Verse aspergesoep – Asperges het witte goud is een echte delicatesse. Ieder voorjaar is het weer een topper op de menukaart van menig restaurant. Maar ook thuis kun jij een heerlijke verse aspergesoep met heel veel smaak maken. Hoe je dit doet, lees je hier.
Soepasperges
Koop je asperges bij de boer? Koop dan ook soepasperges voor een lekkere verse aspergesoep als je de kans hebt. Dit zijn korte en kromme asperges die niet aan de voorwaarden van de A – AA- of AAA-klasse asperges voldoen. Die klasse staat voor mooie rechte asperges van een bepaalde lengte en dikte. Maar asperges zijn een natuurproduct en die groeien wel eens minder mooi recht of ze zijn iets dikker of minder lang. Die asperges worden 2e keus asperges genoemd en worden vaak onderverdeeld in soepasperges, korte stukken en dunne asperges. Die laatste drie zijn vaak stukken goedkoper en ideaal voor verse aspergesoep of in een salade met asperges.
Haal smaak uit de schillen
Wist je dat je van de schillen en de houterige stukken die je van de asperges snijdt bij het schoonmaken een heerlijke bouillon voor een verse aspergesoep trekt? Het is helemaal geen afval, die schillen bevatten heel veel smaak en zijn een perfecte basis voor de bouillon. Van die bouillon maak je de lekkerste verse aspergesoep.
Als je asperges kookt, bewaar dan de schillen en het kookvocht waarin je de asperges gekookt hebt. Zet de schillen op met een klein beetje water en zout tot ze net onder staan. Als ze eenmaal koken zet je het vuur uit en laat ze 10 minuten staan. Laat de schillen niet te lang koken en niet te lang in het hete water staan. Je hebt dan namelijk kans dat de bouillon een beetje bitter wordt. Haal dus de schillen na 10 minuten uit de bouillon en zeef de bouillon. Zonder hier verder asperges aan toe te voegen maak je hiervan al een simpele aspergesoep.
Aspergesoep met lekker veel stukken asperge
Zoals eerder gezegd maak je van de schillen en de uiteindes een bouillon. Die bouillon bindt je met een roux van boter en bloem en breng je op smaak met room. Maar een echt lekkere verse aspergesoep maak je niet alleen van aspergebouillon. Daar horen ook stukken verse asperge in te zitten.
Je kunt er voor kiezen om de minder mooie stukken te vermalen voor een dikkere soep en de kopjes en de bovenste stukjes als vulling in de verse aspergesoep te verwerken. Maar je kunt ook alle stukjes heel laten en als vulling gebruiken, het is maar net hoe jij een verse aspergesoep het lekkerste vindt.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Verse aspergesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram soepasperges
- 1liter kippen of groentebouillon
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 100 ml kookroom
- zout en witte peper
- een paar takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse aspergesoep:
Spoel de asperges schoon en schil de asperges van boven naar beneden. Snijd de houterige delen van de onderkant, dit is vaak een centimeter of 2.
Doe de schillen en de onderkanten in een pan en voeg er een halve liter water en een beetje zout aan toe. Breng dit aan de kook en draai het vuur uit. Laat dit 10 minuten trekken. Haal de schillen uit de bouillon en zeef de aspergebouillon.
Snijd de asperges in stukken van ongeveer 2 cm, maar laat de kopstukjes iets groter. Doe de aspergebouillon terug in een pan en breng dit samen met de stukken aan de kook. Zet het vuur uit en laat staan.
Verwarm een soeppan en smelt daarin de boter. Laat de boter niet verkleuren. Voeg de bloem toe en roer tot de bloem gaar is. Voeg in gedeeltes de kippen of groenten bouillon eraan toe. Roer tussendoor steeds goed om klontjes te voorkomen. Voeg de aspergebouillon met de stukken toe aan de pan met roux en laat alles samen even koken tot de aspergestukken beetgaar zijn. Voeg de room toe en verwarm alles nog eenmaal goed door.
Breng de verse aspergesoep op smaak met zout en witte peper en bestrooi de soep met fijngehakte peterselie.
Tafel lekker !!
2de keer gemaakt, en voor de 2de keer was de soep eerder op dan de tijd wat het kostte om het te maken! GEWOON HEERLIJK!
Deze staat stevig in mijn top10 favoriete soepen. Schillen en snijafval laten trekken maakt echt het verschil. Het pureren laat ik achterwege, ik vind veel stukjes asperge juist lekker. Ik maak de soep af met verse dragon, dat vind ik een killer combinatie.
Fijn dat je de aspergesoep waardeert! We houden gewoon van lekker eten 😉 En asperges met Dragon kan inderdaad heel erg goed. Geniet ervan!
Heerlijk soepje.
Wel wat werk, maar dan heb je ook wat.
Je zou bijna denken dat werken loont ? Fijn dat het lekker was en leuk dat je het deelt Charlotte!