Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners – Kapucijners een wintergroente? Zeker niet. En al helemaal niet als het over verse kapucijners gaat. Want de verse variant van die peulvrucht is een echte zomergroente. En met die zomerse kapucijners kun je de lekkerste gerechten maken. Stop ze bijvoorbeeld eens in de soep. Dat had je vast nog niet bedacht. Toch kun je een lekkere soep maken met kapucijners. Kijk maar eens naar het recept van de kapucijnersoep. Een soep vol verse groenten!
Een zomerse kapucijnersoep, van verse kapucijners
Met verse kapucijners maak je een zomerse soep, boordevol verse groenten. De soep is lekker gevuld, de kapucijners zorgen voor de lichte bite. Er komt geen vlees aan dit recept te pas, de basis is een groentebouillon. De peulvruchten zijn een prima bron van eiwitten om er een verantwoorde maaltijd van te maken, die heel geschikt is voor een dagje zonder vlees. Met wat vers stokbrood erbij doet de kapucijnersoep het prima als avondmaaltijd. Wat wil je nog meer? Verse kapucijners hebben een korte kooktijd, en ook de andere groenen zijn snel gaar, dus de soep staat ook nog eens binnen een half uur op tafel. Altijd fijn!
Wat weetjes over verse kapucijners
Waar komt die naam vandaan, vraag je je misschien af. Waarschijnlijk omdat de kleur aan de grauwe pij van de Kapucijnermonniken deed denken, wordt dit erwtje tegenwoordig Kapucijner genoemd. De kleur van kapucijners is wel een van de redenen dat de erwt nog andere namen heeft, zoals vale erwt, grauwe erwt of grauwe gans. Ook worden ze wel nog Raasdonders genoemd, een term die in de krijgsmacht gebruikt werd en dan vooral onder de zeevarende krijgsmacht. De oorsprong van die naam, is de volgende: de matrozen aten een aantal keren per week kapucijners en iedereen weet wat bonen kunnen doen in je darmen. Juist, ze zorgen voor lucht. Ze razen dus door je donder, om het maar even plat te zeggen.
Kapucijners, vale erwten, grauwe ganzen of raasdonders
Ze zijn er in blik, in pot, gedroogd en vers. Lees hier alles over kapucijners, raasdonders, vale erwten en grauwe ganzen!
Kapucijnersoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gedopte, verse kapucijners
- 1 rode paprika
- 1 prei
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 5 takjes vers bonenkruid
- 1,5 liter groentebouillon
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Kapucijnersoep van verse kapucijners maak je zo:
Snipper de ui fijn.
Hak de knoflook.
Snijd de prei in dunne ringen, de paprika in reepjes en de bleekselderij in dunne boogjes.
Haal de blaadjes van het bonenkruid.
Verhit een scheutje olie in een soeppan. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de prei, de paprika en het bonenkruid toe. Laat in ongeveer 10 minuten zacht en glazig worden.
Giet voorzichtig de bouillon erbij en voeg de verse kapucijners toe. Breng het geheel aan de kook en laat nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken.
Voeg vers gemalen zout en peper naar smaak toe.
Tafel lekker !!