• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

Gebruik alle smaak en laat niets verloren gaan

Connie Derks door Connie Derks
in Soep
1
Verse aspergesoep

Verse aspergesoep – Asperges het witte goud is een echte delicatesse. Ieder voorjaar is het weer een topper op de menukaart van menig restaurant. Maar ook thuis kun jij een heerlijke verse aspergesoep met heel veel smaak maken. Hoe je dit doet, lees je hier.

Soepasperges

Koop je asperges bij de boer? Koop dan ook soepasperges voor een lekkere verse aspergesoep als je de kans hebt. Dit zijn korte en kromme asperges die niet aan de voorwaarden van de A – AA- of AAA-klasse asperges voldoen. Die klasse staat voor mooie rechte asperges van een bepaalde lengte en dikte. Maar asperges zijn een natuurproduct en die groeien wel eens minder mooi recht of ze zijn iets dikker of minder lang. Die asperges worden 2e keus asperges genoemd en worden vaak onderverdeeld in soepasperges, korte stukken en dunne asperges. Die laatste drie zijn vaak stukken goedkoper en ideaal voor verse aspergesoep of in een salade met asperges.

Haal smaak uit de schillen

Wist je dat je van de schillen en de houterige stukken die je van de asperges snijdt bij het schoonmaken een heerlijke bouillon voor een verse aspergesoep trekt? Het is helemaal geen afval, die schillen bevatten heel veel smaak en zijn een perfecte basis voor de bouillon. Van die bouillon maak je de lekkerste verse aspergesoep.

Als je asperges kookt, bewaar dan de schillen en het kookvocht waarin je de asperges gekookt hebt. Zet de schillen op met een klein beetje water en zout tot ze net onder staan. Als ze eenmaal koken zet je het vuur uit en laat ze 10 minuten staan. Laat de schillen niet te lang koken en niet te lang in het hete water staan. Je hebt dan namelijk kans dat de bouillon een beetje bitter wordt. Haal dus de schillen na 10 minuten uit de bouillon en zeef de bouillon. Zonder hier verder asperges aan toe te voegen maak je hiervan al een simpele aspergesoep.

Aspergesoep met lekker veel stukken asperge

Zoals eerder gezegd maak je van de schillen en de uiteindes een bouillon. Die bouillon bindt je met een roux van boter en bloem en breng je op smaak met room. Maar een echt lekkere verse aspergesoep maak je niet alleen van aspergebouillon. Daar horen ook stukken verse asperge in te zitten.

Je kunt er voor kiezen om de minder mooie stukken te vermalen voor een dikkere soep en de kopjes en de bovenste stukjes als vulling in de verse aspergesoep te verwerken. Maar je kunt ook alle stukjes heel laten en als vulling gebruiken, het is maar net hoe jij een verse aspergesoep het lekkerste vindt.

Aspergesoep

Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij

Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!

Verse aspergesoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram soepasperges
  • 1liter kippen of groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 100 ml kookroom
  • zout en witte peper
  • een paar takjes peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je verse aspergesoep:

Spoel de asperges schoon en schil de asperges van boven naar beneden. Snijd de houterige delen van de onderkant, dit is vaak een centimeter of 2.

Doe de schillen en de onderkanten in een pan en voeg er een halve liter water en een beetje zout aan toe. Breng dit aan de kook en draai het vuur uit. Laat dit 10 minuten trekken. Haal de schillen uit de bouillon en zeef de aspergebouillon. 

Snijd de asperges in stukken van ongeveer 2 cm, maar laat de kopstukjes iets groter. Doe de aspergebouillon terug in een pan en breng dit samen met de stukken aan de kook. Zet het vuur uit en laat staan.

Verwarm een soeppan en smelt daarin de boter. Laat de boter niet verkleuren. Voeg de bloem toe en roer tot de bloem gaar is. Voeg in gedeeltes de kippen of groenten bouillon eraan toe. Roer tussendoor steeds goed om klontjes te voorkomen. Voeg de aspergebouillon met de stukken toe aan de pan met roux en laat alles samen even koken tot de aspergestukken beetgaar zijn. Voeg de room toe en verwarm alles nog eenmaal goed door.

Breng de verse aspergesoep op smaak met zout en witte peper en bestrooi de soep met fijngehakte peterselie.

Tafel lekker !!

DeelPin75VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel; pure groentesoep voor thuis

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Reacties 5

  1. AD says:
    2 jaar geleden

    2de keer gemaakt, en voor de 2de keer was de soep eerder op dan de tijd wat het kostte om het te maken! GEWOON HEERLIJK!

    Beantwoorden
  2. Guido says:
    2 jaar geleden

    Deze staat stevig in mijn top10 favoriete soepen. Schillen en snijafval laten trekken maakt echt het verschil. Het pureren laat ik achterwege, ik vind veel stukjes asperge juist lekker. Ik maak de soep af met verse dragon, dat vind ik een killer combinatie.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat je de aspergesoep waardeert! We houden gewoon van lekker eten 😉 En asperges met Dragon kan inderdaad heel erg goed. Geniet ervan!

      Beantwoorden
  3. Charlotte says:
    4 jaar geleden

    Heerlijk soepje.
    Wel wat werk, maar dan heb je ook wat.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Je zou bijna denken dat werken loont ? Fijn dat het lekker was en leuk dat je het deelt Charlotte!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!