Kreeftenbisque – Heerlijk luxe genieten van verse kreeft? Maak dan eens deze goddelijke kreeftenbisque. Je mag het gerust ook een kreeftensoep noemen als je dat liever hebt. Wij vinden bisque een mooiere benaming omdat het principe vergelijkbaar is met een garnalenbisque. Het is de ideale manier om een kreeft te verwerken en ook dat prachtige pantser van het dier te gebruiken.
Om dit gerecht goed te maken en de optimale smaak te bereiken is dit best een keukenspektakel. Je gaat kreeft koken (wat velen nog altijd eng vinden) en je gaat flamberen. Lees dus eerst de receptuur goed! Is dit absoluut nieuw voor je? Plan dan naast de kreeftenbisque niet teveel andere ingewikkelde dingen want het is werkelijk doodzonde als dit mislukt.
Kreeftenbisque
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kreeften van ongeveer 500 tot 600 gram
- 60 gram bleekselderij, in halve maantjes
- 60 gram wortels, grof gesneden
- 60 gram venkel, grof gesneden (blokjes)
- 1 kleine rode ui, grof gesneden
- 1 laurierblaadje
- een takje verse tijm
- 70 gram tomatenpuree
- 15 gram rijst
- 50 gram port
- 50 gram cognac
- 1,8 liter kippenbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kreeftenbisque:
Begin met het koken van de kreeften. Zet een ruime (heel belangrijk) pan met water op het vuur en breng met wat zout goed aan de kook. Doe de levende kreeft met de kop naar beneden in het kokende water. De kreeft is op deze manier direct dood. Laat zo’n 4 minuten (je kunt er bijblijven dus!) verder garen en haal ze dan uit de pan.
Laat de kreeften een beetje afkoelen en ontdoe ze vervolgens van kop en pantser. Verwijder het bovenste deel van de kop en haal de longen en de maag eruit om te voorkomen dat de kreeft bitter wordt.
Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan of wok en laat in de hete olie de pantsers en kop van de kreeft zo’n 3 minuten kleuren. Voeg dan de groenten, tomatenpuree en kruiden toe en laat even meebakken.
Haal de pan van het vuur en giet de cognac erbij. Ontsteek de cognac met een lucifer of aansteker (flamberen) Wees voorzichtig!
Voeg dan de port, rijst en kippenbouillon toe. Laat het geheel een half uur op een laag vuur pruttelen.
Verwijder de grootste delen van de kreeft en pureer de kreeftenbisque met een staafmixer. Giet de kreeftenbisque dan door een fijne zeef.
Breng de kreeftensoep op smaak met een beetje cayennepeper.
Afwerken:
Optie 1: Je kunt de kreeftenbisque afwerken met een beetje room
Optie 2: Een ander alternatief (zie foto) is om wat kreeftenvlees te gebruiken. Snijd de kleinste stukken van de kreeft zeer fijn en meng met wat fijngesnipperde peterselie. Plaats een kookring midden op het bord en doe hier een hoeveelheid kreeftenvlees in. Druk goed aan en verwijder voorzichtig de kookring. Leg er een schijfje kreeft op en plaats tegen het torentje een stukje vlees uit de schaar van de kreeft. Giet daarna voorzichtig de kreeftensoep rond de garnituur.
Tafel lekker !!
Jammer dat in de lijst van ingrediënten de tomaten pure vergeten is.
Ik heb zelf gegokt namelijk 1 blikje pure.
En extra 500 gram Hollandse garnalen koppen mee ge kookt.
Deze soep was geweldig, dank voor dit recept
Fijn dat het gelukt is Mischa, uiteraard voegen we de tomatenpuree nog even toe.