Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

Redactie door Redactie
in Soep
1
Tomaten-crèmesoep

Tomaten-crèmesoep is er in alle soorten en maten, maar als je ‘m zelf maakt met verse, rijpe tomaten, proef je écht het verschil. Je weet dan precies wat erin zit, zonder toegevoegde suikers of kunstmatige smaakmakers. In dit recept gebruiken we 1 kilo tomaten. Zoek vooral naar goed rijpe exemplaren met veel smaak. Ga gerust langs de markt aan het einde van de dag — vaak kun je dan nog een mooie lading scoren voor weinig. Perfect om soep van te maken!

Een belangrijk verschil met tomatensoep uit een zak of blik, is dat je zelf kunt bepalen hoeveel room je toevoegt. Je gebruikt slagroom voor een extra romig resultaat, of kookroom als je liever iets lichter eet. Wil je voorkomen dat de soep gaat schiften, gebruik dan slagroom met minstens 35% vet of een goede kookroom. Voeg die pas op het laatst toe, zonder de soep daarna nog te laten koken.

Voor deze soep fruit je eerst ui, knoflook, laurier en tijm aan. Dat geeft een volle basis. Daarna bak je tomatenpuree kort mee — een simpele truc om de zure smaak eruit te halen. Daarna mogen de verse tomaten erbij, samen met een beetje suiker om het zuur in balans te brengen. Mixen doe je aan het eind, met een staafmixer of blender.

Serveer de soep met een klein wolkje room erop, en misschien een stukje brood erbij. Heerlijk voor lunch of als voorgerecht. En geloof ons: als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer soep uit een pakje.

Tomatensoep recepten

Tomatensoep recepten

In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij

Tomaten-crèmesoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse, rijpe tomaten
  • 150 gram ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • de blaadjes van 3 takjes tijm
  • 2 theelepels suiker
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 ml kookroom of slagroom
  • zout en peper
  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Pel de uien en snipper ze grof.

Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.

Was de tomaten en snijd ze in stukjes.

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de laurier, de tijm, de uien en de knoflook aan tot de uien glazig gaan zien. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee om te ontzuren.

Doe de tomaten in de pan en bak ze tot ze zacht worden. Voeg de suiker toe en blus af met de bouillon.

Breng het geheel aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een minuut of 10 koken.

Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier en pureer de soep met de staafmixer of in de blender.

Doe de room in de soep en mix de soep nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de tomaten-crèmesoep direct. Druppel eventueel nog wat room ter garnering in de soep.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief