Minestronesoep – De Italianen zijn er dol op. Minestronesoep. En als jij dit recept een keer gaat maken zal je hetzelfde overkomen. Dit is een heel andere groentesoep dan de groentesoep die oma voor je maakte.
Grote soep
De minestronesoep is een klassieker uit de Italiaanse keuken. En net als bij veel klassiekers heeft iedere streek zijn eigen recept. Vrij vertaald betekent minestronesoep: grote soep. En dat staat voor de grote hoeveelheid groenten in de soep. Dat mag je natuurlijk ook verwachten van een verse groentesoep, maar verse tomaten worden daar niet zo vaak in verwerkt. In dit recept voor minestronesoep ga je wel degelijk verse tomaten gebruiken. En daarnaast nog heel veel andere verse groenten.
Minestronesoep vol verse groenten
Het is een geluksmomentje als je minestronesoep gaat maken. Zet alle ingrediënten eens van tevoren klaar. Als je alleen al naar die bonte verzameling kijkt, krijg je zin om de soep te gaan maken. Je kunt gerust met restjes verse groenten werken. Denk aan courgette, kool, wortel, erwten of net wat jij voorhanden hebt. De soep kan qua samenstelling dus per seizoen verschillen. En dat maakt koken met verse ingrediënten zo leuk! In ieder seizoen vragen ze zich aan tafel af wat er nu weer in die soep zit.
Voor een voedzame soep gaan er ook peulvruchten in. De borlotti bonen horen er eigenlijk in, maar steeds vaker zie je ook gewoon witte bonen in de minestronesoep. Er is geen standaard recept, dus gebruik ook hier vooral de gedroogde bonen die jij lekker vindt.
De verse tomaten, knoflook en olijfolie zijn wel een belangrijke basis in een recept voor minestronesoep.
Vlees hoeft echt niet, maar het mag wel
De Italianen houden van gehakt en van pancetta. Van soepen tot pasta’s, je ziet het heel vaak terug. De vegetarische keuken is een stuk minder bekend. Als je de minestronesoep vegetarisch wil maken kun je stukjes aardappel aan dit recept toevoegen voor de binding. En dan is er pasta. Voor de een is het heiligschennis, de ander vindt dat het moet. Maar voor ons is niets heiligschennis. Maak de soep gewoon zoals jij die lekker vindt. Als je pasta in dit recept gebruikt, wordt de soep echt een maaltijdsoep die je heel goed op tafel kunt zetten voor een dagje zonder vlees.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Minestronesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 100 gram pancetta
- 2 stengels bleekselderij
- 500 gram verse tomaten
- 2 kruimige aardappels
- 1 courgette
- 2 liter kippenbouillon
- 250 gram gedroogde witte bonen
- 2 blaadjes laurier
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 100 gram kleine pasta
- 3 eetlepels olijfolie
- 4-5 takjes basilicum
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je minestronesoep:
Was de witte bonen en zet ze 12 uur in koud water weg.
Kook de bonen een half uur voor gebruik. Ze mogen wel nog stevig zijn, want ze garen in de soep nog na.
Was en snij de groenten in kleine stukjes, hou ze wel gescheiden van elkaar.
Ontvel de tomaten en snij die ook in stukjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui. Voeg er de pancetta en de knoflook aan toe en fruit ze mee.
Doe er dan de aardappels, bleekselderij en de gesneden tomaten bij.
Voeg de bouillon, laurier, de Italiaanse kruiden en de voorgekookte bonen toe en breng dit alles aan de kook.
Doe er na ongeveer een half uur de gesneden courgette bij. Kook nu alles tot de garing naar wens is.
Voeg er de pasta aan toe en kook die in de soep. Let op de kooktijd op de verpakking van de pasta.
Breng alles op smaak met zout en peper en eventueel een beetje tabasco.
Snij de basilicumblaadjes zeer fijn en meng ze met wat peper, zout en de olijfolie. Je kunt dit ook zeer fijn malen in een klein mengbekertje als je dit hebt.
Serveer de minestronesoep met een lepel van de basilicumolie.
Tafel lekker !!