Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen
- 16-20 rauwe tijgergarnalen of grote gamba’s, gepeld
- 1 pomelo, gepeld, in stukjes zonder de vliezen
- 1 wortel, in hele dunne reepjes
- 1 kleine komkommer, geschild, zonder zaadjes, in dunne reepjes
- 1 groene (serrano)peper, in flinterdunne reepjes
- 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt
- sap van ½ limoen
- 3 el vissaus(nuoc mam)
- olie om te grillen
- 1 bosje basilicum, de blaadjes, in stukjes gescheurd
- 1 bosje koriander, de blaadjes, gehakt
Voor de marinade
- 2 el vissaus (nuoc mam)
- 2 el sojasaus (Kikkoman)
- 1 el arachideolie (pindaolie)
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 tl (ruwe) rietsuiker
Neem een ruime kom en meng alle ingrediënten voor de marinade daarin. Voeg de garnalen toe, schep ze goed om en laat ze 30 minuten marineren.
Neem een mooie saladeschaal en leg de komkommer- en wortelreepjes, de pomelo , de peper en de pindastukjes erin. Voeg het limoensap en de vissaus toe en schep alles goed om.
Bak de garnalen in een licht ingevette grillpan of op een rooster in de oven op de grillstand tot ze aan alle kanten ondoorschijnend zijn (2 tot 3 minuten). Je kunt ze trouwens ‘s zomers ook op de barbecue grillen, geregen aan (houten) spiesen.
Voeg de gegrilde garnalen en de verse kruiden aan de salade toe en serveer direct.
Tja, misschien is dit een zomerse salade bij uitstek. Wijzelf eten hem ook rustig in de winter, zeker als het toch weer eens zo’n Hollandse nep winter is.