Pastinaakchips – Pastinaak, ooit een van de vergeten groenten, nu een welkome afwisseling in steeds meer keukens. De pastinaak wordt steeds vaker als groente geserveerd. Als je een etentje hebt en je wilt iets extra’s doen, maak dan chips van pastinaak. Hiermee, maak je een feestje van je maaltijd. En pastinaakchips zelf maken is verbluffend eenvoudig. Ook jij kunt dat. Met dit recept maak je zelf de lekkerste groentechips.
Mooie grote pastinaakchips
Het maken van pastinaakchips is niet veel anders dan het maken van aardappelchips. Het begint bij het snijden van de chips. De plakjes moeten niet te dik zijn. Dat gaat het makkelijkst met een mandoline, kaasschaaf of dunschiller. Je kunt voor ronde chips kiezen, maar het is veel leuker om lange chips te maken. Dit doe je eenvoudig door met de mandoline banen van de pastinaak af te schaven van de punt naar de bovenkant. Draai af en toe een kwartslag voor gelijkmatige pastinaakchips. Vind je ronde chips leuker, dat kan dan ook door ze anders te schaven. Je kunt zelfs de schillen van de pastinaak frituren en de rest van de wortel op een andere manier verwerken, zoals gekookt of gebakken. Het grote verschil met aardappelchips is dat je de ongebakken schijfjes pastinaak niet hoeft te wassen en drogen, pastinaakchips zijn dus nog makkelijker te maken.
Lekker als garnering bij een stukje vlees of vis, maar ook op een salade
Pastinaak is een knolgroente en heeft een heerlijke nootachtige smaak die bij heel veel gerechten past. Je serveert pastinaakchips als bijgerecht of als garnering op een biefstuk, een stoofpotje of bij een stamppot. Je kunt de chips ook als extra afwerking op een salade gebruiken en zeker niet te vergeten; ook gewoon als snack in een bakje, eventueel met een lekker dipsausje er bij, is de pastinaakchips heerlijk.
Bijgerechten met pastinaak
Maak de meest verrassende bijgerechten met pastinaak. Of je ze nu kookt, bakt, stooft of frituurt, pastinaak is een heerlijke groente.
Pastinaakchips
Print receptIngrediënten voor dit recept
- frituurolie
- 1 pastinaak per portie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaakchips:
Schaaf de pastinaak in dunne plakjes.
Verhit een pan met olie tot 160 graden.
Bak de pastinaakchips in kleine porties en zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt. Pastinaak verkleurt vrij snel en je wilt dat ze mooi van kleur blijven. Houd de chips een klein beetje in beweging en bak ze een paar minuutjes tot er zich bijna geen bubbels meer vormen.
Schep de pastinaakchips uit de olie op een stuk keukenpapier en bestrooi ze met zout. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Je kunt de chips tot een week in een trommel bewaren, maar waarschijnlijk zijn ze voor die tijd al lang op.
Tafel lekker !!