Zoete aardappelsoep met arganolie
voor 4 tot 6 personen
- 3-4 zoete aardappels* of bataten (oranje vruchtvlees), geschild, in blokjes
- 1 el karwijzaad (kummel) + extra voor garnering
- 1 lamsbouillonblokje (Marokkaanse of Turkse winkels)
- 2 uien (gehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- olijfolie
- 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries of vers)
- 150-200 zachte geitenkaas (feta of betine blanc)
- zout en peper
- arganolie
*Wil je een hele dikke soep maken, neem dan vier zoete aardappels. Ik hou zelf (ook) wel van een iets minder zware soep, gemaakt van drie exemplaren.
Stamp 1 el karwijzaad grof in de vijzel. Kook de tuinboontjes 1-3 minuten in wat gezouten water. Spoel ze koud en dop ze dubbel door met duim en wijsvinger de velletjes eraf te drukken. Doe ze over in een decoratief bakje en zet apart.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de uien en de knoflook op een laag vuurtje zacht en gaar in circa 10 minuten. Voeg het gestampte karwijzaad toe en bak dit even mee. Doe de zoete aardappelblokjes erbij, 1,5 liter water en het bouillonblokje . Kook de soep gaar in circa 15 minuten en pureer glad met de staafmixer. Proef en maak op smaak met zout en/of peper.
Verkruimel de kaas boven een (decoratief) bakje. Schep de soep in de borden en laat iedereen zelf wat geitenkaas, tuinboontjes en extra karwijzaad toevoegen . Sprenkel tot slot wat druppels van de arganolie over de soep.