Soto ayam – Soto ayam heeft een Indonesische achtergrond, maar men kent de maaltijdsoep ook in landen als bijvoorbeeld Suriname. Er zijn heel veel soorten soto ayam recepten, met daarin weer onderverdelingen zoals Surinaamse, Javaanse etc. Daarnaast zal ook nog elke familie zo zijn eigen recept hebben. Dus er is dan ook geen recept aan te wijzen dat ‘het enige, echte recept voor soto ayam’ is.
Maar de basis is altijd kippensoep en een garnituur van taugé, gekookt ei en gebakken uitjes. Voor een echt lekkere soto ayam heb je een hele dag nodig om die klaar te maken. Neem echt de tijd om een goede kippenbouillon te trekken. Dit kun je natuurlijk overdag doen, maar je kunt de bouillon ook prima al een dag van tevoren maken. Laat de bouillon dan afkoelen en zet hem tot gebruik in de koelkast. Voor dit recept is paksoi gebruikt, maar je kunt ook heel voor goed spitskool, witte kool of Chinese kool kiezen.
De kippenbouillon, maar dan wel zelfgemaakt
De bouillon voor de soto ayam wordt getrokken van kippendij. Maar dan wel kippendij met het vel en het bot er nog in. Dus gebruik geen kippendijfilets. Het bot en het vel bevatten namelijk veel smaak, en dat geeft de kippenbouillon echt een boost. Kippendij met vel en bot vind je bij de poelier, op de markt of bij een kippenslachterij die aan huis verkoopt. Naast klassieke specerijen en kruiden zijn er een aantal oosterse ingrediënten aan de kippenbouillon toegevoegd voor die echte Aziatische smaak. Dit zijn verse sereh, steranijs, korianderzaad en natuurlijk gember. Door die ingrediënten toe te voegen, maak je van iedere standaard kippensoep al snel een kippensoep met een Aziatisch tintje.
Boemboe voor soto ayam
Een boemboe is een kruidenmengsel van specerijen, kruiden, olie en evt. gember, knoflook of ui, die in een vijzel tot een soort pasta worden fijngemalen. De boemboe komt uit de Indonesische keuken. Er zijn boemboes voor heel veel soorten gerechten. Je kunt ervoor kiezen om je eigen boemboe voor de soto ayam te maken, of om een kant-en-klare in de winkel te kopen. Het ideale is natuurlijk om je eigen boemboe te maken. Het kan alleen zijn dat je niet aan een bepaalde specerij kunt komen die in zo’n boemboe wel zit, dan kun je de keuze maken voor kant-en-klaar. Let altijd wel goed op dat je een boemboe koopt. Dus een waar geen zout, suiker en conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!
Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!
Soto ayam
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 kippendijen, met vel en bot
- 2 liter water
- 4 laurierblaadjes
- 1 eetlepel tijm
- 1/2 eetlepel gekneusde zwarte peperkorrels
- 2 steranijsjes
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 stengel verse sereh
- 3 cm verse gember
- 1 prei
- 1/2 bos bleekselderij
- 3 uien
- 4 tenen knoflook
- zout
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 boemboe voor soto ayam
- 350 gram paksoi
- 300 gram vastkokende aardappels
- 4 gekookte eieren
- 60 gram taugé
- een klein zakje gebakken uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soto ayam:
De bouillon:
Kneus de sereh en maak er een knoop in.
Snijd de gember, met schil, in dikke plakken.
Snijd de prei en de bleekselderij in grove stukken.
Snipper de ui en de knoflook grof.
Neem een grote pan en doe hier de kip, het water, de uien, de knoflook, de bleekselderij, de prei, de laurier, de tijm, de peperkorrels, de steranijs, de sereh en het korianderzaad in. Voeg er een flinke snuf zout aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur heel laag (gebruik eventueel een sudderplaatje) en laat de bouillon minimaal 3 uur zachtjes trekken. Proef tussentijds de soep en kijk of er eventueel nog zout of wat kruiden bij moeten.
Zeef de bouillon in een fijne zeef. Als je een kaasdoek hebt kun je die eventueel ook gebruiken en hem in de zeef leggen. Een kaasdoek houdt ook de hele fijne deeltjes uit de bouillon tegen. Zet de bouillon even opzij in een grote kom of iets dergelijks of laat hem afkoelen voor later gebruik.
Laat de vulling van de bouillon even afkoelen en haal dan alle kip eruit. Het handigste is om dit in een brede bak te doen, zoals een braadslee, zo houd je het overzicht. Zorg er ook voor dat je het kraakbeen en andere ongewenste deeltjes er gelijk uithaalt. Dit is even een werkje, maar zo krijg je wel alle kip in de soep en vind je tijdens het eten geen harde stukjes. Je kunt de kip nog wat fijner maken door hem uit elkaar te plukken. De rest van de vulling die overblijft, kun je weggooien.
Soto ayam maken:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm.
Snijd de paksoi doormidden, waar de stelen in bladeren veranderen. Snijd de stelen in plakjes. Snijd de bladeren van de paksoi in reepjes en dan nog een keer overdwars.
Doe een eetlepel zonnebloemolie in de pan en bak hier even de boemboe in aan, zodat hij lekker gaat geuren.
Doe de plakjes van de stelen erbij en bak ze even mee.
Schenk de bouillon in de pan, en doe de aardappelstukjes en de geplukte kip erbij. Laat de stengels van de paksoi en aardappel gaar worden.
Proef de soep en voeg nog wat zout toe als dat nodig is. Roer de reepjes paksoiblad door de soep of geef ze er apart bij, ze slinken vanzelf in de hete soep.
Serveer de soto ayam gegarneerd met de gekookte halve eieren, taugé en de gebakken uitjes.
Selamat Makan !! Of…
Tafel lekker !!