Hartige broodjes – Lekkere trek, daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden. Maak voor die lekkere trek eens de hartige broodjes gevuld met een gestoofde vleesvulling. Het is even een beetje werk om de broodjes te maken, maar de moeite wordt ruimschoots beloond. Het recept voor de broodjes vind je onderaan de pagina. Snel de keuken in dus. Daarmee ga je zeker scoren bij je vrienden.
Hartige broodjes in allerlei soorten
Iedereen kent ongetwijfeld het populaire worstenbroodje. Die broodjes worden met gistdeeg gemaakt. Als je in de winkels kijkt zie je allerlei variaties op die hartige broodjes, zoals Indische worstenbroodjes, goulash broodjes, saté broodjes en ga zo maar door. Met onderstaand recept is een variatie gemaakt op het worstenbroodje, door een briochedeeg te gebruiken. Dat broodje is vervolgens gevuld met, in donker bier gestoofd, varkensvlees met champignons. Het testpanel heeft het recept goedgekeurd, ze zijn zeker voor herhaling vatbaar.
Hartige broodjes; een feestje uit het vuistje
Heerlijk zachte, gevulde broodjes
Het briochedeeg dat je voor de broodjes maakt is een rijk deeg, dit betekent dat er vrij veel boter in zit en dat er eieren aan toe zijn gevoegd. Hierdoor krijg je een heerlijk zacht broodje. Bij de hartige broodjes van dit recept voeg je een theelepel gedroogde tijm toe, voor een net iets andere smaakbeleving.
Door de ingrediënten van de vulling te vervangen kun je eindeloos variëren met het recept. De basis zijn het vlees, de roux, en de gelatine. Vervang varken door kip of rundvlees en voeg andere kruiden toe, en je hebt weer een heel ander broodje. Houd er rekening mee dat de vulling goed moet opstijven, dus maak de vulling het liefst een dag eerder dan dat je de hartige broodjes wil maken.
Let op: Bij dit recept heb je ook één recept voor briochedeeg nodig.
Briochedeeg; een rijk deeg (Basisrecept)
Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Hartige broodjes met een vleesvulling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenspoulet
- 1 ui, gesnipperd
- 200 gram champignons, in plakjes
- 300 ml bruin bier
- 25 + 50 gram boter
- 50 gram bloem + extra
- 6 gram gelatine
- 2 × 1 theelepel gedroogde tijm
- zout en peper
- 1 blaadje laurier
- nootmuskaat
- 2 eieren
- 1 recept voor briochedeeg
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hartige broodjes met een vleesvulling:
Begin een dag vooraf met het maken van de vleesvulling.
Snijd hiervoor het vlees wat kleiner zodat je het straks makkelijker over de broodjes kunt verdelen. Bak het vlees aan op hoog vuur. Als het vlees mooi bruin is, haal je het uit de pan en leg je het even op een bord.
Bak nu de gesnipperde ui mooi bruin en voeg de in plakjes gesneden champignons toe. Giet er dan het donker bier bij en breng aan de kook. Bestrooi het vlees met zout en peper en een beetje nootmuskaat en doe dit in de pan in de warme vloeistof. Voeg de tijm en de laurier toe en laat het een uurtje zachtjes gaar stoven.
Meng ondertussen 50 gram boter met 50 gram bloem, dit gaat het makkelijkste op een bord met een vork. Zet opzij.
Laat de gelatine weken in koud water.
Als het vlees mooi zacht is proef je het en breng je het eventueel verder op smaak met zout en peper. Het mag net wat sterker gekruid zijn dan dat je het bij een warme maaltijd zou serveren.
Voeg er nu in gedeeltes het boter-bloemmengsel aan toe en roer goed door. Laat al roerende 2 minuutjes doorkoken. Het moet echt stevig zijn. Voeg er de uitgeknepen gelatine er aan toe en roer die er doorheen.
Schep het vleesmengsel in een plastic bak en laat afkoelen. Zet afgedekt 1 nacht in de koelkast.
Verdeel de opgesteven vleesvulling in 15 gelijke porties. Maak er worstjes van 10 tot 12 cm van. Gebruik genoeg bloem, want het plakt nogal.
Klop 1 ei los en doe er 3 eetlepels water bij.
Rol de worstjes eerst door het eimengsel en dan weer door de bloem. Zet koel weg tot gebruik.
Maak het briochedeeg volgens aangegeven recept, maar voeg gelijk met het zout, 1 theelepel tijm toe. Laat het deeg volgens recept in een kom rijzen.
Verdeel na het rijzen het deeg in 15 stukjes van ongeveer 70 gram en maak er mooie bolletjes van. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten staan.
Klop het andere ei los met een beetje water en een snuf zout.
Druk de bolletjes plat en rol er op een met bloem bestoven werkblad langwerpige plakjes van. Snijd het onderste gedeelte in met een mesje of pizzasnijder. Vouw de worstjes in de plakjes deeg (zie foto). Besmeer de randen licht met ei en vouw dicht. Zorg dat de uiteindes onder het broodje zitten. Leg de hartige broodjes, verdeeld over 2 vellen bakpapier, met ruime afstand op een bakplaat. Besmeer ze licht met het eimengsel en bestrooi met gedroogde tijm. Laat nu rijzen tot ze duidelijk in volume vermeerderd zijn.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Bak de hartige broodjes ongeveer 12 minuten, tot ze goed goudbruin en gaar zijn. Warm, dus direct als ze uit de oven komen, zijn de hartige broodjes met vleesvulling natuurlijk het allerlekkerste.
Bewaar ze in plastic zakken of in een afgesloten diepvriesdoos in de koelkast. Je kunt ze ook prima invriezen. Wil je ze opwarmen? Doe dit dan in een voorverwarmde oven van 180 graden, vanuit de koelkast ongeveer 12 minuten. Ze zullen dan wel iets minder zacht zijn. In de magnetron kan ook prima 1,5 tot 2 minuten afhankelijk van je magnetron.
Tafel lekker !!