Snoep maken van vers fruit is een heerlijke en creatieve bezigheid voor iedereen die houdt van zelfgemaakt lekkers. In plaats van kant-en-klare snoepjes vol kunstmatige toevoegingen, maak je met dit recept zachte fruitige blokjes die écht naar vers fruit smaken. Je kiest zelf het soort fruit, bepaalt de vorm en zorgt met een laagje fijne suiker voor dat onweerstaanbare krokantje aan de buitenkant. Ideaal om samen met kinderen te maken, of om cadeau te geven in een mooi potje of doosje.
Het fijne aan snoep maken van vers fruit is dat je eindeloos kunt variëren. Denk aan frambozen, perziken, mango of bessen – als je er een gladde puree van kunt maken, kun je er heerlijke snoepjes van koken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, een pan met dikke bodem en een goede thermometer. Of je nu blokjes snijdt of werkt met siliconen vormpjes, het resultaat is vrolijk, fruitig en onweerstaanbaar. En als je eenmaal geproefd hebt, wil je niets anders meer dan zelf snoep maken!
Snoep maken van vers fruit
Ingrediënten:
- 150 gram gladde appelmoes zonder suiker
- 300 gram vruchtenpuree
- 85 gram glucosesiroop
- 20 gram citroensap
- 50 gram geleipoeder
- 450+50 gram suiker
- zeer fijne suiker om door te wentelen
Zo kun je snoep maken van vers fruit:
Smeer een bakvorm van 15 × 15 cm in met neutrale olie en bekleed die met bakpapier wat je ook licht besmeert met olie. Wil je leuke vormpjes? Dan kun je ook siliconen vormpjes nemen. Je spuit ze in met bakspray en dan zet je ze ondersteboven weg.
Meng de geleipoeder met de 50 gram suiker en doe dat in een ruime pan met de appelmoes en de vruchtenpuree. Roer goed door en voeg er de glucosesiroop aan toe, breng aan de kook. Voeg er de rest van de suiker aan toe en kook tot je 118 graden Celsius bereikt. Dat koken duurt echt een tijdje. Zet het vuur niet al te hoog en roer tussendoor met een siliconen spatel om aanbranden te voorkomen. Haal van het vuur en voeg het limoensap toe en roer dat er voorzichtig doorheen. Let op, de massa is erg heet!
Giet de hete snoepmassa in de voorbereide bakvorm, strijk glad af en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld zet je het afgedekt 24 uur in de koelkast om op te stijven.
Bestrooi een snijplank met fijne suiker en draai de bakvorm boven de suiker om zodat de plak snoep op de suiker ligt. Snijd met een scherp en schoon mes blokjes van de plak snoep. Spoel het mes regelmatig af met heet water en droog af. Giet royaal fijne suiker op een bord en haal de zelfgemaakte snoepjes er doorheen. Leg ze op een schaal en laat ze nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Gebruik je siliconen vormpjes? Giet de massa dan eerst in een litermaat voordat je de vormpjes vult, dat scheelt een hoop geknoei. Stijft de massa te snel op? Dan kun je het nog even verwarmen, zodat je de vormpjes mooi glad kunt vullen. Laat afkoelen en zet afgedekt 24 uur in de koelkast.
Duw de opgesteven blokjes snoep voorzichtig uit de vormpjes boven een bord met fijne suiker en rol ze er doorheen zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg ze op een schaal en laat nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Zelfgemaakt snoep bewaar je het liefst in een afgesloten bakje in de koelkast. Het snoep is, als je schoon gewerkt hebt, minimaal 2 weken houdbaar.
Tafel lekker !!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Snoep maken van vers fruit klinkt misschien als iets heel moderns, zeker als je kijkt naar de vrolijke siliconen vormpjes en de kleurrijke eindresultaten. Maar de basis is al eeuwenoud. In Frankrijk staat dit bekend als “pâte de fruit”, een klassiek recept dat oorspronkelijk bedoeld was om fruit op een smakelijke manier te conserveren. Je maakt eigenlijk een geconcentreerde fruitgelei, stevig genoeg om in blokjes te snijden of uit een vorm te duwen. Een dun laagje fijne suiker zorgt voor het herkenbare glinsterende jasje. Het resultaat is fris, zacht en boordevol fruit.
Kies je smaak; aardbeien, appels, ananas, het kan allemaal
Voor snoep maken van vers fruit kun je heel wat kanten op. Frambozen, aardbeien, mango, ananas, perzik, appel en abrikoos zijn allemaal geschikt. Belangrijk is dat je een gladde puree krijgt. Kook het fruit daarvoor eerst gaar, en haal het daarna door een zeef. Zo weet je zeker dat er geen pitjes, velletjes of grove stukjes in zitten. Van sommige fruitsoorten houd je na het pureren minder over dan van andere, vooral als ze veel afval bevatten, zoals frambozen of granaatappels. Houd daar rekening mee bij het afwegen: neem van tevoren zo’n 25% extra fruit, zodat je voldoende puree overhoudt. De rest kun je heerlijk gebruiken in smoothies of over je yoghurt.
Maak er een feestje van met leuke vormpjes
Ga je snoep maken? Dan werkt een vierkante bakvorm altijd goed, maar als je iets feestelijkers wilt, zijn siliconen vormpjes een aanrader. Er zijn heel veel leuke vormen te koop – van sterren en hartjes tot fruitjes en diertjes – en ze zijn niet duur. Spuit ze lichtjes in met bakspray en vul ze met behulp van een maatbeker, dat werkt het schoonst. Je hoeft echt geen banketbakker te zijn om dit netjes te doen. Zorg er wel voor dat je de snoepmassa nog goed vloeibaar hebt, anders krijg je de vormpjes niet mooi glad gevuld. Als de massa al begint op te stijven, kun je die gewoon weer even verwarmen.
Geduld is de geheime smaakmaker
Wie snoep maakt, moet wachten kunnen. Niet alleen tijdens het koken – je moet immers tot een temperatuur van 118 graden – maar ook daarna. De gelei moet minstens 24 uur opstijven in de koelkast, en daarna moeten de gesneden snoepjes ook nog even drogen. Dat zorgt ervoor dat ze minder plakken. Dus hoe verleidelijk het ook is om na het snoep maken meteen te proeven: laat ze eerst een nacht rusten. Wedden dat het wachten beloond wordt?
Snoep mooi presenteren? Zo doe je dat
Wil je zelf snoep maken, dan wil je het natuurlijk ook mooi presenteren. Leg je snoepjes op een mooie schaal of op een vel bakpapier in een doosje. Bestrooi ze eventueel met nog een klein beetje fijne suiker vlak voor het serveren voor die extra sprankeling. Of verpak ze in cellofaanzakjes met een lintje – een geweldig zelfgemaakt cadeautje. Wil je meerdere smaken maken? Verdeel dan de snoepmassa over verschillende kommetjes en voeg vlak voor het koken een paar druppels natuurlijke smaak of kleur toe zoals limoenrasp, vanille of rozenwater.
Restjes? Maak er iets nieuws van
Snoep maken is echt leuk. Heb je stukjes snoep over die niet zo mooi zijn geworden? Geen probleem! Hak ze fijn en gebruik ze als topping over een schaaltje yoghurt of ijs. Of roer ze door beslag van muffins of cakejes voor een fruitige verrassing. Zelfs gesmolten in wat warme appelmoes zijn ze nog heerlijk. Niets hoeft weggegooid te worden – restjes zijn vaak juist het begin van iets nieuws.
Mag het iets gezonder of dieetvriendelijker?
Hoewel snoep maken van vers fruit altijd suiker bevat – je hebt het nodig voor de juiste textuur – kun je wel spelen met hoeveelheden of soorten. Gebruik bijvoorbeeld iets minder suiker als je snoepjes direct na het opstijven eet, of kies voor een iets zuurder fruit zoals citroen of rode bessen om het fris te houden. Let op: suikervervangers werken meestal niet goed in dit soort recepten omdat ze de structuur niet geven die je nodig hebt. Voor veganisten is dit recept trouwens prima geschikt als je een plantaardig geleipoeder gebruikt. En glutenvrij? Dat is het vanzelf al.
Perfect bij… alles wat gezellig is
Je kunt snoep maken van vers fruit serveren bij een feestje, kindertraktatie, high tea of brunch. Of gewoon op een regenachtige middag met een kopje thee. Ook leuk om samen met kinderen te maken tijdens een vakantie of op een druilerige zondag. Je kunt de snoepjes zelfs combineren met chocoladetruffels of koekjes voor een feestelijk snoepplateau. En geef je ze cadeau? Dan is een potje met een mooi etiket en een handgeschreven kaartje genoeg om iemand écht blij te maken.
Snoep maken van vers fruit
Ingrediënten voor dit recept
- 150 gram gladde appelmoes zonder suiker
- 300 gram vruchtenpuree
- 85 gram glucosesiroop
- 20 gram citroensap
- 50 gram geleipoeder
- 450+50 gram suiker
- zeer fijne suiker om door te wentelen
Bereidingswijze van dit recept
Smeer een bakvorm van 15 × 15 cm in met neutrale olie en bekleed die met bakpapier wat je ook licht besmeert met olie. Wil je leuke vormpjes? Dan kun je ook siliconen vormpjes nemen. Je spuit ze in met bakspray en dan zet je ze ondersteboven weg.
Meng de geleipoeder met de 50 gram suiker en doe dat in een ruime pan met de appelmoes en de vruchtenpuree. Roer goed door en voeg er de glucosesiroop aan toe, breng aan de kook. Voeg er de rest van de suiker aan toe en kook tot je 118 graden Celsius bereikt. Dat koken duurt echt een tijdje. Zet het vuur niet al te hoog en roer tussendoor met een siliconen spatel om aanbranden te voorkomen. Haal van het vuur en voeg het limoensap toe en roer dat er voorzichtig doorheen. Let op, de massa is erg heet!
Giet de hete snoepmassa in de voorbereide bakvorm, strijk glad af en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld zet je het afgedekt 24 uur in de koelkast om op te stijven.
Bestrooi een snijplank met fijne suiker en draai de bakvorm boven de suiker om zodat de plak snoep op de suiker ligt. Snijd met een scherp en schoon mes blokjes van de plak snoep. Spoel het mes regelmatig af met heet water en droog af. Giet royaal fijne suiker op een bord en haal de zelfgemaakte snoepjes er doorheen. Leg ze op een schaal en laat ze nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Gebruik je siliconen vormpjes? Giet de massa dan eerst in een litermaat voordat je de vormpjes vult, dat scheelt een hoop geknoei. Stijft de massa te snel op? Dan kun je het nog even verwarmen, zodat je de vormpjes mooi glad kunt vullen. Laat afkoelen en zet afgedekt 24 uur in de koelkast.
Duw de opgesteven blokjes snoep voorzichtig uit de vormpjes boven een bord met fijne suiker en rol ze er doorheen zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg ze op een schaal en laat nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Zelfgemaakt snoep bewaar je het liefst in een afgesloten bakje in de koelkast. Het snoep is, als je schoon gewerkt hebt, minimaal 2 weken houdbaar.
Tafel lekker !!
