Kalfssoep – Kalfssoep is een soep die wordt gemaakt van kalfsbouillon. De bouillon wordt getrokken van kalfsvlees en kalfsbotten. Voor het recept van de kalfssoep met prei en gehaktballetjes is de bouillon niet gebonden. Dat betekent dat het een lichte soep is, die dus heel geschikt is om als voorgerecht te serveren bij een etentje, maar die ook lekker is als tussendoortje. De soep is natuurlijk gevuld met balletjes van kalfsgehakt. Neem eens de moeite om zelf van kalfsvlees een lekkere kalfsbouillon te trekken en daar van kalfssoep te maken. Je zult zien dat kalfsbouillon een verfijndere smaak heeft dan runderbouillon, en je zult prettig verrast zijn.
Kalfsgehakt, voor de balletjes in de soep
Kalfsgehakt is een mager alternatief voor rundergehakt en wordt gemaakt van het vlees van jonge kalfjes. Het gehakt heeft een fijnere structuur en is lichter van kleur dan ander gehakt. Kalfsgehakt heeft een aantal voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld runder- of lamsgehakt. Zo zitten er minder vet en calorieën in, maar wel veel eiwitten en voedingsstoffen. Dit maakt het een gezonde keuze voor wie op zoek is naar een magere proteïnebron. Zet dus eens vaker kalfsvlees op tafel. Kalfsgehakt wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken, bijvoorbeeld in Italiaanse gehaktballen of Griekse souvlaki. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken om een gewone Hollandse gehaktbal mee klaar te maken. En je gebruikt het in de kalfssoep. Want daarin horen natuurlijk kalfsgehaktballetjes.
Kalfssoep voorbereiden
Je kunt de soep bijna helemaal van tevoren maken. Bewaar de soep tot je hem gaat opwarmen in de koelkast. Voeg alleen de prei nog toe op het moment dat je de kalfssoep hebt opgewarmd om te serveren.
Lekker variëren
Voor een variant op de kalfssoep vervang je de prei bijvoorbeeld door fijngesneden gemengde soepgroenten of in ringetjes gesneden lente-uitjes. Je kunt ook fijngesneden verse tuinkruiden gebruiken om eens een andere draai aan de soep te geven.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Kalfssoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 liter kalfsbouillon
- 300 gram kalfsgehakt
- 1 eierdooier
- 0,5 theelepel Worcestershiresauce
- een snufje nootmuskaat
- 1 volle eetlepel panko of paneermeel
- zout en peper
- 150 gram prei, heel fijn gesneden
- een paar takjes peterselie, fijn gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfssoep:
Meng in een kom het kalfsgehakt met de eierdooier, de Worcestershiresauce, de panko, de nootmuskaat, en wat zout en peper. Draai er kleine balletjes van en leg die op een bord. Zet het bord een half uurtje in de koelkast, zodat de gehaktballetjes wat op kunnen stijven.
Breng de kalfsbouillon aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en kook een paar minuten door, zodat ze gaar worden. Zet dan het vuur uit en voeg de fijngesneden prei toe. Die wordt vanzelf zachter in de hete kalfssoep, dus de groente hoeft niet mee te koken. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Schep de kalfssoep in diepe borden en garneer met wat gehakte peterselie.
Tafel lekker !!