Vegetarische bruine bonensoep met Mexicaanse smaken – Een bruine bonensoep wordt klassiek gemaakt met veel vlees. In onderstaand recept maken we een vegetarische bruine bonensoep en we geven deze een lekker pittig Mexicaans tintje mee.
Veel groenten
De vegetarische bruine bonensoep stoppen we, naast de bruine bonen, natuurlijk lekker vol met groenten. Witte kool, knoflook, rode peper, prei, rode paprika en maïs. Voor deze laatste is het het lekkerst al je verse maïskolven kunt gebruiken. Het seizoen voor verse maïs loopt echter maar van augustus t/m september. Een groot deel van het jaar moeten we het dus met maïs uit blik doen.
Creëer zelf de juiste smaak
De Mexicaanse keuken is heel uitgesproken in zijn smaken. Deze vegetarische bruine bonensoep is dan ook heerlijk pittig en vol van smaak. Als basis gebruik je dezelfde kruiden samenstelling gebruikt als voor een chili con carne. Maar in plaats van een kant-en-klaar zakje te gebruiken kun je het kruidenmengsel ook heel makkelijk zelf samenstellen. Volg gewoon de stappen in het recept.
Deze soep leent zich goed om van tevoren te maken. De smaken trekken er dan goed in en de soep wordt alleen maar lekkerder.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Vegetarische bruine bonensoep met Mexicaanse smaken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bruine bonen
- 1 rode paprika
- 2 preien
- 2 teentjes knoflook
- 1 kwart witte kool
- 1 rode peper
- 1 verse maiskolf of blikje maiskorrels
- 30 gram boter
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 theelepels paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel korianderpoeder
- 1 liter groentebouillon
- sap van een halve limoen
- tortilla chips
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vegetarische bruine bonensoep:
Laat de bonen 8 uur wellen in ruim water.
Maak de paprika schoon en snijd in blokjes. Snijd de preien in dunne ringen en was goed. Rasp de witte kool met de grove rasp of snijd in heel dunne en korte reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in heel kleine reepjes. Snijd de knoflook heel fijn.
Zet een ruime pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Voeg de boter toe en laat smelten.
Doe de peper, preien en knoflook in de pan en laat een paar minuten al roerend fruiten. Voeg alle kruiden toe en laat nog even kort mee bakken. Voeg de witte kool en de paprika toe en bak ook mee. Doe de tomatenpuree in de pan en roer goed door. Voeg na 1 minuut 1 liter groentebouillon toe. Het lekkerste is als je het vocht van de bruine bonen hiervoor gebruikt. Voeg ook de bruine bonen toe en laat 45 minuten zachtjes koken.
Als je een verse maiskolf gebruikt kook je de maiskolf (zonder bladeren en draden) 15 minuten in ruim water (zonder zout). Snijd vervolgens met een scherp mes de maiskorrels eraf en voeg in de laatste 5 minuten toe. Als je een blikje maiskorrels gebruikt kan je deze ook in de laatste 5 minuten toe voegen.
Voeg als de vegetarische bruine bonensoep klaar is het limoensap naar smaak toe en serveer.
Serveer met tortillachips.
Tafel lekker !!