Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room – Je kunt pannenkoekjes bakken van aardappel. Dat wist je nog niet? Tijd om eens zo’n recept te maken dus. De pannenkoekjes zijn heerlijk op allerlei manieren. Ze passen als bijgerecht van aardappels prima bij een warme maaltijd, maar ook als hapje bij een borrel misstaan ze zeker niet. Wat ook heel leuk en origineel is, en lekker natuurlijk, is om eens een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm en zure room als voorgerecht te serveren. Het recept voor die heerlijke pannenkoekjes vind je onderaan het artikel.
Welke aardappels kun je gebruiken voor dit recept?
Licht kruimig kokende aardappels zijn het best geschikt om het recept voor aardappelpannenkoekjes mee te maken. Je kiest natuurlijk wel voor een lokaal ras. Er worden in Nederland prima aardappels geteeld, dus uitwijken naar importaardappelen is nergens voor nodig. Santé, Bildstar, en Bintje zijn Nederlandse aardappelrassen die je kunt gebruiken om aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room te maken. Gebruik geen aardappels die heel kruimig koken voor dit recept. Daar zit te veel zetmeel in, waardoor ze te snel bruinen in de pan en het risico lopen om te verbranden. Vastkokende aardappels bevatten teveel vocht, waardoor ze juist weer niet makkelijk bruinen en waardoor je het risico loopt dat de pannenkoekjes uit elkaar vallen.
Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room, niet alleen als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch of ontbijt!
Voorgerechtjes met gerookte zalm doen het meestal wel goed en aardappelpannenkoekjes vallen ook bij de meeste mensen wel in de smaak. Gerookte zalm en zure room zijn een lekkere combinatie en passen heel goed bij de pannenkoekjes. En stiekem vinden veel mensen de combinatie ook erg lekker als een wat luxe ontbijtje of als lunch. Dus duik de keuken in en zet dit recept eens op tafel. Vast en zeker dat het niet bij één keer blijft.
Voorgerechten met gerookte zalm
Een voorgerecht maakt een maaltijd compleet. Houd je van vis? Hier vind je de allerlekkerste recepten voor voorgerechten met gerookte zalm.
Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes worden in verschillende culturen gegeten, en hebben soms ook een bijzondere betekenis. Kijk hier voor de recepten!
Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram licht kruimig kokende aardappels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 kleine eieren
- 40 gram bloem
- 1 theelepel zout
- vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gehakte peterselie + wat extra om te garneren
- olie om in te bakken
- 200 gram gerookte zalm
- zure room naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room:
Pel de ui. Hak de knoflook.
Schil de aardappels. Was ze niet, maar veeg ze schoon met een stuk keukenpapier.
Rasp de aardappels en de ui op een wat grovere rasp. Dit kan met een gewone handrasp, of met een blokrasp. Heb je een keukenmachine met een rasp, dan kun je die hier goed voor gebruiken.
Doe de geraspte aardappel met de geraspte ui in een schone theedoek. Draai er een bolletje van en probeer er op die manier zoveel mogelijk vocht uit te drukken. De aardappelpannenkoekjes lukken het best als er zo min mogelijk vocht in de aardappels zit. Doe de uitgeknepen aardappels en ui in een grote kom.
Klop in een andere kom de eieren los en meng de bloem erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg het ei-bloemmengsel, met de peterselie en de knoflook bij de ui en de aardappels. Meng alles goed door elkaar tot een beslag.
Verhit een flinke laag olie in een grote koekenpan. Let er op dat de olie goed heet is.
Schep nu met een lepel of een ijsschep, een hoeveelheid beslag in de pan. Druk dit wat plat met een lepel. Draai de pannenkoek na een paar minuten om en bak ook de andere kant bruin. Er passen in een flinke koekenpan ongeveer 4 pannenkoekjes tegelijk. Houd de aardappelpannenkoekjes die je al hebt gebakken, warm op een bord dat je in de oven plaatst. Zet de oven op ongeveer 100 graden.
Wil je mooie ronde exemplaren hebben die allemaal even groot zijn? Zet dan een metalen serveerring in de olie, schep daar wat beslag in, druk dat wat aan en laat bakken tot het pannenkoekje een beetje stevigheid heeft. Verwijder dan de serveerring, met een tang om te voorkomen dat je je vingers verbrandt, en schep het beslag voor de volgende pannenkoek er in.
Leg een of twee aardappelpannenkoekjes op een bordje, leg er wat gerookte zalm op en schep er wat zure room bij. Bestrooi met wat gehakte peterselie.
Tafel lekker !!