Pompoensoep met pastinaak – In het najaar zijn er weer volop verse wintergroenten te koop. Wist je al dat je van die groenten ook de lekkerste soepjes kunt maken? Natuurlijk vind je in de herfst volop pompoenen en winterpeen. Maar ook de pastinaak, een zogenaamd vergeten groente, die eigenlijk al lang niet meer zo vergeten is, vind je overal. Als je die drie ingrediënten samen in een recept tot een soep verwerkt, maak je heel makkelijk een gezonde, maar vooral lekkere pompoensoep met pastinaak, die boordevol verse groenten zit. En wat extra verse groenten eten is, zeker in het najaar, helemaal geen slecht idee. Mocht je toevallig een baby hebben? Met een paar ingrediënten die je voor dit recept gebruikt, maak je snel een makkelijk ook een smakelijke maaltijd voor je kindje.
Soms kun je ook de schil eten
Sommige pompoenen, waaronder de feloranje Hokkaido pompoen en de flespompoen of Butternut squash, hebben een eetbare schil. Die schil wordt tijdens het koken van de pompoensoep met pastinaak zo zacht dat je hem makkelijk kunt pureren. Je hoeft de pompoenen dus niet te schillen voor je ze verwerkt, je vindt er niets van terug. Mocht je een ander soort pompoen gebruiken, schil die dan wel. Ook als je babyvoeding maakt, kun je de pompoen beter wel schillen. Let er ook op dat je een eetbare soort pompoen koopt. Er worden ook sierpompoenen verkocht. Ze zijn prachtig om te zien maak je kunt ze niet eten.
Een paar tips bij de pompoensoep met pastinaak
De soep wordt gemaakt zonder vlees. In de ingrediëntenlijst van het recept vind je echter Worcestershire saus, waarin ansjovis verwerkt is. Wil je de soep vegetarisch houden, laat de saus dan gewoon weg. Als je het er toch in wilt en goed zoekt, vind je op het internet eventueel een vegan Worcestershire saus. Wil je een vegan pompoensoep met pastinaak? Vervang de crème fraîche dan door een plantaardig alternatief.
Babyvoeding; zo maak je een lekker en gezond hapje voor je kindje
Heb je een baby vanaf 4 maanden? Als je de pompoensoep met pastinaak maakt, kan je kindje gewoon met de pot mee-eten. Natuurlijk geen soep, maar als je wat pompoen en pastinaak achterhoudt van de ingrediënten die je voor het recept van jouw maaltijd gebruikt, kun je daar heel makkelijk een lekker en gezond hapje voor je baby van maken. Dit doe je door 1 deel geschilde pompoen en 1 deel geschilde pastinaak in stukjes te snijden. Je kookt de groenten gaar in wat water, zonder verdere toevoegingen. Giet af en maak het fijn met een staafmixer of in de blender. Zo maak je pure, gezonde babyvoeding, waarvan je precies weet wat er in gaat.
Slim koken? Maak wat extra van dit babyhapje en vries het in porties in. Je kunt daar bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje voor gebruiken, of heel kleine diepvriesdoosjes. Als je het wilt gaan gebruiken ontdooi je een portie en die warm je op. Het is altijd handig om een voorraadje zelfgemaakte babyvoeding in de vriezer te hebben voor als jij iets eet waarvan je kindje niet mee kan eten. Overigens kun je de pompoensoep met pastinaak ook prima invriezen.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pastinaaksoep; vier heerlijke recepten
Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!
Pompoensoep met pastinaak
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram pompoenvlees (Hokkaido of flespompoen)
- 500 gram pastinaak
- 250 gram winterpeen
- 2 flinke uien
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 liter groentebouillon
- 4 eetlepels crème fraîche
- 2 theelepels Worcestershire saus
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- zout en peper
- optioneel: croutons, gefrituurde salie, feta, pompoenpitten etc.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pompoensoep met pastinaak:
Schil de pompoen indien gewenst. Verwijder de pitten en de draden aan de binnenkant en snijd het pompoenvlees in stukjes.
Schil de pastinaak en de winterpeen en snijd ze in stukjes.
Snipper de ui en de knoflook.
Doe de pastinaak, de pompoen, de winterpeen, de ui en de knoflook bij elkaar in een flinke soeppan. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 zachtjes doorkoken tot de groenten zacht zijn.
Zet het vuur uit en pureerde soep met de staafmixer of in de blender. Laat de soep wat afkoelen als je de blender gebruikt.
Voeg de crème fraîche, het gerookt paprikapoeder en de Worcestershire saus toe. Proef de soep en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Je kunt de pompoensoep met pastinaak als je dat wilt garneren met een of meerdere toppings. Denk aan feta, pompoenpitten, croutons of gefrituurde salieblaadjes. Je kunt de toppings ook los bij de soep serveren.