Tomatensoep van verse tomaten – Wie houdt er niet van tomatensoep? De meeste mensen, van heel jong tot oud, vinden die soep wel lekker. Je vindt hem dan ook in veel restaurants wel op de kaart. De manier waarop de soep wordt klaargemaakt kan verschillen, want in de meeste eetculturen komt wel een of andere vorm van tomatensoep voor. De lekkerste, tomatensoep van verse tomaten, maak je natuurlijk zelf. En is dat moeilijk? Welnee!
De lekkerste tomatensoep, van verse tomaten
De lekkerste soep maak je van verse tomaten. Als je tomaten gaat kopen, let er dan wel op dat je tomaten koopt waar smaak aan zit. Kies geen harde, onrijpe tomaten uit die weinig kleur hebben, maar ga voor mooie rode tomaten die goed rijp zijn en al een beetje zacht worden. Aan die exemplaren zit de meeste smaak en dat komt het resultaat van de soep alleen maar ten goede. Kijk eens op de markt, wie weet vind je daar aan, het eind van de dag, een hele doos flink rijpe tomaten, voor een mooi prijsje. Dan kun je mooi een flinke pan vol tomatensoep van verse tomaten van maken, en wat je overhoudt in porties invriezen.
Een basisrecept om mee te variëren
In dit artikel vind je een basisrecept voor het maken van tomatensoep van verse tomaten. De basis van de soep is een groentebouillon. Je maakt dus een vegetarische soep. Vlees toevoegen kan natuurlijk altijd als je dat lekker vindt. De soep is heerlijk om zo te eten, maar je kunt dit recept ook gebruiken om te variëren. Wil je er echt een Hollandse tomatensoep van maken? Vul hem dan met gehaktballetjes. Die soepballetjes maak je dan natuurlijk ook wel zelf. Liever geen balletjes in je tomatensoep van verse tomaten? Eigenlijk kun je er van alles aan toevoegen dat jij lekker vindt. Heel simpel, met een scheutje kookroom, een schepje crème fraîche of een handje geraspte kaas geef je er al een andere draai aan. Je kunt natuurlijk ook wat groenten naar keuze mee koken of wat croutons aan de tomatensoep toevoegen.
Soepballetjes maken
Zelf soepballetjes maken is natuurlijk net een beetje meer werk, maar zo veel lekkerder dat het de moeite echt waard is.
Om de tomatensoep van verse tomaten te maken heb je een staafmixer nodig.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Tomatensoep van verse tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kilo rijpe tomaten
- 100 gram winterpeen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 bos basilicum
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 500 ml groentebouillon
- 1 eetlepel suiker
- 140 gram tomatenpuree
- een klein scheutje Worcestershire sauce
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomatensoep van verse tomaten:
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Pel de uien en de knoflook en snijd ze in grove stukken.
Snijd de winterpeen in plakjes.
Snijd de basilicumblaadjes grof.
Verhit een scheut olie in een soeppan. Zet hierin de ui, de knoflook en de winterpeen even aan. Laat de groenten niet kleuren.
Voeg de tomaat toe en bak die even mee tot ze zacht beginnen te worden.
Schenk de bouillon er bij, voeg het basilicum en de tijm toe, en breng de soep aan de kook. Laat een minuut of 20 koken tot alle groenten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met zout en peper, en een scheutje Worcestershire sauce.
Serveer de tomatensoep van verse tomaten met wat stokbrood.
Tafel lekker !!