.
Roer de peterselie door de soep en breng verder op smaak met zout en peper.
Serveer de kaassoep van boerenkaas direct. Lekker met vers stokbrood.
Tafel lekker !!