Tomatengroentesoep – Iedereen houdt wel van tomatensoep. Maar soms heb je liever een wat gevuldere soep dan een soep van alleen tomaten. Maak dan eens een ouderwetse tomatengroentesoep. Je kreeg het ongetwijfeld vroeger bij je oma wel eens voorgezet. Zo heb je het beste van twee soepen. De heerlijke tomatensoep en de lekkere vulling van een goedgevulde groentesoep. Maak maar meteen een flinke pan vol. Wat je overhoudt, vries je gewoon in porties in. Zo heb je op een drukke dag ook nog eens een snelle, maar wel gezonde maaltijd!
De basis van tomatengroentesoep zijn heerlijk rijpe, verse tomaten
Om een lekkere tomatengroentesoep te maken gebruik je natuurlijk verse tomaten. Kies mooie rode, en vooral goed rijpe exemplaren, die hebben het meeste smaak. Van keiharde, onrijpe tomaten kun je geen lekkere soep maken.
De soepgroente snijd je toch zeker zelf!?
Een zak soepgroente om de tomatengroentesoep mee te vullen is snel gekocht. Uiteraard is dat lekker makkelijk, maar of het ook de smakelijkste optie is, dat is een heel ander verhaal. Met vers gesneden groente kies je altijd voor de smakelijkste optie. Want vers gesneden groente is gewoon het lekkerst. En wees nu eens eerlijk, hoeveel werk is het om zelf wat groente te snijden? Daarnaast kun je op die manier ook zelf kiezen welke groenten je gebruikt. Uiteraard is een tomatengroentesoep een geweldige manier om af te komen van restjes groente die nog in je koelkast liggen.
Tomatengroentesoep met balletjes en vermicelli
Vroeger kreeg je tomatengroentesoep met balletjes en vermicelli. In het recept wordt dan ook uitgegaan van die twee dingen in de soep. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je geen vlees in de soep wilt verwerken. Laat de gehaktballetjes er in dat geval gewoon uit. Voeg eventueel wat extra groente toe. Hetzelfde geldt voor de vermicelli. Die kun je gewoon weglaten als je het er niet in wilt hebben, of eventueel vervangen door wat grovere pasta.
Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Tomatengroentesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1750 gram verse en rijpe tomaten
- 2 uien
- 100 gram winterpeen
- 3 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon + eventueel wat extra
- 2 laurierblaadjes
- olie om in te bakken
- 750 gram soepgroenten naar keuze
- wat vermicelli
- een bosje bladselderij
- 250 gram rundergehakt
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- een scheutje room
- zout en peper
- een scheutje Worcestershiresaus
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomatengroentesoep:
Snipper de uien en de knoflook grof.
Snijd de bleekselderij in boogjes.
Snijd de tomaten in stukjes. Je hoeft ze niet te ontvellen.
Snijd de soepgroente.
Snijd de bladselderij.
Verhit wat olie in een flinke soeppan. Zet hierin de uien, de knoflook, en de bleekselderij aan. Laat ze niet bruin kleuren. Bak tot de uien glazig zijn.
Voeg de tomaten toe en bak die mee tot ze zacht worden. Blus af met de bouillon.
Voeg de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat op een laag vuurtje koken tot de groenten allemaal gaar en zacht zijn.
Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het paneermeel, het ei, het gerookte paprikapoeder, de room en wat zout en peper.
Breng een pannetje water aan de kook. Draai kleine balletjes van het gehakt en doe ze in het water om te garen. Als je klaar bent laat je ze nog een minuut koken. Laat de gehaktballetjes uitlekken in een zeef.
Haal de soeppan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes.
Pureer de soep met de staafmixer en breng hem weer aan de kook.
Voeg de soepgroenten en de vermicelli toe. Laat de tomatengroentesoep koken tot de groenten beetgaar zijn.
Doe dan de gehaktballetjes en de bladselderij erbij en laat de soep nog even doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en Worcestershiresauce.
Serveer met lekker vers stokbrood.
Tafel lekker !!