Selderijsoep – Een soep met een heerlijke smaak, bomvol met groente, lekker romig en fluwelig, dat is selderijsoep! Dit recept is gemaakt met drie soorten selderij, namelijk bleekselderij, knolselderij en bladselderij. Een flinke kom vol, met wat stokbrood erbij, is een heerlijke maaltijd. Maar de soep is ook heel geschikt om, in een kleinere hoeveelheid, als voorgerecht te serveren. Met een topping er in maak je de selderijsoep extra feestelijk. Stukjes uitgebakken salami of chorizo zijn er erg lekker in, maar ook uitgebakken spekjes passen er heel goed bij. Maar ook met wat geraspte kaas of sliertjes gerookte zalm is de soep erg lekker.
Knolselderij
Die groente hoort, zoals de naam al zegt, tot de selderijfamilie waar ook bleekselderij en bladselderij bij horen. De knol van de plant groeit net iets boven de grond. En hoewel knolselderij met zijn ruwe, bruine schil, nu niet de mooiste uit het hele groenteassortiment is, is het zeker wel een groente die een heerlijke smaak heeft. Behalve in de selderijsoep, kun je met de knolselderij heel veel andere heerlijke gerechten maken. Daarnaast is het natuurlijk een belangrijk bestanddeel in onze nationale klassieker, de erwtensoep! Het loof van de knolselderij, dat er soms nog aan zit als je een knol koopt, wordt vaak weggegooid, maar je kunt dit gewoon eten. Verwerk het bijvoorbeeld in het recept van de selderijsoep.
Bleekselderij
Een ander lid van de selderijfamilie die is gebruikt in dit recept is de bleekselderij. Van die groente worden de stengels gegeten. Bleekselderij heeft een heerlijke, frisse, selderijsmaak. Je kunt de stengels rauw eten, als rauwkost, maar ook in een salade komt bleekselderij prima tot zijn recht. Koken en stoven is ook een heerlijke manier van klaarmaken. En natuurlijk verwerkt in de selderijsoep!
Tips bij het maken van selderijsoep
Omdat je het loof dat soms aan een knolselderij zit gewoon kunt eten, zou je de bladselderij uit het recept hiermee kunnen vervangen.
Het recept voor de selderijsoep is vegetarisch. Als je de topping hierop aanpast, blijft het gerecht vegetarisch. Liever vegan? Vervang de crème fraîche door een plantaardig alternatief voor room.
Je hebt een staafmixer of een blender nodig om de selderijsoep te kunnen maken.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Selderijsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 knolselderij (uitgegaan van een grote), in stukken
- 1/2 struik bleekselderij, in stukken
- 1 klein bosje bladselderij (of het loof van de knolselderij), grof gehakt
- 125 gram kruimig kokende aardappel, in stukjes
- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 liter groentebouillon
- 2 flinke eetlepels crème fraîche
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je selderijsoep:
Doe de knolselderij, de bleekselderij, de ui, de knoflook en de aardappel in een soeppan. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
Laat op een laag vuurtje koken tot de groenten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur, doe de bladselderij in de pan en pureer de soep met de staafmixer, of eventueel in de blender. Voeg de crème fraîche toe en mix nog even na. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep in grote kommen, met wat vers stokbrood. Garneer de soep eventueel met een lekkere topping.
Tafel lekker !!
De 3 sellerrij soep gemaakt. In basis prima. Zelf miste ik nog wat. Dus handje tym toegevoegt. Yumm.
Een lepel grove mosterd past ook goed bij deze soep.
Mosterd past inderdaad goed bij selderij,evenals tijm. Dankjewel voor de tips, Stoney!