Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd – Ribkes soep, of zoals sommigen zouden zeggen, witte bonensoep roept bij sommige mensen wel herinneringen op. Het is een heerlijk vullende soep die vooral op de koudere dagen erg lekker is. De soep is in tegenstelling tot de meeste witte bonensoepen niet zwaar, omdat het een krachtige bouillon is met lekker veel groenten en vlees en geen gebonden soep. Een heerlijk recept om te maken als je toe bent aan wat warmte of als je een beetje grieperig bent.
Gebruik gedroogde witte bonen om witte bonensoep te maken
In dit recept zijn gedroogde witte bonen gebruikt, die een nachtje in water hebben geweekt en een half uurtje zijn voorgekookt. De bonen worden zonder zout gekookt, om de schilletjes zachter te houden. Je kunt hiervoor ook witte bonen uit een pot of blik nemen, maar voeg die dan op het allerlaatste moment toe en warm ze even mee.
Witte bonensoep met Ribkes
Ribkes of platte rib, worden soms ook vleesrib genoemd. Een goede slager zal ze hebben, maar kun je er niet zo makkelijk aankomen, dan zou je dit in dit recept kunnen vervangen door schouderkarbonade. Belangrijk is dat het vlees niet te mager is en dat er bot in zit. Meestal wordt rundvlees of kip gebruikt om bouillon te trekken. Maar je kunt ook goed bouillon maken met varkensvlees, zoals voor dit recept van witte bonensoep. Belangrijk bij het trekken van bouillon is dat het niet kookt, maar dat het tegen het kookpunt aan wordt gehouden. Zo krijg je een mooi heldere bouillon. Ook belangrijk om een bouillon helder te houden is om er niet te veel in te roeren. Dit kan de soep āblindā maken zoals ze dat dan noemen.
De ui is een onmisbaar ingrediƫnt in de bouillon
Je ziet soms in een recept om bouillon te maken uien mƩt schil vermeld in de ingrediƫntenlijst. Uienschillen zorgen voor heel veel smaak aan de witte bonensoep, maar ook niet onbelangrijk, het geeft de bouillon een prachtige goudbruine kleur. De schillen van de ui zijn namelijk een natuurlijke kleurstof. De goudbruine kleur laat de witte bonensoep er direct veel smakelijker uitzien. Vooral bij varkensvlees wil de bouillon er nogal eens grijzig uitzien als je er geen uit bij doet. En het oog wil ook wat nietwaar?
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Witte bonensoep of Ribkes soep
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 500-750 gram platte rib
- 200 gram droge witte bonen
- 1 grote of 2 kleine uien
- 200 gram prei
- 200 gram wortel
- 200 gram knolselderij
- 50 gram bleekselderij
- 2 1/2 liter water
- 2 blaadjes laurier
- een takje rozemarijn, tijm en salie ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Witte bonensoep maak je zo:
Zet de bonen de avond voor je de soep gaat maken in ruim koud water in de week. Kook de bonen ongeveer een half uur tot ze bijna gaar maar wel nog stevig zijn. Zet apart. Bind de kruiden bij elkaar tot een bosje zodat je ze makkelijker uit de soep kunt halen.
Vul een pan met 2 Ā½ liter koud water en doe hierin het vlees, de kruiden, en de ui. Zet dit op het fornuis en verhit het tot het bijna kookt. Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag, houdt het ongeveer 2 uur tegen de kook aan.
Was en snijd de groenten. Als het vlees zacht is en makkelijk van het bot te halen is mogen de groenten en de bonen erbij. Voeg een theelepel zout en een flinke draai van de pepermolen toe. Laat dit nog minimaal een half uur tot een uur zachtjes trekken tot de groenten gaar zijn.
Vis de kruiden en de ui uit de soep en haal ook het vlees eruit. Haal het vlees van het bot en snij het klein. Haal hierbij het ergste vet weg. Doe het vlees terug in de soep en breng de soep op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Warm de witte bonen of ribkes soep nog even goed door. De witte bonensoep is zoals zoveel soepen de dag erna het lekkerste. Ook is dit een fijne soep om in porties in te vriezen. Zo heb je na een drukke dag snel een heerlijke warme maaltijd.
Tafel lekker !!
De witte bonensoep lijkt wel lekker ,die wil ik uitproberen.
Die is zeker lekker Laura, daar krijg je geen spijt van.