Komkommersoep is een lekker fris voorgerecht voor warme dagen. Je maakt deze lichte soep van komkommer, yoghurt en verse munt. Het is een ideaal gerecht als je gasten krijgt of als je gewoon iets verfrissends op tafel wil zetten zonder lang in de keuken te staan.
De komkommersoep maak je helemaal zelf, met verse ingrediënten. Een halve komkommer, een sjalotje, wat bouillon en yoghurt: meer heb je eigenlijk niet nodig. De soep wordt even gekookt, gepureerd en daarna goed koud weggezet. Zo krijgt de soep die verfrissende smaak die perfect past bij de zomer. Doordat je ‘m van tevoren maakt, hoef je vlak voor het eten alleen nog maar te serveren.
Komkommersoep
Ingrediënten:
- 1/2 komkommer, geschild
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 4 takjes verse munt
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 250 ml groentebouillon (van tablet)
Zo maak je Komkommersoep:
Zet vier glaasjes of kommetjes klaar.
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit het gesnipperde sjalotje glazig.
Voeg de komkommerstukjes en de groentebouillon toe en laat dit 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pan van het vuur. Hak de helft van de verse munt fijn en voeg toe aan de soep.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa. Meng de yoghurt erdoor.
Laat de soep minimaal 3 uur goed koud worden in de koelkast.
Proef de soep opnieuw en breng indien nodig extra op smaak. Koude gerechten mogen net wat sterker gekruid zijn.
Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.
Tafel lekker !!
Komkommersoep is een lekker lichte soep met een subtiele smaak. Door de toevoeging van munt en yoghurt wordt het een heerlijk fris gerecht. En omdat je komkommersoep koud serveert, is het een fijne keuze voor een zomerse lunch of als voorgerecht bij de barbecue. Je maakt deze soep met een paar basisingrediënten en je hebt er nauwelijks werk aan. Snijd de komkommer, fruit een uitje, kook alles kort, pureer, en klaar. Daarna zet je de soep gewoon koel weg. Dat maakt het ook een ideaal gerecht als je vooruit wil werken of gasten krijgt.
Komkommersoep met verse ingrediënten
De smaak van deze soep zit in de eenvoud. Komkommer is misschien geen uitgesproken smaakmaker, maar in combinatie met yoghurt en munt wordt het echt een volwaardige soep. Belangrijk is wel dat je verse munt gebruikt en volle yoghurt, voor een romige en frisse basis. Gebruik bij voorkeur een rijpe komkommer, want die geeft de meeste smaak. En kook de soep niet te lang, anders verliest de komkommer zijn frisse karakter.
Ook fijn: dit is een vegetarisch recept en het past in een lichte maaltijd. Heb je nog komkommer over in de koelkast? Dan is dit een prima manier om restjes te verwerken. Je kunt de soep trouwens ook makkelijk verdubbelen voor een groter gezelschap.
Serveer de komkommersoep goed koud
Een koude soep vraagt net iets meer kruiding dan een warme soep. Proef dus goed na het koelen en voeg eventueel wat extra zout of peper toe. Je serveert de soep het mooist in kleine glaasjes of kommetjes, met een blaadje munt erop. Zet de soep minstens 3 uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. De soep blijft 2 dagen goed in de koelkast, maar vriezen is niet aan te raden vanwege de yoghurt.
Met deze komkommersoep heb je altijd iets fris op tafel staan. Makkelijk, snel klaar te maken en ideaal voor zomerse dagen!
Komkommersoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 komkommer, geschild
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 4 takjes verse munt
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 250 ml groentebouillon (van tablet)
Bereidingswijze van dit recept
Zet vier glaasjes of kommetjes klaar.
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit het gesnipperde sjalotje glazig.
Voeg de komkommerstukjes en de groentebouillon toe en laat dit 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pan van het vuur. Hak de helft van de verse munt fijn en voeg toe aan de soep.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa. Meng de yoghurt erdoor.
Laat de soep minimaal 3 uur goed koud worden in de koelkast.
Proef de soep opnieuw en breng indien nodig extra op smaak. Koude gerechten mogen net wat sterker gekruid zijn.
Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.
Tafel lekker !!