Pinda-pompoensoep – Ben je een soepliefhebber en vind je pindasoep heerlijk, maar pompoensoep net zo lekker? Levert kiezen tussen die twee soepen je keuzestress op? Dan vind je hier de oplossing voor dat probleem. Maak eens een heerlijke, vegetarische, zelfs vegan, pinda-pompoensoep! De basis van het recept wordt gevormd door de pompoen, en je maakt de soep vervolgens op smaak met pindakaas, en de nodige oosterse ingrediënten. Op die manier wordt de soep een stuk minder zoet dan een gebruikelijke pompoensoep. Dat maakt de kans groot dat mensen die minder gecharmeerd zijn van pompoen, de soep toch zullen waarderen. Zet hem maar eens op tafel, je krijgt vast de nodige complimenten!
Toppings maken de soep; zo maak je van iets simpels een feestje!
Je kunt de pinda-pompoensoep natuurlijk zo eten. Maar wil je echt punten scoren bij je tafelgenoten? Dan serveer je de soep met wat bijpassende toppings. Dat kunnen heel simpele dingen zijn als wat geroosterde pompoenpitten. Je kunt ook voortborduren op het oosterse tintje en de toppings daarop aanpassen. Geef er wat verse taugé, gefrituurde uitjes, seroendeng, geroosterde kokos, pinda’s, bosuitjes, verse koriander, of zelfs wat (vegetarische) kroepoek bij en ieder kan de soep naar eigen smaak vullen. Ter conclusie: zo maak je van een simpel gerecht als soep, heel makkelijk een feestje!
Pinda-pompoensoep zet je met dit recept heel snel op tafel
De pinda-pompoensoep is een maaltijdsoep. En maaltijdsoepen hebben een beetje de reputatie veel werk te zijn en dat ze lang moeten koken. Dat valt bij dit gerecht erg mee. Je hoeft een flespompoen, of Butternut squash, niet te schillen als je hem in de soep verwerkt. Goed wassen, het zaad en de draderige binnenkant verwijderen, en in blokjes snijden, dat is alles. Ook voor de overige ingrediënten is grof snijden voldoende, je gaat de soep immers pureren. Dat betekent wel dat je een staafmixer of eventueel een blender nodig hebt, omdat het anders niet mogelijk is om dit recept klaar te kunnen maken.
Pompoensoep; lekker om mee te variëren
Met pompoen maak je de lekkerste gerechten. Natuurlijk is pompoensoep er daar een voorbeeld van, want daarmee kun je heerlijk variëren!
Pinda-pompoensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 flinke flespompoen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 winterpeen
- een stukje verse gember ter grootte van een duuim
- 1 rode chilipeper
- 8 flinke eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel sereh
- neutrale olie om in te bakken
- het sap van 1 limoen, vers geperst
- 1 blik dikke kokosmelk
- zout en peper
- optioneel: verschillende toppings
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pinda-pompoensoep:
Was de pompoen goed. Snijd hem in de lengte doormidden en verwijder het zaad en het draderige gedeelte. Snijd de pompoen, met schil, in blokjes.
Pel de uien en snijd ze in grove, halve ringen.
Pel de knoflook. Je hoeft die verder niet te snijden.
Snijd de rode peper in grove stukken.
Schil de gember en snijd hem in plakjes.
Snijd de winterpeen in grove plakken.
Neem voor het maken van de pinda-pompoensoep een flinke soeppan.
Verhit de olie in de soeppan en zet hierin de ui, de knoflook, de gember en de rode peper aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg het komijnpoeder, het korianderpoeder, de sereh, de pompoen en de winterpeen toe en bak die even mee.
Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat op een laag vuur de groenten gaar worden. Dit zal ongeveer een half uur duren.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Voeg de pindakaas, de kokosmelk en het limoensap toe en mix nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper. Warm de soep nog even goed op.
Serveer de pinda-pompoensoep in grote kommen en geef de toppings er apart bij.
Tafel lekker !!