Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Tussendoortje

Kersenbonbons zelf maken: origineel en erg lekker!

Connie Derks door Connie Derks
in Tussendoortje
0
Kersenbonbons

Kersenbonbons zelf maken – Wil je je gasten echt verrassen bij de koffie? Maak eens zelf kersenbonbons van verse kersen. Origineel en erg lekker!

De verse Nederlandse kersen zijn er in heel veel soorten en verkrijgbaar van half juni tot en met augustus. Kersen zijn natuurlijk geweldig lekker als fruitmoment uit het vuistje. Ook belanden ze vaak in de yoghurt of vla. Maar heb je er al eens aan gedacht om zelf kersenbonbons te maken?  Hiervoor laat je de kersen in een beetje likeur marineren. Door de likeur wordt de smaak van de kersen veel intenser waardoor ze perfect samengaan met pure chocolade. Met kersenbonbons die je zelf maakt zet je echt iets origineels op tafel. Het feestje komt dan wel vanzelf want ze bevatten alcohol. Wil je liever geen alcohol gebruiken of eten er kinderen mee? Sla het marineren dan over en volg de rest van het recept, dan kan iedereen meegenieten van de chocolade-kersen.

Met kersenbonbons die je zelf maakt zet je echt iets origineels op tafel

Kersenbonbons met een steeltje

Waarom hebben kersenbonbons een steeltje, zul je misschien denken. Als eerste ziet het er geweldig leuk uit en je ziet ook direct dat het om kersen gaat. Maar als je zelf kersenbonbons gaat maken zijn diezelfde steeltjes ook erg handig om de kersen door de chocolade te halen.

Verse Nederlandse kersen hebben eigenlijk altijd een steeltje, hieraan zie je of je verse kersen hebt. Verse steeltjes zijn fris groen van kleur. De iets oudere kersen hebben vaak donkere steeltjes. Een handige graadmeter dus.

Er zijn twee opties als je kersenbonbons zelf maakt:

  • Met pit: de makkelijkste is dat je de pitten laat zitten. Dat betekent wel dat je iedereen die de kersenbonbons gaat eten even moet waarschuwen dat er nog een pit inzit.
  • Zonder pit: je haalt de pit eruit door middel van een kersenontpitter. Een handig apparaatje wat je kunt vinden in een goed gesorteerde huishoudspeciaalzaak. In plaats van dat je de pit er van boven naar beneden uitduwt zoals gebruikelijk is duw je nu de pit eruit via de zijkant. Je wilt tenslotte dat het steeltje blijft zitten om de kersen goed door de chocolade te kunnen halen.

Likeur; een echte smaakmaker

Als je zelf kersenbonbons gaat maken heb je kersenlikeur nodig. Die kersenlikeur is er in heel veel soorten. In dit recept is gebruikgemaakt van Kirsch. Dit is een likeur met 40% alcohol, die dus vrij sterk van smaak is. Om de Kirsch een beetje af te zwakken en hem iets zoeter te maken voeg je suiker toe. Je kunt ook voor een kersenwijn of andere kersenlikeur kiezen, die zijn zachter van smaak en al vrij zoet. Hieraan hoef je geen suiker toe te voegen.

kersen

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Kersenbonbons zelf maken

Porties: 20 bonbons
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 20 mooie rijpe kersen met steeltje
  • 8 eetlepels Kirsch of 10 eetlepels kersenlikeur
  • bij gebruik van Kirsch: 2 eetlepels suiker
  • 300 gram pure chocolade
  • 50 gram extra fijne pure hagelslag

Bereidingswijze van dit recept

Kersenbonbons zelf maken doe je zo:

Was de kersen en haal de pit er met een kersenontpitter via de zijkant uit. Heb je geen kersenontpitter of wil je de pit laten zitten prik de kersen dan met een cocktailprikker meerdere keren in.

Neem een afsluitbaar bakje en doe de kersen hierin.

Meng de suiker met de kirsch en giet dit of de kersenlikeur over de kersen. Doe de deksel op het bakje en zet minimaal 2 uur, maar liever een hele nacht koud weg. Schud na een uur even met het bakje om de likeur opnieuw te verdelen.

Haal de kersen uit de likeur en leg ze op een stukje keukenpapier. Dep de kersen droog. Vocht en chocolade zijn geen vrienden, als er vocht bij de chocolade komt wordt het een dikke brei.

Hak de chocolade fijn en doe hiervan 2/3 deel in een kleine kom die op een pan past zonder dat er stoom langs kan.

Doe een laagje water in de pan en zet de kom erop. Het water mag de kom niet raken. Au bain marie heet dit.

Smelt de chocolade, roer er tussendoor even doorheen. De chocolade moet niet heter worden dan 45 graden, anders veranderd de structuur en verbrandt het.

Haal de kom van de pan en voeg er de resterende chocolade aan toe. Roer tot alle chocolade is opgelost en de temperatuur ongeveer 30-32 graden is.

Verdeel de hagelslag gelijkmatig over een bord of koelkastdoos.

Leg een stuk bakpapier klaar. Haal de kersen een voor een door de chocolade door ze aan het steeltje vast te houden. Zorg ervoor dat de hele kers bedekt is. Zet de kersen op het bakpapier.

Als je alle kersen hebt doorgehaald, maar ze nog niet hard zijn, haal je ze voorzichtig van het bakpapier en zet je ze op de hagelslag.

Laat de kersenbonbons minimaal 2 uur uitharden.

Bewaar zelfgemaakte kersenbonbons maximaal 3 dagen in de koelkast. Eet kersenbonbons het liefst op kamertemperatuur, dan komt de smaak het best tot zijn recht.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Frozen cheesecake
Tussendoortje

Frozen cheesecake

frozen yoghurt barks
Tussendoortje

Frozen yoghurt barks; met fruit en/of noten

Pastinaakchips
Tussendoortje

Pastinaakchips; een knapperige aanvulling bij de maaltijd

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!