Lente-uitjessoep – Uiensoep maak je meestal van gewone gele uien of rode uien. Maar voor een lekker lichte voorjaarvariant, met een prachtige groene kleur, maak je een soep van lente-uitjes. Dat geeft een compleet ander effect dan een soep van gewone uien. Met dit recept maak je heel snel en heel makkelijk een heerlijke soep. Lente-uitjessoep is uiensoep eten op een heel andere manier! Serveer de soep als voorgerecht of met een broodje erbij als lunch.
Lente-uien of bosuien
Lente-uitjes, ook wel bosuitjes genoemd, zijn een heel veelzijdige uiensoort. Ze zijn mild van smaak en je kunt ze rauw eten en gewokt of gebakken, toepassen in de meest afwisselende gerechten en op allerlei manieren. Het verschil met gewone uien is dat lente-uitjes geen bol vormen en dat je het loof opeet. Ze hebben een dunne, witte steel, die overloopt in holle, groene bladeren, die wel iets op bieslook lijken. De bladeren zijn wat groter en pittiger van smaak en dat maakt ze heel geschikt om lente-uitjessoep van te maken. Omdat de smaak van de uitjes fris en licht pittig is, kun je ze makkelijk met andere ingrediënten combineren. Ook in de soep!
Lente-uitjessoep, ook om mee te variëren
Het recept voor de soep van dit artikel is een heel eenvoudig basisrecept. Je kunt met een kleine aanpassing van het recept de soep heel makkelijk van een wat ander smaakje voorzien. Vervang de slagroom bijvoorbeeld door roomkaas, al dan niet een soort met een smaakje, zoals tuinkruiden met knoflook of peper. Je kunt ook een vulling aan de lente-uitjessoep toevoegen. Denk aan wat blokjes gekookte ham, kaascroutons, verse doperwten. Of maak een variant met een Aziatisch tintje door de slagroom te vervangen door kokosmelk, wat sojasaus, sesamolie en bijvoorbeeld taugé toe te voegen.
Je kunt de lente-uitjessoep makkelijk een dag van tevoren klaarmaken. Voeg dan nog geen vulling toe en bewaar de soep afgedekt in de koelkast.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Lente-uitjessoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 lente-uien + extra
- 2 middelgrote kruimig kokende aardappels
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml slagroom
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lente-uitjessoep:
Haal de kontjes van 10 lente-uien en snijd ze in stukjes.
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Snijd de knoflook in plakjes.
Verhit een scheut olie in een soeppan. Fruit de lente-uien en de knoflook even aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg de aardappels en de bouillon toe.
Kook een kwartiertje tot de aardappels gaar zijn.
Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Als je een blender gebruikt, laat de soep dan eerst iets afkoelen om ongelukken te voorkomen.
Verwarm de soep nog even goed en voeg dan de slagroom toe. Laat de soep niet meer koken om schiften te voorkomen.
Voeg voor het serveren nog wat ringetjes lente-ui toe.
Serveer de lente-uitjessoep direct.
Tafel lekker !!