• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Romige bospaddenstoelensoep

Met een gouden tip voor een heerlijke volle paddenstoelen smaak

1
Romige bospaddenstoelensoep

Romige bospaddenstoelensoep – Een heerlijke goed gevulde soep met de smaken van het najaar is altijd lekker. Soep betekent warmte en gezelligheid. Hoe fijn is het om na een heerlijke herfstwandeling even op te warmen met een heerlijke kom romige bospaddenstoelensoep. Het is de perfecte manier om, een guur en koud, herfstig weekend te vieren. Het recept voor die paddenstoelensoep vind je onderaan dit artikel.

Ga voor de optimale smaak

Soep kan altijd, als voorgerecht of tussendoor, het maakt niet uit. Je kunt een gewoon lekkere champignonsoep maken, maar het is nog veel leuker en vooral ook lekkerder om met verschillende soorten paddenstoelen in een recept te werken. Die verschillende paddenstoelen zitten boordevol smaak en maken de soep net iets spannender. In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruik je shiitake, oesterzwammen en cantharellen. Die varianten zijn voor iedereen goed verkrijgbaar en geven een heerlijke rijke smaak aan de soep. Alle paddenstoelen hebben hun eigen smaak en structuur die van de soep een echt smaakfestijn maken.

Zo geef je de romige bospaddenstoelensoep de optimale smaak

Een romige bospaddenstoelensoep kun je op verschillende manieren maken. Hoe je het recept maakt is mede bepalend voor het eindresultaat. Je kunt het heel makkelijk houden en de gesneden paddenstoelen in de soep laten garen. Je snapt vast wel als je diezelfde paddenstoelen even kort aanbakt met gesnipperde ui en een beetje knoflook dat je met dezelfde ingrediënten veel meer smaak creëert. Neem even de moeite en bak die paddenstoelen eerst even lekker op een hoog vuur aan voor een optimale smaak, je proeft echt verschil.

Gedroogde paddenstoelen voor extra smaak in de romige bospaddenstoelensoep

Je ziet ze wel eens liggen die zakjes gedroogde paddenstoelen en waarschijnlijk denk je dan: “best duur en wat moet ik ermee?” Neem de volgende keer toch eens zo’n zakje mee naar huis. Vermaal dat zakje gedroogde paddenstoelen in een foodprocessor en doe dit in een goed luchtdicht afsluitbaar potje. Dat potje met poeder is goud waard. Het maakt niet echt veel uit voor welke gedroogde paddenstoelen je gaat, dit poeder geeft de romige bospaddenstoelensoep, andere soepen, sauzen en heel veel andere gerechten heel veel smaak. Je hoeft niet meer te doen dan een theelepeltje poeder aan een recept toe te voegen tijdens het kookproces. Echt, probeer het maar eens, het is je geld meer dan waard.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Romige bospaddenstoelensoep

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 75 gram shiitake
  • 75 gram oesterzwammen
  • 75 gram cantharellen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 + 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 1 liter groente of runderbouillon
  • 200 ml kookroom
  • 1 theelepel poeder van gedroogde paddenstoelen
  • zout en peper
  • 2 takjes peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je romige bospaddenstoelensoep:

Snipper de ui en pers de knoflook. Hak de peterselie fijn.

Controleer de bospaddenstoelen en veeg eventueel zand met een borsteltje of stukje keukenpapier weg. Was ze niet in water! Snijd ze in niet al te kleine stukken.

Verhit een koekenpan en bak in de 25 gram boter de bospaddenstoelen op hoog vuur even aan. Voeg er de ui aan toe en pers er de knoflook boven uit en bak dit mee tot de uien glazig zien. Zet opzij.

Verwarm een soeppan en smelt daarin de 35 gram boter. Voeg er de bloem aan toe en roer dit er doorheen. Gaar even kort door.

Voeg er nu 1/3 van de bouillon aan toe en roer tot de klontjes weg zijn. Voeg er de rest van de bouillon aan toe en roer weer goed door. Neem een siliconen spatel en breng de soep al roeren aan de kook.

Voeg er de gebakken bospaddenstoelen en de theelepel poeder aan toe en laat dit samen even goed doorwarmen.

Breng de soep op smaak met de kookroom en zout en peper naar smaak. Werk af met de gehakte peterselie.

Serveer de romige bospaddenstoelensoep lekker heet!

Tip: extra lekker met een beetje truffelolie.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.