• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Witlofsoep met gorgonzola

Jazeker, witlof kan ook in de soep!

0
Witlofsoep met gorgonzola

Witlofsoep met gorgonzola – Als je aan witlof denkt, verzin je er waarschijnlijk niet meteen bij dat je die groente wel in de soep zou willen stoppen. Het meeste witlof verdwijnt in ovenschotels en salades. Toch kun je van witlof ook een lekkere soep maken. En dan ook nog eens een die binnen een half uurtje op tafel staat. Witlofsoep met gorgonzola is heerlijk als een lichte avondmaaltijd, geserveerd met wat vers stokbrood. Maar net zo makkelijk is de soep geschikt als lunch, of in een kleine portie als voorgerechtje.

Gorgonzola maakt de witlofsoep heerlijk kazig

Gorgonzola is een blauwschimmelkaas die in het noorden van Italië wordt gemaakt. Vergeleken met andere bekende blauwader kazen als de Franse roquefort, de Engelse stilton en de Deense Danish blue is gorgonzola veel zachter en romiger van smaak. Dat maakt de kaas erg geschikt om te combineren met andere ingrediënten en zeker met een zacht smakende groente als witlof. Witlofsoep met gorgonzola is dan ook een verrassend fijne combinatie, die je ongetwijfeld vaker gaat maken.

Een paar tips bij de witlofsoep

In het recept wordt kippenbouillon gebruikt om de soep van te maken. Eet je liever vegetarisch?  Dan kun je de kippenbouillon zonder problemen vervangen door een groentebouillon.

Houd je van een beetje pit? Je kunt altijd wat extra gorgonzola aan de soep toevoegen. Je kunt ook de kaas vervangen door een sterker soort blauwe kaas als cabrales of roquefort.

Je kunt de witlofsoep met gorgonzola van tevoren klaarmaken. Bewaar hem wel in de koelkast tot je hem weer opwarmt om te serveren.

Om dit recept te kunnen maken heb je een staafmixer nodig. Als je die niet hebt, en wel een blender kun je die ook gebruiken. Laat in dat geval de witlofsoep wel eerst wat afkoelen voor je hem gaat blenderen, om ongelukken te voorkomen.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Witlofsoep met gorgonzola

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram witlof
  • 1 sjalotje
  • 3 eetlepels roomboter of een scheutje neutrale olie
  • 1 eetlepel bloem
  • 750 ml kippenbouillon (+ eventueel iets extra)
  • 125 ml kookroom of slagroom
  • 100 gram gorgonzola
  • zout en peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlofsoep met gorgonzola:

Was het witlof en snijd het in stukjes.

Snipper het sjalotje.

Verhit de boer of de olie in een soeppan en fruit hierin het sjalotje aan tot het glazig is. Voeg het witlof toe en laat die meebakken tot het zacht is.

Strooi de bloem over het witlof en roer het er goed doorheen.

Voeg de bouillon al roerend toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.

Verkruimel 2/3 van de gorgonzola in de soep. Voeg de room toe.

Pureer de soep met de staafmixer.

Vind je de soep te dik, voeg dan wat extra bouillon toe.

Serveer de witlofsoep met gorgonzola in grote kommen of soepborden en garneer met de rest van de kaas en de peterselie.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.