Pindasoep – Houd je van goedgevulde maaltijdsoepen met een exotisch tintje? Dan is dit een recept voor jou. Bij een goedgevulde maaltijdsoep denk je vaak aan een soep gemaakt van peulvruchten, zoals erwtensoep, bruine bonensoep of linzensoep. Maar heb je er al eens aan gedacht om soep te maken van die ándere peulvrucht? Die éne, waarvan bijna iedereen denkt dat hij tot de noten hoort. Namelijk de pinda! Onderstaand het recept voor een heerlijke, goedgevulde pindasoep met een Aziatisch tintje! En die gaat vast op je lijstje favoriete soepen terechtkomen!
Pinda’s in de soep
Het hoofdingrediënt van pindasoep is uiteraard de pinda, ook wel aardnoot, grondnoot of olienoot genoemd. Ondanks die namen zijn pinda’s in botanisch opzicht geen noten, maar peulvruchten. Dat zal je misschien verbazen, maar het is echt zo.
In het recept voor de soep gebruik je pindakaas. Pindakaas bestaat voor het grootste deel uit gemalen pinda’s, de overige bestanddelen zijn voornamelijk suiker, zout en conserveringsmiddelen. Kies voor een pindakaas waar zo min mogelijk andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Een goede pindakaas bestaat uit gemalen pinda’s en wat zout.
Maak de pindasoep zo pittig als je wilt
Je kunt de pindasoep zo pittig maken als je zelf lekker vindt. De hoeveelheid sambal en peper in het recept kun je gewoon aanpassen aan jouw smaak. Schroom niet om dat recept aan te passen. Tenslotte is koken een creatief proces en jij moet het eindresultaat lekker vinden.
De pindasoep is heel geschikt om aan een groter gezelschap te serveren. Je kunt de soep dan ook heel goed van tevoren klaarmaken en later weer opwarmen. Waar je wel even op moet letten is dat je het ei, de taugé en de bosui dan nog niet aan de soep toevoegt. Doe dat pas bij het serveren. Dan blijven de taugé en de bosui lekker knapperig.
Pindasoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 liter kippenbouillon
- 2 grote kipfilets, heel
- 1 rode chilipeper, heel
- 1 stengel sereh
- 4 plakjes verse gember
- 2 zoete aardappels, in blokjes
- 2 preien, in ringen
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 kleine winterpeen, in stukken
- 350 gram pindakaas
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel sambal oelek
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- ½ winterpeen, in kleine blokjes
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes (optioneel)
- 100 gram taugé
- 1 hardgekookt ei per persoon, in 4 parten gesneden
- olie om in te bakken
- zout
- staafmixer of blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pindasoep:
Zet de kipfilets, samen met de sereh, de plakjes gember en een chilipeper op in de kippenbouillon. Kook ze op een laag vuurtje, in een 30 minuten gaar.
Haal de kip, de sereh, de gember en de chilipeper uit de bouillon. De sereh, gember en chilipeper kun je weggooien. Trek de kip met twee vorken uit elkaar en houd dit apart.
Verhit wat olie in een soeppan. Zet hierin de ui, de knoflook, de zoete aardappel, de halve winterpeen, en de prei even aan. Let er op dat het niet verbrandt. Voeg vervolgens de koriander, de komijn en de kurkuma toe. Bak die ook even mee. Voeg dan de pindakaas en de sambal toe. Roer alles door elkaar en doe de bouillon erbij. Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer of gebruik eventueel een blender.
Breng de pindasoep weer aan de kook. Voeg de blokjes winterpeen en rode paprika toe. Kook ze een paar minuten mee tot ze beetgaar zijn. Roer de kip door de soep.
Serveer de pindasoep in grote kommen. Strooi in de soep wat gesneden bosui, leg de partjes ei er bovenop. Verdeel wat taugé over het geheel. Hou je van pittig, bestrooi de Pindasoep dan nog met wat in fijne ringetjes gesneden rode peper.
Tafel lekker !!