Tomaten-crèmesoep is er in alle soorten en maten, maar als je ‘m zelf maakt met verse, rijpe tomaten, proef je écht het verschil. Je weet dan precies wat erin zit, zonder toegevoegde suikers of kunstmatige smaakmakers. In dit recept gebruiken we 1 kilo tomaten. Zoek vooral naar goed rijpe exemplaren met veel smaak. Ga gerust langs de markt aan het einde van de dag — vaak kun je dan nog een mooie lading scoren voor weinig. Perfect om soep van te maken!
Een belangrijk verschil met tomatensoep uit een zak of blik, is dat je zelf kunt bepalen hoeveel room je toevoegt. Je gebruikt slagroom voor een extra romig resultaat, of kookroom als je liever iets lichter eet. Wil je voorkomen dat de soep gaat schiften, gebruik dan slagroom met minstens 35% vet of een goede kookroom. Voeg die pas op het laatst toe, zonder de soep daarna nog te laten koken.
Voor deze soep fruit je eerst ui, knoflook, laurier en tijm aan. Dat geeft een volle basis. Daarna bak je tomatenpuree kort mee — een simpele truc om de zure smaak eruit te halen. Daarna mogen de verse tomaten erbij, samen met een beetje suiker om het zuur in balans te brengen. Mixen doe je aan het eind, met een staafmixer of blender.
Serveer de soep met een klein wolkje room erop, en misschien een stukje brood erbij. Heerlijk voor lunch of als voorgerecht. En geloof ons: als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer soep uit een pakje.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Tomaten-crèmesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse, rijpe tomaten
- 150 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- de blaadjes van 3 takjes tijm
- 2 theelepels suiker
- 800 ml groentebouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 100 ml kookroom of slagroom
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Pel de uien en snipper ze grof.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de laurier, de tijm, de uien en de knoflook aan tot de uien glazig gaan zien. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee om te ontzuren.
Doe de tomaten in de pan en bak ze tot ze zacht worden. Voeg de suiker toe en blus af met de bouillon.
Breng het geheel aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een minuut of 10 koken.
Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier en pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
Doe de room in de soep en mix de soep nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de tomaten-crèmesoep direct. Druppel eventueel nog wat room ter garnering in de soep.
Tafel lekker !!