Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes – Het is heerlijk om in de winter een goed gevulde maaltijdsoep te eten. Je kent allemaal de klassiekers met peulvruchten als erwtensoep en bruinebonensoep. Heel erg lekker, maar ze kosten wel veel tijd om te koken. Zet eens een snellere maaltijdsoep op tafel, waar toch peulvruchten in verwerkt worden. Dat lukt prima met een linzensoep. Om er een goed gevulde linzensoep met wintergroenten van te maken voeg je verse groenten toe die in de wintertijd volop verkrijgbaar zijn: prei, winterpeen, pastinaak en knolselderij. Voor extra vulling kun je er flink wat gehaktballetjes in doen. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar de hoeveelheid die jij genoeg vindt. Als je geen vlees wilt eten laat je ze weg. Door de peulvruchten blijft de linzensoep met wintergroenten ook zonder vlees voedzaam. Dit is een heerlijke, verwarmende soep om op een doordeweekse winterdag te serveren!
Linzensoep met wintergroenten, gemaakt van Le Puy linzen
In dit recept voor linzensoep met wintergroenten zijn donkergroene linzen gebruikt. De zogenaamde Le Puy linzen. Dit zijn linzen die geteeld worden in en rondom het Franse dorp Le Puy-en-Velay, in de Auvergne. Die linzen hebben zelfs een AOP (Appellation d’Origine Protégée) keurmerk. Le Puy linzen zijn dus een beschermd streekproduct. Maar let wel op de benaming. Er worden namelijk ook donkergroene linzen op de markt gebracht als Dupuis linzen. En dit zijn geen Le Puy linzen. Mocht je geen Le Puy linzen kunnen vinden, dan is dit wel het beste alternatief. Le Puy linzen blijven namelijk heel tijdens het koken en behouden hun bite. Dupuis linzen blijven ook heel tijdens het koken. Bruine en rode linzen koken stuk en zullen dus een heel andere structuur aan de linzensoep met wintergroenten geven. Dat kan ook lekker zijn, maar het is niet de bedoeling in dit recept.
Gebruik voor deze linzensoep met wintergroenten de Le Puy linzen. Die blijven heel tijdens het koken en behouden hun bite.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Linzensoep; de lekkerste recepten
Linzen zijn gezond en lekker. Een makkelijke manier om linzen te eten is als soep. Vind hier de lekkerste recepten voor linzensoep!
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 liter runderbouillon
- 250 gram donkergroene linzen (Le Puy)
- 1/4 van een grote knolselderij, in blokjes
- 1 grote winterpeen, in blokjes
- 2 pastinaken, in blokjes
- 1 grote prei, in halve ringen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- 1 ei
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 3 eetlepels paneermeel of panko
- 1 theelepel zout
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je linzensoep met wintergroenten:
Maak eerst de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de mosterd, de Worcestershire sauce, het ei, 1 eetlepel tijm, het paneermeel, zout en peper naar smaak. Draai hier kleine balletjes van.
Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af onder de kraan. Breng de bouillon aan de kook en voeg de linzen en 1 eetlepel tijm toe. Laat 15 minuten koken.
Voeg dan de knolselderij, winterpeen, pastinaak , ui en prei toe. Laat dit meekoken tot de groenten bijna beetgaar zijn.
Doe de gehaktballetjes erbij en laat ze een paar minuten meekoken. Dan is de soep klaar
Serveer de linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes in grote kommen. Lekker met vers stokbrood!
Tafel lekker !!