• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Voorgerecht

Aspergebitterballen; vol romige ragout van Hollandse asperges

Redactie door Redactie
in Voorgerecht
0
0
Aspergebitterballen

Aspergebitterballen – Dat je van asperges een ragout kunt maken is je misschien wel bekend. Met die ragout kun je dan weer de lekkerste dingen doen. Serveer een ragout bij de pasta of rijst, in een bladerdeegpasteitje, of in een bitterbal. In een bitterbal? Jazeker, van alles waar je ragout van kunt maken, kun je ook bitterballen maken. Of kroketten, zo je wilt. Die bitterballen vol heerlijke, romige ragout, natuurlijk gemaakt met Hollandse asperges, serveer je dan als een bijzonder borrelhapje. Ook als voorgerecht zul je scoren met aspergebitterballen. Dan serveer je er een paar op een bordje, met een kleine salade en heb je een feestelijk begin van een diner!

Aspergebitterballen, van Hollandse asperges!

Natuurlijk gebruik je voor het maken van aspergebitterballen verse, Hollandse witte asperges. Die witte asperges worden ook wel de koningin van de groenten genoemd, en die koninklijke titel is de groente meer dan waard.

Asperges zijn een echte voorjaarsgroente. Het aspergeseizoen loop ongeveer van half april tot half juni en buiten dat seizoen zijn ze gewoon niet te koop. Dus, geniet in die periode vooral regelmatig van het witte goud, zoals een van de bijnamen van asperges luidt. Van die aspergebitterballen kun je overigens, als je er genoeg maakt, langer genieten. Ze zijn heel goed in te vriezen en bij -18 graden zo’n maand of drie te bewaren.

Variatietips

Het is heel makkelijk om te variëren met aspergebitterballen. Voeg eens wat fijngesneden, gekookte of gedroogde ham toe aan de salpicon. (Salpicon is de ragout waarvan je bitterballen maakt.)

Voeg eens wat stukjes hardgekookt ei toe aan de vulling. Ook ei is een klassieke combinatie met asperges.

Je kunt de aspergebitterballen ook heel goed maken van groene of paarse asperges. Neem er een paar extra als je groene asperges gebruikt, want die zijn over het algemeen dunner dan hun witte zusje.

Asperge recepten

Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend

Van klassiekers tot ovengerechten: een verzameling aspergerecepten met witte én groene asperges + tips over koken, bewaren en schillen.

Aspergebitterballen

Porties: +/- 32 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 dikke asperges, gekookt
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 400 ml kookvocht van de asperges
  • 50 ml slagroom of kookroom
  • 2 eieren
  • 150 gram paneermeel
  • olie om in te frituren
  • 1,5 eetlepel gehakte, verse peterselie
  • zout en peper
  • een klein scheutje Worcestershire sauce
  • 6 blaadjes gelantine

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aspergebitterballen:

Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water.

Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten zachtjes om de bloem te laten garen. Sla die stap niet over, als de bloem niet gaar is smaken je bitterballen naar meel en dat zou jammer zijn.

Voeg het kookvocht van de asperges, scheutje voor scheutje al roerende toe en roer glad.

Doe de aspergestukjes en de peterselie erbij, roer de kookroom erdoor en breng de ragout op smaak met zout en peper en een klein schutje Worcestershire sauce..

Neem de pan van het vuur en los de uitgeschudde gelatine erin op. Zet de pan eventueel kort terug op het vuur om de gelatine op te lossen, maar laat de ragout niet meer koken!

Schep de ragout in een lage schaal en strijk hem glad met de achterkant van een lepel. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven, maar liever langer. De ragout moet echt goed koud en heel stevig zijn.

Rol ban de ragout balletjes van ongeveer 18 gram. Dat lijkt klein, maar er komen nog paneerlagen omheen. Uiteindelijk krijgen ze echt het formaat van een bitterbal.

Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een ander bord.

Haal de bitterballen een voor een door het ei en het paneermeel. Haal ze vervolgens nog eens door het ei en het paneermeel.

Vries de bitterballen minstens 30 minuten in de diepvries aan. De bitterballen kunnen 3 maanden in de diepvries worden bewaard.

Verhit de olie om te frituren tot 180ºC en bak de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en krokant.

Aspergebitterballen zijn lekker met wat milde mosterd.

Tafel lekker !!

Tags: BitterballenGroente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Krokante pasteitjes met camembert
Voorgerecht

Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht

Gebakken camembert met rode bessengelei
Hapjes

Gebakken camembert met rode bessengelei: Krokant voorgerecht voor elk seizoen

Kaastaart van graskaas met gepofte tomaat
Voorgerecht

Kaastaart van graskaas met gepofte tomaatjes

Tartaar van gerookte zalm en rode biet
Voorgerecht

Tartaar van gerookte zalm en rode biet; snel en chique

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen
Hapjes

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!