Koolsoep met Gruyère – Bij witte kool denk je al snel aan een recept voor gestoofde kool of een ovenschotel waarin je de kool verwerkt. Maar je kunt er ook soep van maken. Van een paar eenvoudige ingrediënten kun je een heerlijke, voedzame soep maken. Denk behalve de witte kool aan ingrediënten als aardappel, ui en knoflook. Door het toevoegen van kaas wordt het een lekker romige soep. Serveer de koolsoep met Gruyère met grof boerenbrood en zoute roomboter. Daarmee zet je een prima doordeweekse maaltijd op tafel die heel geschikt is voor een koude dag!
Kool, kaas en aardappels
Als je boodschappen gaat doen om dit recept voor koolsoep met Gruyère te maken, koop dan geen zakje gesneden witte kool. Om te beginnen is een hele kool goedkoper. Daarnaast is vers gesneden groente gewoon veel smakelijker dan iets wat al een paar dagen in een zakje in de koeling ligt. Het kost je een paar minuten om zelf witte kool te snijden. En mocht je overhouden omdat de kool te groot is voor dit recept? Geen nood, er zijn genoeg andere lekkere maaltijden die je met witte kool kunt maken. Je vindt vast een recept elders op de website. Zo eet je twee keer voor een kleine prijs. Gebruik kruimige aardappels voor de koolsoep met Gruyère. Die vallen al uit elkaar tijdens het koken, dus je kunt ze makkelijker pureren tot een romige soep. Voor Gruyère zul je waarschijnlijk even naar de kaasspeciaalzaak moeten. Je zult het niet in elke Nederlandse supermarkt kunnen vinden. Koop ook een stukje kaas en geen zakje. In vers geraspte kaas zitten geen toevoegingen, die je wel in geraspte kaas in een zakje vindt.
Koolsoep met Gruyère kun je van tevoren klaarmaken
De soep is een geschikt recept om voor een groot gezelschap te maken. Je kunt de soep desnoods al een dag van tevoren klaarmaken en weer opwarmen als je hem wilt gaan serveren. Geef er verschillende toppings bij de koolsoep met Gruyère. Denk aan croutons, fijn gesneden prei, gefrituurde uitjes of uitgebakken spekjes.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Koolsoep met Gruyère
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram witte kool
- 400 gram kruimig kokende aardappels
- 150 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 liter groentebouillon
- 200 gram Gruyère
- Selderijzout
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lekkere koolsoep met Gruyère:
Je hebt een staafmixer of een blender nodig om dit recept te kunnen maken.
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd hem repen. Dat mag best wat grof, je gaat de soep pureren.
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Snipper de ui en de knoflook grof.
Rasp de Gruyère.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg vervolgens de witte kool en de aardappels toe en bak ze even mee. Blus af met de groentebouillon.
Breng alles aan de kook en laat ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken.
Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Als je een blender gebruikt laat de soep dan eerst wat afkoelen.
Breng de soep weer aan de kook en smelt de kaas in de soep. Breng op smaak met wat selderijzout en flink wat zwarte peper. Voeg indien nodig nog wat zout toe.
Serveer de koolsoep met Gruyère met boerenbrood, zoute roomboter en verschillende toppings.
Tafel lekker !!