Witlofsoep op z’n Hollands – Wil je eens een bijzondere soep serveren? Denk dan eens aan witlofsoep. Misschien ben je nooit op het idee gekomen om daar soep van te maken, maar het kan echt. En die soep is ook nog eens heel erg lekker. Dit is een recept waarmee je een stevige maaltijdsoep maakt, die erg lekker is op een koude winterse dag. Het recept voor witlofsoep heeft Belgische roots, maar door er ham en kaas aan toe te voegen, geef je de soep een echt Hollands tintje.
Hollandse soep met Belgische roots
Witlofsoep is in Nederland vrij onbekend, maar de Belgen die lusten het al jaren graag. Witlof (ook wel Brussels lof of witloof genoemd) staat in Belgiƫ veel vaker op tafel. Ook in het gebruik van witlof zijn ze daar heel creatief. In Nederland heb je toch al gauw het witlof met ham en kaas of de witlofsalade. Maar er kan zoveel meer met witlof. Ook soep maken dus. De witlofsoep is gevuld op zijn Hollands met ham en kaas, maar je zou ook bijvoorbeeld gerookte zalm kunnen nemen of uitgebakken spekjes. Durf te variƫren met ingrediƫnten. Zo kom je tot de lekkerste combinaties. Door aardappels mee te koken bindt de witlofsoep iets en wordt hierdoor fluweelzacht van smaak.
Witlofsoep, dat is gezond en lekker
Altijd lekker een soepje, bij de lunch bij het diner of tussendoor voor de stevige trek. Ook de soep uit dit recept is daar heel geschikt voor. Witlofsoep eten is een leuke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Je kunt tenslotte van bijna alle groenten wel een soep maken. Een lekkere bouillon met gesneden groenten of een stevige soep waarin je de groenten pureert. Doe bij een gepureerde soep als de witlofsoep voor een goede smaakbeleving wel altijd nog wat stukjes van de groenten of iets krokants, bijvoorbeeld croutons.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofsoep met ham en kaas
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 500 gram witlof
- 1 ui
- 200 gram kruimige aardappels
- 2 liter groentebouillon
- 100 gram gekookte ham
- 100 gram geraspte kaas
- bieslook naar smaak
- een klontje roomboter
- 100 gram kookroom (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofsoep met ham en kaas:
Snij de ui in grove stukken.
Houd 1 stronkje witlof apart en snij de andere in grove stukken.
Schil de aardappel en snij ze in stukjes.
Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui en het witlof. Voeg hier de aardappels en de bouillon aan toe en laat dit in ongeveer een kwartiertje gaar koken.
Pel ondertussen de blaadjes van je stronkje witlof en zoek er 4-6 mooie blaadje uit voor de garnering. Snijd de rest van de blaadjes in fijne reepjes en zet opzij.
Snijd de gekookte ham in kleine blokjes en meng ze met de geraspte kaas en de in ringetjes gesneden bieslook. Vul hiermee de achtergehouden witlof schuitjes.
Pureer de soep, als die gaar is, met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Laat de soep iets afkoelen als je een blender gebruikt i.v.m. stoomontwikkeling en verbrandingsgevaar.
Als de soep mooi glad is, doe je er de reepjes witlof en de ham en kaas in.
Roer er de room door en breng op smaak met peper zout en eventueel nootmuskaat.
Vind je de witlofsoep iets te dun en wil je hem graag wat dikker? Meng dan een eetlepel maĆÆzena met een klein beetje water. Meng dit al roerende door de witlofsoep en laat kort doorkoken.
Schep de witlofsoep in kommen en zet er voorzichtig een witlofschuitje in.
Tafel lekker !!