• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Tex-mex bonensoep

Het recept voor een heerlijke, verwarmende maaltijdsoep

Redactie door Redactie
in Soep
1
3
Tex-Mex bonensoep

Tex-mex bonensoep – Soeprecepten met peulvruchten zijn er te over. De Hollandse klassiekers als erwtensoep en bruinebonensoep zijn daar voorbeelden van, maar ook de in de Mediterrane en Arabische keuken veel gegeten linzensoep is een populair recept. Nu worden er in Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten, in de zogenaamde Tex-mex eetcultuur, ook veel bonen gegeten. Dus waarom geen maaltijdsoep van bonen met een Tex-mex tintje? De Tex-mex bonensoep is een goedgevulde soep, waar behalve kidneybonen ook rundvlees en nog allerlei andere groenten aan toegevoegd zijn. Een complete maaltijd dus. Lekker voor op een koude dag!

Welke runderlappen koop je voor de soep?

Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor de Tex-mex bonensoep, dan zul je zien dat er heel veel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke moet je dan kopen? Er worden onder andere riblappen, sukadelappen en runderlappen aangeboden. Ken je het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sukadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sukadelappen. Klinkt dat ingewikkeld? Het valt best mee. Voor de Tex-mex bonensoep zijn ‘gewone’ runderlappen gebruikt. Die runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderstoofvlees. Vraag er eens naar bij de slager, die kan je het verschil laten zien.

Kidneybonen of nierbonen

In het recept van de Tex-mex bonensoep worden kidneybonen gebruikt. In het Nederlands worden die bonen ook wel nierbonen genoemd, al is ‘kidneybonen’ inmiddels hier ook de gebruikelijke benaming. Zoals de naam nierbonen als zegt, dit zijn niervormige, donkerrode bonen. Ze smaken een beetje licht zoetig. Tijdens en na het koken behouden kidneybonen hun vorm goed. Ze vallen ook niet uit elkaar.

In het velletje van de kidneyboon zitten giftige stoffen en om die reden moeten kidneybonen, na het weken, op een hoge temperatuur, minsten 10 minuten stevig gekookt worden om dit gif te neutraliseren. Daarna kun je het vuur lager zetten. Kook kidneybonen dan ook nooit in het weekwater, maar zet ze altijd in schoon water of bouillon op. Kidneybonen worden vooral gebruikt voor Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten als onder andere chili con carne en natuurlijk de Tex-mex bonensoep. De peulvruchten zijn ook heel geschikt om koud te eten en bijvoorbeeld in een salade te verwerken.

Tex-mex bonensoep – tips

Je kunt de soep makkelijk de dag van tevoren klaarmaken. Laat hem dan goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast om zuur worden van de Tex-mex bonensoep te voorkomen.

Geen liefhebber van kidneybonen? Je kunt de soep ook met bruine bonen maken. Volg verder gewoon het recept. De kleur wordt dan wat lichter en de smaak zal iets anders zijn, maar minstens net zo lekker!

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Runderlappen

Runderlappen

Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?

Tex-Mex bonensoep

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram gedroogde kidneybonen
  • 500 gram runderlappen, in blokjes
  • 2,5 liter runderbouillon
  • 150 gram ui, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode chiliper, in ringen
  • 500 gram verse tomaten, in blokjes gesneden
  • 140 gram tomatenpuree
  • 5 eetlepels maïskorrels, gaar
  • 1 rode en 1 gele paprika, in reepjes
  • Halve winterpeen, in klein blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 halve prei, of 1 hele, dunne prei, in halve ringen
  • 2,5 eetlepel Tex-mex kruiden
  • olie om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Tex-mex bonensoep:

De avond van tevoren:

Controleer de kidneybonen op steentjes en andere zaken die er in niet in horen. Doe ze in een vergiet en spoel ze af met koud water. Doe ze over in een grote schaal of pan, en vul die zover met koud water dat de bonen echt goed onder staan. Laat ze de hele nacht weken.

Spoel de bonen af in een vergiet, en zet ze met 2 liter (de rest heb je later nodig) runderbouillon op in een grote pan. Kook tot ze gaar zijn. Dit kan, afhankelijk van hoe oud de bonen zijn, een half uur tot wel een uur duren.

Als de bonen gaar zijn, schep je 300 gram bonen uit de pan. Zet die even weg. Pureer de rest van de bonen in de bouillon met een staafmixer.

Verhit ondertussen in een koekenpan of braadpan een scheut olie. Bak hierin de runderlappen rondom bruin aan. Als ze bruin zijn voeg je de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak je ze een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de tomaten toe en bak die ook nog even mee.

Verhit al roerend de gepureerde soep en voeg om hem wat te verdunnen wat van de achtergehouden bouillon toe. Schep het vleesmengsel met de achtergehouden kidneybonen en de Tex-mex kruiden in de soep, breng die aan de kook en laat op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, rustig 2,5 uur pruttelen. Als je op gas kookt, kun je een sudderplaatje gebruiken. Roer af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.

Voeg na 2,5 uur de paprika, de winterpeen, de prei en de bleekselderij toe en laat ze een half uurtje meekoken.

Aan het eind van de kooktijd roer je maïskorrels door de soep en warm je die nog even mee.

Serveer de soep in grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood, of tortillachips.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteVlees
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Reacties 3

  1. Pea says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk de texmex soep was wel even in verwarring over de tomaten. Die niet bij de ingrediënten stonden. Zomers is deze soep ook lekker. Ik ben erg blij met de recepten van lekker tafelen. Ook de uitleg over groente e.d. ik steek hier echt enorm veel dingen van op.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel voor het compliment en de melding, Pea. We hebben de ingrediëntenlijst van de Tex-Mex bonensoep aangepast. En natuurlijk fijn om te horen dat je onze recepten waardeert!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!