Witte asperges uit de grillpan – Rauwe asperges grillen? Zonder voorkoken? Ja, het werkt!
Iedereen is dol op asperges, “het witte goud”. Asperges zijn een kostbare voorjaarsgroente en omwille van het feit dat ze in het voorjaar relatief kort beschikbaar zijn, maakt dat asperges erg gewild en geliefd in het aspergeseizoen dat meestal van eind april, begin mei tot eind juni loopt. Dat zorgt er ook voor dat asperges niet onder de goedkoopste groenten vallen, ze zijn zelfs prijzig! Vandaar de associatie met goud.
Vaak worden witte asperges klaargemaakt volgens een traditioneel aspergerecept. Dat is dan niets meer dan gekookte asperges met ham en een eitje erbij. Verder heeft een asperge niet veel nodig, asperges smaken altijd opperbest!
Asperges uit de grillpan, dat is pas écht vernieuwend
Voor wie eens afwisseling van spijs wil met “het witte goud” in het aspergeseizoen, is de rauwe, gegrilde variant er zeker eentje die je moet proberen. Witte asperges uit de grillpan zijn knapperig, met een uitgesproken sterke aspergesmaak, vermengd met een rokerige toets door het grillen. De nasmaak is ook wat zoeter dan gekookte asperges.
Vraag je groenteboer om mooie, dikke Nederlandse asperges. Er moet na het schillen nog een flinke asperge overblijven die je nog makkelijk kan halveren. En, hoe dikker de asperges, hoe meer schillen je overhoudt om een lekkere aspergebouillon van te trekken, voor een heerlijke aspergeroomsoep. Asperges uit de grillpan slinken ook een beetje bij het grillen, dus flinke exemplaren zijn onmisbaar!
Geserveerd met een simpele dressing van frisse citroen en extra vergine olijfolie, afgewerkt met een pittige, ziltige Hollandse schapenkaas van de kaasboer, zijn witte asperges uit de grillpan een ware ontdekking. Geef er voor wie wil nog een middelzacht gekookt eitje bij en zo heb je een prachtig voorgerecht met op-en-top Nederlandse ingrediënten op tafel getoverd.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Witte asperges uit de grillpan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 bundels asperges
- 3 eetlepels olijfolie
- sap van 1 citroen
- fleur de sel
- zwarte peper uit de molen
- een handje fijngesneden bieslook
- 100 gram geraspte Hollandse schapenkaas 50 +
- middelzacht gekookte eieren (1 per persoon)
Bereidingswijze van dit recept
Witte asperges uit de grillpan maak je zo:
Schil de witte asperges en snijd het houtige uiteinde (ca. 2 cm) eraf. Halveer de asperges in de lengte.
Verhit een grillpan zonder olie en rooster de asperges aan twee kanten tot ze mooi gestreept zijn. De asperges laten vanzelf los, dat is het moment om ze te keren. Als de kern glazig is, zijn ze gaar. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Test een klein stukje om het zeker te weten. Houd er rekening mee dat gegrilde asperges veel meer beet hebben dan gekookte.
Meng het citroensap met de olijfolie en breng op smaak met fleur de sel.
Schik de gegrilde asperges op een leuk bord. Dresseer met de citroenolie, de geschaafde kaas en het gekookte eitje. Breng de asperges uit de grillpan op smaak met fleur de sel en peper uit de molen.
Tafel lekker !!
uitgeprobeerd, heel lekker inderdaad!
Altijd leuk Vivian als we elkaar aan lekkere ideeën kunnen helpen. ?️