Watermeloen-tomaat soepje – Je krijgt vrienden te eten en je begint direct te brainstormen wat je op tafel gaat zetten. Nou hier thuis is dat precies hetzelfde en wanneer je eenmaal je alles op een rijtje zet, bedenk je, … amuse oké, hoofdgerecht oké, nagerecht oké, maar voorgerecht?
Dat is dus een probleem, het moet iets licht zijn, simpel, niet teveel werk op het moment zelf… en dan is dit er eentje om je vingers bij af te likken. Het heeft wat van een gazpacho, de koude tomatensoep die in Spanje zo bekend is, maar onder meer door het gebruik van een watermeloen, is het echt een andere koude soep. Gebruik rijpe, donkerrode tomaten, hoe rijper, hoe zoeter.
Ik heb het gemaakt voor vrienden en niet verteld dat er nog een bijzonder ingrediënt in de soep zat. Toen even afgewacht wat de reactie zou zijn… en geloof het of niet, iedereen in de wolken, maar niemand kon de smaak raden van de frisse watermeloen!
Soorten meloenen; inclusief tips & recepten
Lekker naar de markt of groenteman en met verschillende soorten meloenen naar huis. Natuurlijk inclusief recepten met dit verse zomerfruit.
Watermeloen-tomaat soepje
Voor 10 personen (per persoon 1 soeplepel) heb je nodig:
Ingrediënten
- 3 dikke rijpe tomaten (je kunt er naar smaak meer gebruiken) in grove stukken gesneden
- 1 1⁄2 kg watermeloen zonder pitten in stukken gesneden
- 1 rode paprika (ontzaad) en in stukken gesneden
- 1 zoete puntpaprika’s
- 1 1⁄2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3⁄4 chilipeper of 1 kleintje
- 1 1⁄2 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- een handvol verse basilicum
- 3 sneetjes wit brood
- 4 a 5 eetlepels witte wijnazijn (of natuurazijn)
- 1 1⁄2 dl fijne olijfolie
- 1 dl witte wijn
- peper
- zout
Snijd de tomaten, paprika’s, ui, knoflook in grove stukken en doe deze in ruime mengkom. Snijd de chilipeper overlangs en haal er de meeste zaadjes uit. Snijd het pepertje in kleine stukjes.
Hak de watermeloen in stukken en ontdoe van de schil.
Schenk de olijfolie, flinke scheut witte wijn en de tomatenpuree bij de groenten in de mengkom. Ontdoe het brood van korsten en maak deze in stukjes en meng met de groenten. Het brood zorgt immers voor de binding.
Voeg de witte wijnazijn toe, scheur de basilicum grof, voeg toe en roer alles om.
Met vershoudfolie sluit je de mengkom af en laat je ongeveer een 2 tal uurtjes koud rusten zodat de sappen vrijkomen. Nadat deze gerust heeft en alles goed vermengd is met elkaar, gaan we deze massa door een blender draaien. Als alles fijn is, gaan we deze nog eens door een zeef gieten. Zo verkrijg je een fluweel zacht soepje.
Proef de soep en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe. Plaats nu het watermeloen-tomaat soepje terug in de koeling, want deze moet echt heel koud zijn.
Verdeel de soep in leuke bordjes en versier naar smaak ( munt, mozzarella, besjes…).
Tafel lekker