Minestrone met zoete aardappel –Ā Minestrone is een echte Italiaanse klassieker. De dikke groentesoep staat bekend om zijn rijke smaak en zijn veelzijdigheid. Dat laatste betekent dat je minestrone op verschillende manieren en met verschillende ingrediĆ«nten kunt klaarmaken, afhankelijk van het seizoen en jouw persoonlijke voorkeuren. Een leuke twist op het traditionele recept is een minestrone met zoete aardappel. Die lichtzoete knol geeft niet alleen extra smaak, maar ook een romige touch. Kortom, een flinke pan vol lekker, Italiaans comfortfood en daar wordt bijna iedereen blij van!
Een ‘armeluisgerecht’ met heel veel smaak en vol verse groenten
Vroeger was minestrone een gerecht dat vooral door het arme deel van de bevolking werd gegeten. De soep werd gemaakt met restjes groente en peulvruchten, gewoon wat er op dat moment voorhanden was. Inmiddels is het een nationaal gerecht, dat in de verschillende regio’s op unieke manieren wordt klaargemaakt. Traditioneel zitten er in een recept voor minestrone bonen, pasta of rijst, tomaten en een scala aan groenten als bleekselderij, courgette, wortel of spinazie. De minestrone met zoete aardappel kun je zien als een moderne variant op de klassieker. De groente geeft net een wat andere smaak en extra voedingswaarde aan de soep. Dit is een minestrone zonder vlees. Als je kiest voor een vegan groentebouillon is dit een volledig plantaardig gerecht en kan iedereen mee-eten.
Minestrone met zoete aardappel volgens jouw recept
Natuurlijk kun je gewoon het recept dat hieronder staat volgen. Maar minestrone is een gerecht waar je heel makkelijk een eigen draai aan kunt geven door er andere ingrediƫnten aan toe te voegen. Kies eens voor een andere boon dan de witte bonen die in het recept genoemd worden. Vervang de wortel eens door pastinaak. Of voeg een handje spinazie toe aan het eind van de bereidingstijd. Ook kun je in een minestrone met zoete aardappel de nodig restjes kwijt die nog in de koelkast liggen. Durf creatief te zijn en voeg rustig andere ingrediƫnten toe. Wie weet tot welke heerlijk resultaat jouw creativiteit leidt! De soep is bij uitstek geschikt om te serveren aan een groot gezelschap. Je kunt hem dan ook van tevoren klaarmaken, zodat je je handen vrij hebt als je gasten komen.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Minestrone met zoete aardappel
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 400 gram zoete aardappel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram verse tomaten
- 100 gram winterpeen
- 1/2 courgette
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gram prei
- 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1,5 liter groentebouillon
- 400 gram gekookte witte bonen
- 100 gram fijne pasta
- olijfolie
- zout en peper
- Vers geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je minestrone met zoete aardappel:
Snijd de wortel, de bleekselderij, de courgette en de zoete aardappel in blokjes.
Snijd de prei in halve ringen.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een flinke soeppan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig.
Voeg de zoete aardappel, de wortel, de bleekselderij, de courgette en de prei toe en bak ze even mee.
Doe de tomaten en de kruiden erbij en bak deze ook even mee.
Schenk de bouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de witte bonen en de pasta toe en laat de soep nog 10 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de minestrone met zoete aardappel met vers stokbrood of grof boerenbrood. Zet een schaaltje vers geraspte Parmezaanse kaas op tafel om in de soep te strooien.
Tafel lekker !!