• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

Een heerlijke maaltijdsoep van een krachtige bouillon, lekker veel groenten en vlees. Gebruik platte rib of schouderkarbonade.

1
witte bonensoep of ribkessoep

Witte bonensoep is geen soep die heel regelmatig op tafel staat. Toch is deze witte bonensoep, ook wel ribkes soep genoemd, de moeite waard om eens vaker te maken. Dit is geen zware maaltijdsoep, maar een mooie krachtige bouillon met lekker veel groenten en vlees. Dit wil je eten in de herfst en in de winter, of als je een beetje grieperig bent. Deze soep maak je overigens het lekkerst als je gedroogde bonen gebruikt die eerst even een nachtje moeten weken. De bonen worden zonder zout gekookt, om de schilletjes zachter te houden. Maak dus een keer wat anders dan de bekende maaltijdsoepen en verras iedereen aan tafel.

Ribkes of platte rib, worden soms ook vleesrib genoemd. Een goede slager zal ze hebben, als dat niet lukt kun je het vervangen door schouderkarbonade. Belangrijk is dat het vlees niet te mager is en dat er bot in zit. Meestal wordt rundvlees of kip gebruikt om bouillon te trekken. Maar je kunt ook goed bouillon maken met varkensvlees, zoals voor dit recept van witte bonensoep. Belangrijk bij het trekken van bouillon is dat het niet kookt, maar tegen het kookpunt aan wordt gehouden. Zo krijg je een mooi heldere bouillon. Ook belangrijk om een bouillon helder te houden is om er niet te veel in te roeren. Dit kan de soep “blind” maken zoals ze dat dan noemen.

Niveau

Makkelijk

Kooktechniek

Koken

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

KnolselderijPreiWitte bonen

Witte bonensoep of Ribkes soep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 270 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 500-750 gram platte rib
  • 200 gram droge witte bonen
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 200 gram prei
  • 200 gram wortel
  • 200 gram knolselderij
  • 50 gram bleekselderij
  • 2 1/2 liter water
  • 2 blaadjes laurier
  • een takje rozemarijn, tijm en salie ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Witte bonensoep maak je zo:

Zet de bonen de avond voor je de soep gaat maken in ruim koud water in de week. Kook de bonen ongeveer een half uur tot ze bijna gaar maar wel nog stevig zijn. Zet apart. Bind de kruiden bij elkaar tot een bosje zodat je ze makkelijker uit de soep kunt halen.

Vul een pan met 2 ½ liter koud water en doe hierin het vlees, de kruiden, en de ui. Zet dit op het fornuis en verhit het tot het bijna kookt. Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag, houdt het ongeveer 2 uur tegen de kook aan.

Was en snijd de groenten. Als het vlees zacht is en makkelijk van het bot te halen is mogen de groenten en de bonen erbij. Voeg een theelepel zout en een flinke draai van de pepermolen toe. Laat dit nog minimaal een half uur tot een uur zachtjes trekken tot de groenten gaar zijn.

Vis de kruiden en de ui uit de soep en haal ook het vlees eruit. Haal het vlees van het bot en snij het klein. Haal hierbij het ergste vet weg. Doe het vlees terug in de soep en breng de soep op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Warm de witte bonen of ribkes soep nog even goed door. De witte bonensoep is zoals zoveel soepen de dag erna het lekkerste. Ook is dit een fijne soep om in porties in te vriezen. Zo heb je na een drukke dag snel een heerlijke warme maaltijd.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Farmer salade

    Farmer salade; zo maak je die zelf

  • Hummus van witte bonen

    Hummus van witte bonen (gedroogde witte bonen)

  • Minestronesoep

    Minestronesoep “grote soep”

  • Hummus van bietjes met geitenkaas

    Hummus van bietjes met geitenkaas – in 10 minuten klaar

  • Broccolisoep met prei en crème fraiche

    Broccolisoep met prei en crème fraîche – Een romige, snelle maaltijd

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.