Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek – Door de ingrediënten heeft de maaltijdsoep een wat herfstig tintje, maar stiekem is hij eigenlijk het hele jaar erg lekker. Dus laat je vooral niet weerhouden om hem ook eens op een ander tijdstip te maken. Mocht je op zoek zijn naar lekker comfortfood dat je ook nog eens van tevoren kunt klaarmaken, dan heb je dat nu gevonden. En dat comfortfood zit ook nog eens boordevol verse groenten, paddenstoelen en spek. Wat wil je nog meer? Ga jij eens voor de pastinaaksoep met paddenstoelen en spek? Eet je liever geen vlees? Je kunt het spek gewoon weglaten en wat extra paddenstoelen toevoegen, zo maak je er heel makkelijk een vegetarisch gerecht van.
Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
De basis van de maaltijdsoep is een pastinaaksoep. De soep is gevuld met gebakken, gemengde paddenstoelen en gerookte spekreepjes. Je kunt er ook voor kiezen om een soort paddenstoelen te gebruiken, bijvoorbeeld kastanjechampignons. Eet je liever geen vlees? Je kunt voor een vegetarische variant het spek gewoon weglaten en wat extra paddenstoelen toevoegen. Wil je een vegan soep? Vervang de kookroom dan door een plantaardig alternatief.
Pastinaak is allang geen vergeten groente meer
Ooit was het een vergeten groente, de hoofdrolspeler in dit recept, maar nu is hij weer helemaal terug. Het gaat hier over die witte wortels die je tegenwoordig op elke groentekraam, in elke groentewinkel en op elke groenteafdeling tegenkomt; de pastinaak dus. Die wortel is een prima basis voor een pastinaaksoep met paddenstoelen en spek, maar doet het zeker ook goed in andere gerechten en in combinatie met heel veel andere groenten. Neem er eens een paar mee als je ze ziet liggen en probeer ze gewoon eens. Je zult versteld staan hoe lekker ze zijn en je gaat er vast vaker mee koken.
Pastinaaksoep; vier heerlijke recepten
Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo pastinaak, geschild en in stukjes
- 2 uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, in grove stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1,5 liter groentebouillon
- 100 ml kookroom
- 1 eetlepel citroensap
- olie om in te bakken
- zout en peper
- 500 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
- Verder nodig: een staafmixer of een blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaaksoep met paddenstoelen en spek:
Verhit in een flinke pan wat olie en bak hierin de ui, de knoflook, de bleekselderij, en de pastinaak licht aan. Als de ui glazig is voeg je de groentebouillon toe. Breng aan de kook en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwarm een koekenpan en bak hierin, zonder olie, het spek uit. Voeg de paddenstoelen toe en laat even meebakken tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met peper, zout en de tijm.
Pureer de soep met de staafmixer of eventueel in een blender. Voeg de kookroom en het citroensap toe en mix de soep nog even door.
Roer vervolgens het paddenstoelen en spek mengsel door de pastinaaksoep.
Serveer de pastinaaksoep met paddenstoelen en spek in grote soepkommen. Bestrooi eventueel met wat extra tijmblaadjes. Lekker met vers stokbrood, of grof, boerenbrood.
Tafel lekker !!
Deze soep was heerlijk! Mijn gasten hebben het recept direct genoteerd! Ze waren erg enthousiast en wij ook!! Wel even de tijd nemen om het te maken.
Goed te horen dat onze recepten op prijs gesteld worden, Adrie!
Ik zie na de benodigdheden geen citroensap en geen kookroom in het recept terug.
Die kun je toevoegen als je de soep gepureerd hebt, Roeland. Het recept wordt aangepast!