Witte bonensoep is geen soep die heel regelmatig op tafel staat. Toch is deze witte bonensoep, ook wel ribkes soep genoemd, de moeite waard om eens vaker te maken. Dit is geen zware maaltijdsoep, maar een mooie krachtige bouillon met lekker veel groenten en vlees. Dit wil je eten in de herfst en in de winter, of als je een beetje grieperig bent. Deze soep maak je overigens het lekkerst als je gedroogde bonen gebruikt die eerst even een nachtje moeten weken. De bonen worden zonder zout gekookt, om de schilletjes zachter te houden. Maak dus een keer wat anders dan de bekende maaltijdsoepen en verras iedereen aan tafel.
Ribkes of platte rib, worden soms ook vleesrib genoemd. Een goede slager zal ze hebben, als dat niet lukt kun je het vervangen door schouderkarbonade. Belangrijk is dat het vlees niet te mager is en dat er bot in zit. Meestal wordt rundvlees of kip gebruikt om bouillon te trekken. Maar je kunt ook goed bouillon maken met varkensvlees, zoals voor dit recept van witte bonensoep. Belangrijk bij het trekken van bouillon is dat het niet kookt, maar tegen het kookpunt aan wordt gehouden. Zo krijg je een mooi heldere bouillon. Ook belangrijk om een bouillon helder te houden is om er niet te veel in te roeren. Dit kan de soep “blind” maken zoals ze dat dan noemen.
Niveau
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Witte bonensoep of Ribkes soep
Ingrediënten voor dit recept
- 500-750 gram platte rib
- 200 gram droge witte bonen
- 1 grote of 2 kleine uien
- 200 gram prei
- 200 gram wortel
- 200 gram knolselderij
- 50 gram bleekselderij
- 2 1/2 liter water
- 2 blaadjes laurier
- een takje rozemarijn, tijm en salie ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Witte bonensoep maak je zo:
Zet de bonen de avond voor je de soep gaat maken in ruim koud water in de week. Kook de bonen ongeveer een half uur tot ze bijna gaar maar wel nog stevig zijn. Zet apart. Bind de kruiden bij elkaar tot een bosje zodat je ze makkelijker uit de soep kunt halen.
Vul een pan met 2 ½ liter koud water en doe hierin het vlees, de kruiden, en de ui. Zet dit op het fornuis en verhit het tot het bijna kookt. Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag, houdt het ongeveer 2 uur tegen de kook aan.
Was en snijd de groenten. Als het vlees zacht is en makkelijk van het bot te halen is mogen de groenten en de bonen erbij. Voeg een theelepel zout en een flinke draai van de pepermolen toe. Laat dit nog minimaal een half uur tot een uur zachtjes trekken tot de groenten gaar zijn.
Vis de kruiden en de ui uit de soep en haal ook het vlees eruit. Haal het vlees van het bot en snij het klein. Haal hierbij het ergste vet weg. Doe het vlees terug in de soep en breng de soep op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Warm de witte bonen of ribkes soep nog even goed door. De witte bonensoep is zoals zoveel soepen de dag erna het lekkerste. Ook is dit een fijne soep om in porties in te vriezen. Zo heb je na een drukke dag snel een heerlijke warme maaltijd.
Tafel lekker !!
