Mulligatawny, een werkelijk verrukkelijke currysoep – Een maaltijdsoep is altijd lekker, zeker op een zaterdag als iedereen druk is met sport en andere bezigheden. Hoe fijn is het dan als je op het einde van de dag tot rust komt en samen kunt genieten van een lekkere kop soep. Maak dan eens de currysoep, hij is niet moeilijk om te maken en staat binnen een uurtje op tafel.
Een maaltijdsoep om van te smullen
De Mulligatawny is een goed gevulde currysoep. Dit recept is met rundergehakt, paprika, wortel, knoflook en rode pepers en gekruid met een gele currypasta.
Omdat het een vrij pittige soep is, wordt hij geserveerd met een geurige basmatirijst gevuld met pompoen. Die rijst maakt de soep een stuk minder pittig, net als de yoghurt die je tijdens het serveren in de soep doet. Wellicht denk je bij een maaltijdsoep met curry aan een winterse soep, maar de Mulligatawny is ook in de zomer erg lekker.
Dit recept is voor een grote pan soep, genoeg voor iedereen. Ben je maar met zijn tweetjes? Je kunt de soep prefect invriezen. Het is altijd handig om wat bij de hand te hebben tijdens een drukke dag.
Mulligatawny
Allereerst de naam, Mulligatawny. De naam is een samenvoeging van twee woorden uit de taal van de Tamils (Zuid-India): ‘millagu’ dat peper betekent en ’thanni’ dat water betekent. En dat zegt meteen al heel veel over de soep, pittig! Oorspronkelijk is het een met water verdunde curryschotel van de Tamils, vandaar het woord water.
Mulligatawny is een soep die veel in Engeland gegeten wordt. En al wat langer, want de soep is zo’n 150 jaar geleden meegekomen met de soldaten die terugkwamen uit India, destijds een kolonie van Engeland.
De originele curryschotel op basis van linzen aangelengd met water en verder naar de Britse smaak aangepast, beviel zo goed dat ze het recept meenamen naar huis. En dat wat in oorsprong een groente-curryschotel was is nu een soep met allerlei variaties. Met kip, met vlees en vegetarische varianten, met of zonder linzen. Ook weer zo’n recept dat iedereen aanpast naar eigen smaak, maar met een gemene deler: hij is pittig!
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Mulligatawny
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram rundergehakt
- 1 flinke rode ui
- 1 winterwortel
- 5 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 3 cm gember
- 3 rode pepers
- 1 bosje koriander
- 2 eetlepels gele currypasta
- 2 eetlepels tomatenpuree
- zout en peper
- 1 eetlepel suiker
- 1,5 liter runderbouillon.
- ½ flespompoen
- 1 kopje basmati rijst
- 3 takjes tijm
- 2 theelepels garam masala
- 250 ml yoghurt
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Mulligatawny:
Schil de wortel en snijd hem in dunne plakjes.
Snipper de ui.
Snijd de paprika in stukjes.
Snijd de knoflook, de pepers en de gember fijn.
Bewaar een paar mooie blaadjes koriander en snijd de rest inclusief steeltjes fijn.
Schil de flespompoen en snijd hem in blokjes.
Verhit een ruime soeppan met een beetje olie en bak hierin het gehakt rul.
Voeg er de currypasta en de tomatenpuree aan toe en bak ze even mee.
Voeg er nu de gember en de knoflook met de suiker aan toe en bak ook dit even mee.
Doe er de gesneden wortel, paprika, ui, koriander en pepers bij en voeg er de bouillon aan toe. Breng aan de kook en laat die een half uurtje zachtjes koken.
Kook intussen de rijst. Doe hiervoor een beetje zonnebloemolie in een pan en bak daarin de stukjes pompoen met de tijm en de garam masala even zachtjes aan. Doe er de rijst bij en bak die even mee, voeg er een beetje zout en 2 kopjes water aan toe, roer even door en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan. Laat de rijst 10 minuten zachtjes koken. Roer de rijst even door en laat die met de deksel op de pan nog minimaal 5 minuten staan.
Proef de soep en breng hem eventueel verder op smaak met een beetje zout.
Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er een portie rijst met pompoen in. Verdeel er een beetje yoghurt over en bestrooi de Mulligatawny met blaadjes koriander.
Tafel lekker !!
Niks lekkerder dan soep met BALLEN! en met vijf tenen knoflook heb je een huis vol soep 🙂
Rundergehakt in een Indiase soep??
Vindt u het erg als we dat in het Nederlands gewoon op z’n Nederlands kerriesoep noemen. Bent u wel eens in India geweest?
Ik heel vaak.
Nee hoor meneer Vreugdenhil, ik vind het prima als u het kerriesoep noemt. En ja, ik ben wel eens in India geweest.