Zelfgemaakte kippensoep – Iedereen is het er wel over eens dat een kom kippensoep echt comfortfood is. Maar er zijn nogal wat manieren om kippensoep op tafel te zetten. Je kunt een blik of zak kippensoep opentrekken, maar hopelijk dat je de mening van Lekker Tafelen daarover al kent. Datzelfde geldt voor een pakje mix voor kippensoep. Dan is er nog kant-en-klare kippensoep dat vanuit een koeling aangeboden wordt, of er is kippensoep dat de slager kant-en-klaar verkoopt. Het zijn allemaal oplossingen, maar wel oplossingen waarbij je niet goed weet hoe het gemaakt is, en wat er in zit. En dan is er nog een nieuw, steeds populairder wordend fenomeen: het verspakket.
Wat is een verspakket voor kippensoep?
Er is voor dit artikel een verspakket voor ‘zelfgemaakte’ kippensoep geprobeerd. Bij bijna elke supermarkt vind je vrijwel altijd, meerdere, door de winkel samengestelde pakketten, voor het maken van één recept. Met net de gepaste hoeveelheden ingrediënten, handige instructies voor het maken van het recept, en een opsomming van de zaken die je nog apart moet kopen om het gerecht compleet te maken. Lekker handig en snel. Dus er is een verspakket voor kippensoep gekocht. Op dat pakket staat dat in een half uurtje klaar is. Bij het lezen van die tekst fronsen onze wenkbrauwen al. Want hoe kun je in een half uurtje een echt lekkere kippensoep maken? Wij doen daar vier uur over. En dan moet je volgens het recept op het pakket 2 verse kippendijen toevoegen. O nee! Hoe maak je van 2 kippendijen een kippensoep? Normaliter gebruik je gewoon, zoals je ouders of grootouders dat ook al deden, een hele soepkip. Maar goed, aan de slag met een verspakket! Het resultaat is acceptabel, je hebt kippensoep, en eerlijk gezegd een betere kippensoep dan als je kippensoep met een pakje poeder maakt. Maar de kippensoep mist echt wel die mooie warme intense smaak van een echte zelfgemaakte kippensoep.
In een kippensoep hoort een soepkip
Begin eens bij de kip. Kip is, hoe kan het ook anders, het belangrijkste ingrediënt in een kippensoep. Je hoeft daar niet een hele dure kip voor te kopen. Een kippensoep maak je met een soepkip. Je kunt in de supermarkt, maar ook bij de slager of poelier terecht voor een soepkip. Een soepkip is vaak een wat oudere kip, het vlees is taaier dan het vlees van een kip die je koopt om te roosteren. Vraag dus specifiek naar soepkip! Zo’n soepkip is een legkip. Die kip heeft eieren gelegd en is niet gefokt voor het vlees. Maar het vlees van een legkip is heel geschikt voor een recept voor kippensoep. Koop dus een hele soepkip en trek daar een mooie bouillon van. Ga daar geen kippendijen voor gebruiken van een vleeskip. Tenminste, als je een beetje om duurzaamheid en dierenwelzijn geeft.
Zelfgemaakte kippensoep met een bouillon van soepkip
Doordat het vlees van een soepkip wat taaier is moet het langer trekken. Zet zo’n bouillon een uurtje of vier op het fornuis en je hebt zacht kippenvlees en een goddelijk lekkere bouillon. En dat is comfortfood. Kortom, je moet er iets eerder aan beginnen, maar je hebt er niet meer werk aan. Met die echte zelfgemaakte kippensoep maak je gebruik van een soepkip, en dat is echt een bewustere keuze. En, als je het over smaak hebt, dan wint de zelfgemaakte kippensoep het echt. De kippensoep die werd gemaakt met het verspakket was zeker niet slecht, maar het miste karakter. Een deel van de smaak in de bouillon kwam niet uit de kip, maar uit de toegevoegde groenten. Overigens wordt voor kippenbouillon meestal voor andere groenten gekozen dan die in het pakket zaten.
Conclusie
Wil je in no-time (een half uur) een kippensoep hebben die er mee door kan? Koop dan een verspakket. Wil je echt een lekkere ouderwetse kippensoep? Ga dan voor de zelfgemaakte variant. Je weet dan precies wat je eet, je past het makkelijker aan naar je eigen smaak. En beloofd, je wordt niet alleen blij van het eten van een zelfgemaakte kippensoep, het is al een feest om zelf een pan kippensoep te maken en om die met trots op tafel te zetten.
Een lekker recept voor zelfgemaakte kippensoep
Kies je om zelf kippensoep te maken? Met dit recept eet je echt lekkere zelfgemaakte kippensoep, je raadt het al…. van een soepkip!
Kippensoep; lekker Hollands!
Onmisbaar bij een griepje, maar nog beter om gewoon te eten omdat het erg lekker is, verse kippensoep van zelfgetrokken kippenbouillon.
De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!
Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!
Maak al jaren kippensoep van een hele kip maar heb nooit geweten dat een echte soepkip wel 4 uur moet sudderen.
Daarom was het vlees zo droog die keer en taai nadat ik 1x een soepkip had gekocht.
Ben daarna weer over gegaan op een gewone kip.
Zal het eerdaags dan eens uitproberen.
Je zal zien, Lucie, deze keer lukt het!