Leidse kaassoep met spinazie – Verse spinazie, dat is een echte voorjaarsgroente. Leidse kaas is een echte Hollandse klassieker. En als je die twee samen in een makkelijk en snel te maken soepje verwerkt, dan zet je dus het voorjaar op tafel. Leidse kaassoep met spinazie is lekker om als voorgerechtje te serveren, maar net zo makkelijk eet je hem als lunch. In dat geval kun je er nog een broodje bij serveren, met Boeren-Leidse bijvoorbeeld. Een recept voor de echte kaasliefhebbers dus!
Verse spinazie betekent voorjaar!
Ondanks dat er tegenwoordig jaarrond verse spinazie wordt verkocht, is het toch een echte voorjaarsgroente. Na de winter, waarin er vaak wat zwaardere gerechten worden gegeten, is een recept voor een echte voorjaarssoep dus meestal wel welkom. Je wordt alleen al vrolijk van de mooie groene kleur. In Leidse kaassoep met spinazie zit dan ook flink wat spinazie. Verse spinazie, welteverstaan. Want voor zo’n bijzondere soep kies je natuurlijk wel voor verse spinazie. Gewoon vanwege de heerlijke frisse smaak van de groente. En aangezien je tegenwoordig meestal verse spinazie koopt die reeds gewassen en uitgezocht is, is tijd geen reden meer om niet voor verse spinazie te kiezen!
Leidse kaassoep met spinazie
Leidse kaas is een van de oudste kazen die er in Nederland wordt gemaakt. Al in de 17e eeuw experimenteerden de boeren in de omgeving van Leiden met het toevoegen van komijn aan hun kazen. De karakteristieke, kruidige smaak die de kaas hierdoor kreeg, onderscheidde hem van andere Nederlandse kazen als Gouda en Edammer. De kaas wordt gemaakt van magere koemelk, wat hem een andere structuur geeft dan Goudse kaas met komijn. De kaas smelt goed, wat hem dus heel geschikt maakt om in een recept als Leidse kaassoep met spinazie te verwerken. De subtiele smaak van de komijn past prima bij de frisse smaak van de spinazie.
Tips bij het maken van dit recept
Om dit gerecht te maken heb je een staafmixer of eventueel een blender nodig. Als je de soep in de blender pureert, laat hem dan eerst wat afkoelen om ongelukken te voorkomen.
Serveer de Leidse kaassoep met spinazie met wat toppings die je er los bij serveert. Denk aan wat gehakt, gekookt ei, zelfgemaakte croutons, wat extra room of voor de echte kaasliefhebbers, wat extra geraspte Boeren-Leidse. Zo kan ieder zelf kiezen wat hij of zij lekker vindt om de soep aan te kleden.
Spinaziesoep, maak je natuurlijk met verse spinazie
Er zijn heel veel redenen om spinaziesoep te maken, het is lekker, het is snel klaar, hartstikke goed voor je en prachtig van kleur.
Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?
Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!
Leidse kaassoep met spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse spinazie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 150 gram belegen of oude Leidse kaas
- 1 liter groentebouillon
- 125 gram crème fraîche
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Leidse kaassoep met spinazie:
Zoek indien nodig de spinazie uit en was die goed.
Snipper de ui en de knoflook.
Rasp de Leidse kaas.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan, maar laat ze niet kleuren. Glazig is genoeg.
Voeg de spinazie en de groentebouillon toe en breng alles aan de kook. Laat een minuut of 5 koken.
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de crème fraîche en de kaas toe en mix de soep nog kort na. Breng op smaak met zout en peper.
Vind je de soep te dun, dan kun je hem iets binden met een beetje maïzena dat je oplost in wat koud water of eventueel met een product als ‘allesbinder’.
Serveer de Leidse kaassoep met spinazie met wat lekkere toppings.
Tafel lekker !!