Roomsoepje van prei met prosciutto – De soep is niet alleen heel lekker, hij is door zijn mooie groene kleur ook een lust voor het oog. Dit is een recept voor een luxe soep, boordevol verse groente, die je als voorgerecht, maar zeker ook als maaltijdsoep op tafel zet. Geef er een paar plakken lekker brood bij en de maaltijd is compleet.
Een zalig roomsoepje van prei, met maar vijf ingrediënten
Makkelijk en toch lekker koken gaan goed samen. Je ziet er misschien tegenop om iedere dag te koken, maar het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Dit roomsoepje van prei is een heel makkelijk te maken recept. Je moet wel even een paar preien in ringetjes snijden en goed wassen, maar dat lukt vast wel. Maar dan is het meeste werk ook gedaan. Binnen een half uur heb je de soep op tafel staan. Een paar fijne ringetjes rauwe prei en heerlijke stukjes prosciutto maken het roomsoepje van prei helemaal af. Je serveert met het roomsoepje van prei een gevoel van luxe. Die luxe soep was heel eenvoudig om te maken en dat is dan dubbel genieten.
Een kom soep, die lekker is en er ook nog eens mooi uitziet,
dat is pas echt genieten!
Geef prei eens de hoofdrol
Prei wordt veel en vaak gebruikt en is een ontzettend veelzijdige groente, maar bijna altijd als onderdeel van een gerecht. Hij gaat in de erwtensoep, in de bami, macaroni of in een wokschotel, maar hoe vaak eet je prei zonder andere groenten erbij? In het recept van het roomsoepje van prei krijgt verse prei de hoofdrol en dat verdient de groente zeker.
Je zou het misschien niet zeggen van prei, maar je maakt er een heerlijke zachte soep mee. Je hebt wel een blender of een goede staafmixer nodig om een mooie, bijna gladde soep te krijgen. Maar het ligt ook aan de manier van snijden. Hoe fijner je de prei snijdt, des te makkelijker blender je de soep glad.
Gebruik ook het groen van de prei
In de supermarkt zie je vaak prei liggen waar bijna geen groen meer aan zit. Wat is het toch dat het groene gedeelte massaal weggegooid wordt? Waarom zou je alleen het witte gedeelte gebruiken? Juist dat groen heeft heel veel smaak en geeft het roomsoepje van prei zijn mooie groene kleur.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Roomsoepje van prei met prosciutto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 120 gram boter
- 1 kilo prei
- 1½ liter kippenbouillon
- 175 ml room
- zout en versgemalen peper
- 150 gram prosciutto (rauwe ham)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een roomsoepje van prei met prosciutto:
Haal eventuele dorre bladeren en de puntjes van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel het zand eruit vanaf de wortel. Snijd de prei in dunne ringetjes en doe ze in een ruime bak met water. Spoel de prei goed schoon en laat hem uitlekken. Houd een handje mooie dunne reepjes prei apart voor garnering.
Snijd dunne reepjes of stukjes van de prosciutto.
Smelt de boter in een ruime pan en doe hier de prei in. Smoor de prei in ongeveer 10 minuten tot hij zacht is.
Giet de bouillon erover en breng aan de kook, maar laat de soep niet te lang doorkoken om een frisse kleur en smaak te houden.
Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender hem zo fijn mogelijk.
Voeg de room toe en breng de soep opnieuw aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer het roomsoepje van prei met fijne ringetjes prei en reepjes prosciutto.
Tafel lekker !!