• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners

Redactie door Redactie
in Soep
0
0
Kapucijnersoep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners – Kapucijners een wintergroente? Zeker niet. En al helemaal niet als het over verse kapucijners gaat. Want de verse variant van die peulvrucht is een echte zomergroente. En met die zomerse kapucijners kun je de lekkerste gerechten maken. Stop ze bijvoorbeeld eens in de soep. Dat had je vast nog niet bedacht. Toch kun je een lekkere soep maken met kapucijners. Kijk maar eens naar het recept van de kapucijnersoep. Een soep vol verse groenten!

Een zomerse kapucijnersoep, van verse kapucijners

Met verse kapucijners maak je een zomerse soep, boordevol verse groenten. De soep is lekker gevuld, de kapucijners zorgen voor de lichte bite. Er komt geen vlees aan dit recept te pas, de basis is een groentebouillon. De peulvruchten zijn een prima bron van eiwitten om er een verantwoorde maaltijd van te maken, die heel geschikt is voor een dagje zonder vlees. Met wat vers stokbrood erbij doet de kapucijnersoep het prima als avondmaaltijd. Wat wil je nog meer? Verse kapucijners hebben een korte kooktijd, en ook de andere groenen zijn snel gaar, dus de soep staat ook nog eens binnen een half uur op tafel. Altijd fijn!

Wat weetjes over verse kapucijners

Waar komt die naam vandaan, vraag je je misschien af. Waarschijnlijk omdat de kleur aan de grauwe pij van de Kapucijnermonniken deed denken, wordt dit erwtje tegenwoordig Kapucijner genoemd. De kleur van kapucijners is wel een van de redenen dat de erwt nog andere namen heeft, zoals vale erwt, grauwe erwt of grauwe gans.  Ook worden ze wel nog Raasdonders genoemd, een term die in de krijgsmacht gebruikt werd en dan vooral onder de zeevarende krijgsmacht. De oorsprong van die naam, is de volgende: de matrozen aten een aantal keren per week kapucijners en iedereen weet wat bonen kunnen doen in je darmen. Juist, ze zorgen voor lucht. Ze razen dus door je donder, om het maar even plat te zeggen.

Kapucijners

Kapucijners, vale erwten, grauwe ganzen of raasdonders

Ze zijn er in blik, in pot, gedroogd en vers. Lees hier alles over kapucijners, raasdonders, vale erwten en grauwe ganzen!

Kapucijnersoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram gedopte, verse kapucijners
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 takjes vers bonenkruid
  • 1,5 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Kapucijnersoep van verse kapucijners maak je zo:

Snipper de ui fijn.

Hak de knoflook.

Snijd de prei in dunne ringen, de paprika in reepjes en de bleekselderij in dunne boogjes.

Haal de blaadjes van het bonenkruid.

Verhit een scheutje olie in een soeppan. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de prei, de paprika en het bonenkruid toe. Laat in ongeveer 10 minuten zacht en glazig worden.

Giet voorzichtig de bouillon erbij en voeg de verse kapucijners toe. Breng het geheel aan de kook en laat nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken.

Voeg vers gemalen zout en peper naar smaak toe.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Verse peulvruchten - Kapucijners
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!