• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Tijm

Redactie door Redactie
in Kookschool, Recepten
0

Tijm is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Er zijn veel soorten en variëteiten tijm, waarvan Echte tijm (Thymus vulgaris) en Citroentijm (Thymus citriodorus) het meest in de keuken worden gebruikt.

Kweek

• Tijm is een struikachtige, groenblijvende vaste plant met heel kleine blaadjes. Afhankelijk van de soort kan hij tot 30 cm hoog worden.

• In juni en juli verschijnen kleine roze of lichtpaarse bloemen die veel bijen en hommels aantrekken.

• Tijm houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Plant tijm in volle grond of in een pot en meng wat zand en grind door de grond voor goede afwatering. Meng ook wat kalk door de grond, maar geef geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad.

• Geef tijm in een pot regelmatig water om uitdrogen te voorkomen. Zet de pot op een beschutte plek in de volle zon.

• U kunt tijm zaaien, maar het is eenvoudiger om tijm d.m.v. stekken te vermeerderen. Neem in de vroege zomer stekken van de nieuwe, groene scheuten. Kruipende tijmsoorten kunt u ook scheuren.

• Snoei tijm na de bloei licht bij om een mooie volle plant te houden. Snoei nooit tot in de houtige takjes terug, de plant loopt dan niet goed meer uit.

• Tijm houdt niet van ‘natte voeten’! Bescherm de plant, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou maar ook tegen teveel vocht. Zet de pot ‘s winters bv. op zijn kant zodat er geen water in kan blijven staan.

• Plant tijm tussen groenten of bij rozen. Rupsen en bladluizen houden niet van de geur.

Oogst

Knip steeds de toppen, zo blijft uw plant mooi vol. Tijm kan eenvoudig in bosjes gedroogd worden. Pluk deze dan net vóór de bloei, dan heeft het blad de meeste smaak. Gebruik de gedroogde blaadjes, of bewaar de takjes in olie of azijn.

Culinair

Tijm heeft een heel aromatische, intense smaak. Het gaat goed samen met mediterrane groenten als courgette, paprika en aubergine. Het is lekker in diverse soepen en ovenschotels, vleesmarinades, patés en terrines. Tijm vormt samen met peterselie en laurier het bekende ‘bouquet garni’. Citroentijm is door zijn citroenaroma heerlijk bij vis en kip. Het aroma van tijm wordt sterker tijdens het koken, gebruik het dus met mate.

Tags: KruidenKruiden infoverse kruiden
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Pinacolada mocktail
Drankjes

Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Watermeloen met crème van feta
Hapjes

Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties 1

  1. Wendy says:
    11 jaar geleden

    Tijm tegen rupsen!? eeehm mijne zit vol ineens na 1 week wil met tijm knippen en zit vol met rupsen met spinnen met zo spinnendraad.. pff

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief