• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Een lichte, frisse soep van komkommer en munt die je goed van tevoren maakt. Heerlijk voor bij de lunch of als koel zomers voorgerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Soep
1
0
Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel

Komkommersoep is een lekker fris voorgerecht voor warme dagen. Je maakt deze lichte soep van komkommer, yoghurt en verse munt. Het is een ideaal gerecht als je gasten krijgt of als je gewoon iets verfrissends op tafel wil zetten zonder lang in de keuken te staan.

De komkommersoep maak je helemaal zelf, met verse ingrediënten. Een halve komkommer, een sjalotje, wat bouillon en yoghurt: meer heb je eigenlijk niet nodig. De soep wordt even gekookt, gepureerd en daarna goed koud weggezet. Zo krijgt de soep die verfrissende smaak die perfect past bij de zomer. Doordat je ‘m van tevoren maakt, hoef je vlak voor het eten alleen nog maar te serveren.

Komkommersoep

Porties:4 personen
Voorbereiding:10 minuten
Bereiding:10 minuten
Wachttijd:180 minuten
Totale tijd:200 minuten

Ingrediënten:

  • 1/2 komkommer, geschild
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 4 takjes verse munt
  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 250 ml groentebouillon (van tablet)

Zo maak je Komkommersoep:

Zet vier glaasjes of kommetjes klaar.

Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Verhit de olijfolie in een pan en fruit het gesnipperde sjalotje glazig.

Voeg de komkommerstukjes en de groentebouillon toe en laat dit 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de pan van het vuur. Hak de helft van de verse munt fijn en voeg toe aan de soep.

Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa. Meng de yoghurt erdoor.

Laat de soep minimaal 3 uur goed koud worden in de koelkast.

Proef de soep opnieuw en breng indien nodig extra op smaak. Koude gerechten mogen net wat sterker gekruid zijn.

Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch
Kooktechniek: Koken, Blender
Kooktijd: 15-30 minuten
Verse ingrediënten: Komkommer

Komkommersoep is een lekker lichte soep met een subtiele smaak. Door de toevoeging van munt en yoghurt wordt het een heerlijk fris gerecht. En omdat je komkommersoep koud serveert, is het een fijne keuze voor een zomerse lunch of als voorgerecht bij de barbecue. Je maakt deze soep met een paar basisingrediënten en je hebt er nauwelijks werk aan. Snijd de komkommer, fruit een uitje, kook alles kort, pureer, en klaar. Daarna zet je de soep gewoon koel weg. Dat maakt het ook een ideaal gerecht als je vooruit wil werken of gasten krijgt.

Komkommersoep met verse ingrediënten

De smaak van deze soep zit in de eenvoud. Komkommer is misschien geen uitgesproken smaakmaker, maar in combinatie met yoghurt en munt wordt het echt een volwaardige soep. Belangrijk is wel dat je verse munt gebruikt en volle yoghurt, voor een romige en frisse basis. Gebruik bij voorkeur een rijpe komkommer, want die geeft de meeste smaak. En kook de soep niet te lang, anders verliest de komkommer zijn frisse karakter.

Ook fijn: dit is een vegetarisch recept en het past in een lichte maaltijd. Heb je nog komkommer over in de koelkast? Dan is dit een prima manier om restjes te verwerken. Je kunt de soep trouwens ook makkelijk verdubbelen voor een groter gezelschap.

Serveer de komkommersoep goed koud

Een koude soep vraagt net iets meer kruiding dan een warme soep. Proef dus goed na het koelen en voeg eventueel wat extra zout of peper toe. Je serveert de soep het mooist in kleine glaasjes of kommetjes, met een blaadje munt erop. Zet de soep minstens 3 uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. De soep blijft 2 dagen goed in de koelkast, maar vriezen is niet aan te raden vanwege de yoghurt.

Met deze komkommersoep heb je altijd iets fris op tafel staan. Makkelijk, snel klaar te maken en ideaal voor zomerse dagen!

Komkommersoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1/2 komkommer, geschild
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 4 takjes verse munt
  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 250 ml groentebouillon (van tablet)

Bereidingswijze van dit recept

Zet vier glaasjes of kommetjes klaar.

Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Verhit de olijfolie in een pan en fruit het gesnipperde sjalotje glazig.

Voeg de komkommerstukjes en de groentebouillon toe en laat dit 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de pan van het vuur. Hak de helft van de verse munt fijn en voeg toe aan de soep.

Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa. Meng de yoghurt erdoor.

Laat de soep minimaal 3 uur goed koud worden in de koelkast.

Proef de soep opnieuw en breng indien nodig extra op smaak. Koude gerechten mogen net wat sterker gekruid zijn.

Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin11VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Tomatengroentesoep
Soep

Tomatengroentesoep

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!