• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Ossenstaartsoep

Een echte klassieker!

1
Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep – Het klinkt een beetje ouderwets, een recept voor ossenstaartsoep. En het wordt tegenwoordig ongetwijfeld minder gegeten dan vroeger, toen werd het geserveerd als voorgerecht bij feestelijke gelegenheden als een kerstdiner. Best jammer, want de soep is nog steeds heerlijk en verdient het dus om af en toe weer eens onderdeel van een bijzonder menu te zijn. Je ziet in de supermarkt nog wel pakjes en blikken ossenstaartsoep. Maar je maakt hem toch zeker zelf? Daar zijn geen pakjes voor nodig! Hieronder vind je het recept voor een licht gebonden ossenstaartsoep. Ga jij dit bijzondere voorgerecht weer eens op tafel zetten? Je gasten zullen ongetwijfeld verrast zijn.

Ossenstaartsoep maak je van …?

Zelf maken dus, die ossenstaartsoep, volgens onderstaand recept. Maar waar maak je die dan van? Nou, van ossenstaarten dus. Zou je denken. Er zijn in Nederland eigenlijk geen ossen meer. Een os is een gecastreerde stier. Vroeger werden die ossen als trekdier in de landbouw gebruikt. Aangezien de landbouw tegenwoordig gemechaniseerd is, zijn de ossen niet meer nodig en worden er geen stieren meer gecastreerd om tot os op te groeien. Er worden daarom dan ook geen ossen meer geslacht en verkoopt de slager dus geen ossenstaarten. Hoe maak je dan een recept voor ossenstaartsoep? Ossen zijn runderen, en ossenstaarten dus rundvlees. Er worden wel veel koeien geslacht. En die hebben ook een staart die heel geschikt is om, samen met wat verse groenten, een krachtige bouillon van te trekken. Op naar de slager dus, voor een runderstaart. En als je toch gaat winkelen, ga dan gelijk langs de slijter voor een flesje Madeira. Dat is een versterkte wijn, die wordt gemaakt op het Portugese eiland Madeira, is een smaakmaker die echt in het recept van een klassieke ossenstaartsoep hoort.

Je kunt de bouillon voor de soep heel goed al een dag van tevoren trekken. Geef de bouillon lekker de tijd om flink krachtig te worden, dat komt de smaak van de soep echt ten goede. Trek er gerust een paar uur voor uit. Je hoeft tenslotte niet naast de pan te blijven staan.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Ossenstaartsoep

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 210 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo runderstaart, in stukken gehakt
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 15 gram bladselderij
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 liter water
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 50 ml Madeira

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ossenstaartsoep:

Was en snijd de prei, de winterpeen en de bleekselderij in grove stukken. Snij de uien in kwarten en pel de knoflook.

Verhit een scheut olie in een grote braadpan of soeppan. Bak hierin de stukken ossenstaart rondom bruin aan. Voeg de ui, de chilipeper, de knoflook, de winterpeen, de prei, en de bleekselderij toe en bak ze even mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak die ook even mee.

Schenk het water in de pan. Voeg de laurier, de peperkorrels, de tijm, de bladselderij en een halve theelepel zout toe.

Breng de bouillon aan de kook en laat hem op een heel laag vuurtje een uurtje of 3 trekken, langer mag ook.

Zeef de bouillon. Houd de runderstaart apart. De groenten kun je weggooien, die hebben hun smaak afgegeven.

Smelt de boter in een pan en laat hem lichtbruin kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe en roer goed door de boter heen. Laat het mengsel een minuut of 3 zachtjes bakken om de bloem gaar te laten worden. Je hebt nu een bruine roux.

Roer vervolgens de bouillon in scheutjes door de roux. Als alle bouillon opgenomen is, heb je een licht gebonden ossenstaartsoep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper als dat nodig is. Roer de Madeira door de soep.

Pluk het vlees van de runderstaart en voeg het aan de soep toe.

Garneer de ossenstaartsoep op het bord of in de kom met wat fijn gesneden prei.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.