Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Witlofsoep; op z’n Hollands met ham en kaas

Connie Derks door Connie Derks
in Soep
0
witlofsoep recept met ham en kaas

Witlofsoep op z’n Hollands – Wil je eens een bijzondere soep serveren? Denk dan eens aan witlofsoep. Misschien ben je nooit op het idee gekomen om daar soep van te maken, maar het kan echt. En die soep is ook nog eens heel erg lekker. Dit is een recept waarmee je een stevige maaltijdsoep maakt, die erg lekker is op een koude winterse dag. Het recept voor witlofsoep heeft Belgische roots, maar door er ham en kaas aan toe te voegen, geef je de soep een echt Hollands tintje.

Hollandse soep met Belgische roots

Witlofsoep is in Nederland vrij onbekend, maar de Belgen die lusten het al jaren graag. Witlof (ook wel Brussels lof of witloof genoemd) staat in België veel vaker op tafel. Ook in het gebruik van witlof zijn ze daar heel creatief. In Nederland heb je toch al gauw het witlof met ham en kaas of de witlofsalade. Maar er kan zoveel meer met witlof. Ook soep maken dus. De witlofsoep is gevuld op zijn Hollands met ham en kaas, maar je zou ook bijvoorbeeld gerookte zalm kunnen nemen of uitgebakken spekjes. Durf te variëren met ingrediënten. Zo kom je tot de lekkerste combinaties. Door aardappels mee te koken bindt de witlofsoep iets en wordt hierdoor fluweelzacht van smaak.

Witlofsoep, dat is gezond en lekker

Altijd lekker een soepje, bij de lunch bij het diner of tussendoor voor de stevige trek. Ook de soep uit dit recept is daar heel geschikt voor. Witlofsoep eten is een leuke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Je kunt tenslotte van bijna alle groenten wel een soep maken. Een lekkere bouillon met gesneden groenten of een stevige soep waarin je de groenten pureert. Doe bij een gepureerde soep als de witlofsoep voor een goede smaakbeleving wel altijd nog wat stukjes van de groenten of iets krokants, bijvoorbeeld croutons.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Witlofsoep met ham en kaas

Porties: een royale pan soep
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram witlof
  • 1 ui
  • 200 gram kruimige aardappels
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 gram gekookte ham
  • 100 gram geraspte kaas
  • bieslook naar smaak
  • een klontje roomboter
  • 100 gram kookroom (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlofsoep met ham en kaas:

Snij de ui in grove stukken.

Houd 1 stronkje witlof apart en snij de andere in grove stukken.

Schil de aardappel en snij ze in stukjes.

Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui en het witlof. Voeg hier de aardappels en de bouillon aan toe en laat dit in ongeveer een kwartiertje gaar koken.

Pel ondertussen de blaadjes van je stronkje witlof en zoek er 4-6 mooie blaadje uit voor de garnering. Snijd de rest van de blaadjes in fijne reepjes en zet opzij.

Snijd de gekookte ham in kleine blokjes en meng ze met de geraspte kaas en de in ringetjes gesneden bieslook. Vul hiermee de achtergehouden witlof schuitjes.

Pureer de soep, als die gaar is, met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Laat de soep iets afkoelen als je een blender gebruikt i.v.m. stoomontwikkeling en verbrandingsgevaar.

Als de soep mooi glad is, doe je er de reepjes witlof en de ham en kaas in.

Roer er de room door en breng op smaak met peper zout en eventueel nootmuskaat.

Vind je de witlofsoep iets te dun en wil je hem graag wat dikker? Meng dan een eetlepel maïzena met een klein beetje water. Meng dit al roerende door de witlofsoep en laat kort doorkoken.

Schep de witlofsoep in kommen en zet er voorzichtig een witlofschuitje in.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteKaas
DeelPin10TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!