Vegetarische erwtensoep – De winteravonden roepen beelden op van dampende kommen soep, die je eet onder een dekentje op de bank. Dit is echt winters comfortfood. Niet zo vreemd dat je dan al snel denkt aan erwtensoep. Die soep wordt traditioneel gemaakt met een recept vol varkensvlees, rookworst en spek. En hier haken de vegetariërs en vegans af. Als je geen vlees wilt eten, om wat voor reden dan ook, is die erwtensoep een no-go. Of toch niet? Misschien moet je toch even verder lezen, want vegetarische erwtensoep is echt wel een optie.
Vegetarische erwtensoep, zonder vleesvervangers
Nu zul je mogelijk denken ‘dat zal dan wel een recept voor een vegetarische erwtensoep zijn vol vleesvervangers in plaats van vlees.’ Maar dat is niet het geval. Je vindt hier een recept voor erwtensoep die wordt gemaakt met, uiteraard, spliterwten, verschillende verse groenten en wat smaakmakers. Een paar van die smaakmakers zijn ingrediënten, denk aan knoflook, gerookt paprikapoeder en groene chilipeper, die je niet in een recept voor klassieke erwtensoep tegen zult komen. Nu wordt dit ook geen traditionele erwtensoep, want die zit vol met vlees. De vegetarische erwtensoep zal dus ook nooit hetzelfde kunnen smaken als de traditionele variant, want een echte vleessmaak nabootsen is lastig. Er zijn vleesvervangers die een beetje in de buurt komen, maar die zijn niet echt geschikt om mee te koken in een soep. Probeer de soep dan ook op een andere manier te bekijken. Meer als een groentesoep op basis van spliterwten. En die soep is zeker zo lekker als de gewone variant, en net zo gezellig en net zo verwarmend.
Het verschil tussen erwtensoep en snert
Erwtensoep wordt in Nederland ook wel ‘snert’ genoemd. Vegetarische erwtensoep zou je dus vegetarische snert kunnen noemen. Hoewel je ze beiden met hetzelfde recept maakt, zit er toch verschil tussen die twee. Het zit namelijk zo: op de dag dat je de soep klaarmaakt heet het gerecht ‘erwtensoep’, de volgende dag heet de soep ‘snert’. De soep is, na een nachtje staan, veel dikker geworden en de smaken hebben zich nog beter kunnen vermengen. Het loont dus de moeite om de soep al een dag voordat je hem wilt gaan eten te maken. En dat geldt ook voor vegetarische erwtensoep.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Vegetarische erwtensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram spliterwten
- 1 prei
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groene chilipeper
- 200 gram knolselderij
- 150 gram kruimig kokende aardappel
- 1 pastinaak
- 1 winterpeen
- 2 groentebouillonblokjes
- 1,5 liter water
- 1 theelepel gerookte paprika
- 2 laurierblaadjes
- een klein bosje bladselderij
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vegetarische erwtensoep:
Schil en snijd de knolselderij, de winterpeen, de aardappel en de pastinaak in blokjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Verwijder het zaad uit de chilipeper en snijd hem in halve ringetjes.
Snijd de prei in halve ringen.
Snijd de bladselderij grof.
Spoel de spliterwten in een zeef onder de koude kraan om het stof te verwijderen.
Doe de spliterwten met de groenten, de ui, de knoflook, de peper, de laurierblaadjes, het gerookte paprikapoeder en de groentebouillonblokjes in een grote soeppan.
Vul aan met 1,5 liter water, eventueel iets meer.
Breng aan de kook en laat koken tot de spliterwten en de groenten helemaal gaar zijn.
Voeg de bladselderij toe en kook de soep nog heel even door.
Breng de soep heel goed op smaak met zout en eventueel peper. Dat is belangrijk, omdat de smaak door het ontbreken van vlees anders wat flauw kan zijn.
Wil je een dikke vegetarische erwtensoep, laat hem dan een paar uur of een dag afkoelen en warm de soep later weer op.
Tafel lekker !!