Prei-uiensoep – Koop eens een pondje prei en maak daar soep van. Want prei is niet alleen bedoeld als smaakmaker in soepgroente. Een lekkere, wat winterse maaltijdsoep hoeft echt niet altijd van peulvruchten te worden gemaakt. Met uien en een wintergroente als prei kan dat ook heel goed. De vegetarische prei-uiensoep uit dit recept is een voorbeeld van zo’n soep. Je serveert er zelfgemaakte kaastoast bij. Die kaastoast, die je maakt met gruyère, past prima bij de prei en de uien.
Prei in de hoofdrol
Tegenwoordig koop je preien in de supermarkt per stuk. Want meestal heb je slechts 1 prei, of zelfs maar een stukje van die prei nodig voor een recept. Waarom zou je die prei niet eens de hoofdrol in je maaltijd geven, in plaats van het bijrolletje dat de groente meestal krijgt? Je kunt met prei echt lekkere gerechten maken. Kijk maar eens naar de prei-uiensoep uit dit artikel. De prei deelt daarin de hoofdrol met de ui. Die twee zijn natuurlijk familie van elkaar, dus ze gaan heel goed samen. Je serveert zelfgemaakte kaastoast bij die soep. Die kaastoast maak je met de Franse gruyère.
Tips bij het maken van prei-uiensoep
Je kunt de soep van tevoren klaarmaken, als je hem niet direct wil serveren. Laat in dat geval de 150 gram prei die je niet mee pureert er nog even uit, en voeg die toe als je de soep weer gaat opwarmen. Dan houd je iets meer ‘bite’ in de prei-uiensoep.
Je kunt ook de kaastoast alvast maken. Die kun je namelijk ook koud serveren. Je kunt de kaastoast overigens ook heel goed in de airfryer maken. In dat geval leg je de sneetjes op een rooster en bak je ze 5 minuten op 200 graden. Houd je niet van gruyère? Gebruik dan een kaas naar jouw keuze.
De prei-uiensoep is een gerecht waarin geen vlees is verwerkt. Er zit echter wel Worcestershiresauce in. Let er wel op dat in de meeste soorten Worcestershiresauce ansjovis is verwerkt. Er bestaat ook vegan Worcestershiresauce. Je kunt de saus ook uit het recept weglaten en de soep op een andere manier op smaak brengen.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Romige prei-uiensoep; met kaastoast van gruyère
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram prei
- 600 gram uien
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 liter tuinkruidenbouillon
- 150 ml droge witte wijn
- 1 eetlepel worcestershiresauce
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 3 eetlepels crème fraîche
- olijfolie
- zout en peper
- een stokbrood
- een stukje gruyère
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je prei-uiensoep:
Snijd de preien in de lengte door en spoel ze goed schoon onder de kraan. Snijd ze vervolgens in halve ringen. Spoel die in een vergiet nog een keer onder de kraan.
Pel en snijd de uien in halve ringen.
Snijd de knoflook in plakjes.
Rasp de gruyère.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd 12 sneetjes van het stokbrood voor de kaastoast die je met de prei-uiensoep serveert. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi ze met de gruyère. Zet de bakplaat in de oven en bak tot de kaas gesmolten is. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaastoast wat afkoelen.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin de uien met de knoflook aan. Laat de uien bruin worden. Blus af met de wijn en een scheut van de bouillon. Voeg de tijm toe. Doe het deksel op de pan en laat de uien een half uurtje stoven.
Voeg de rest van de bouillon toe. Breng aan de kook.
Voeg 350 gram van de prei aan de soep toe en kook een paar minuten mee tot de groente zacht is.
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de crème fraîche toe en mix die door de soep. Breng op smaak met de Worcestershiresauce, zout en peper.
Breng de soep weer aan de kook. Voeg de resterende prei toe. Laat heel even meekoken. Zet het vuur uit.
Serveer de prei-uiensoep, met de kaastoast, in soepborden of grote kommen.
Tafel lekker !!