Witlofsoep met gorgonzola – Als je aan witlof denkt, verzin je er waarschijnlijk niet meteen bij dat je die groente wel in de soep zou willen stoppen. Het meeste witlof verdwijnt in ovenschotels en salades. Toch kun je van witlof ook een lekkere soep maken. En dan ook nog eens een die binnen een half uurtje op tafel staat. Witlofsoep met gorgonzola is heerlijk als een lichte avondmaaltijd, geserveerd met wat vers stokbrood. Maar net zo makkelijk is de soep geschikt als lunch, of in een kleine portie als voorgerechtje.
Gorgonzola maakt de witlofsoep heerlijk kazig
Gorgonzola is een blauwschimmelkaas die in het noorden van Italië wordt gemaakt. Vergeleken met andere bekende blauwader kazen als de Franse roquefort, de Engelse stilton en de Deense Danish blue is gorgonzola veel zachter en romiger van smaak. Dat maakt de kaas erg geschikt om te combineren met andere ingrediënten en zeker met een zacht smakende groente als witlof. Witlofsoep met gorgonzola is dan ook een verrassend fijne combinatie, die je ongetwijfeld vaker gaat maken.
Een paar tips bij de witlofsoep
In het recept wordt kippenbouillon gebruikt om de soep van te maken. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je de kippenbouillon zonder problemen vervangen door een groentebouillon.
Houd je van een beetje pit? Je kunt altijd wat extra gorgonzola aan de soep toevoegen. Je kunt ook de kaas vervangen door een sterker soort blauwe kaas als cabrales of roquefort.
Je kunt de witlofsoep met gorgonzola van tevoren klaarmaken. Bewaar hem wel in de koelkast tot je hem weer opwarmt om te serveren.
Om dit recept te kunnen maken heb je een staafmixer nodig. Als je die niet hebt, en wel een blender kun je die ook gebruiken. Laat in dat geval de witlofsoep wel eerst wat afkoelen voor je hem gaat blenderen, om ongelukken te voorkomen.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofsoep met gorgonzola
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram witlof
- 1 sjalotje
- 3 eetlepels roomboter of een scheutje neutrale olie
- 1 eetlepel bloem
- 750 ml kippenbouillon (+ eventueel iets extra)
- 125 ml kookroom of slagroom
- 100 gram gorgonzola
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofsoep met gorgonzola:
Was het witlof en snijd het in stukjes.
Snipper het sjalotje.
Verhit de boer of de olie in een soeppan en fruit hierin het sjalotje aan tot het glazig is. Voeg het witlof toe en laat die meebakken tot het zacht is.
Strooi de bloem over het witlof en roer het er goed doorheen.
Voeg de bouillon al roerend toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
Verkruimel 2/3 van de gorgonzola in de soep. Voeg de room toe.
Pureer de soep met de staafmixer.
Vind je de soep te dik, voeg dan wat extra bouillon toe.
Serveer de witlofsoep met gorgonzola in grote kommen of soepborden en garneer met de rest van de kaas en de peterselie.
Tafel lekker !!