Biefstuksalade – Een lekkere starter van je maaltijd? Ben je een liefhebber van rood vlees? Dan is dit voorgerecht het perfecte voorgerecht voor jou. Het is een eenvoudig recept, maar toch net even anders en makkelijk om te maken. Met een biefstuksalade zet je iets origineels op tafel.
Biefstuksalade in plaats van altijd maar die carpaccio
Het meest bekende recept voor een voorgerecht met rundvlees is ongetwijfeld de carpaccio. Dat dit voorgerecht zo populair is, komt omdat er een mooi stuk rundvlees voor gebruikt is wat heel dun gesneden wordt. Dat dun snijden kan thuis wel, maar kan lastig zijn als je niet de geschikte messen hebt. De carpaccio van de supermarkt kun je beter links laten liggen als je echt lekker wil eten. Kies dan liever zoals in dit recept voor een goede biefstuk en snijd daar plakjes van die je serveert als biefstuksalade.
Snijd biefstuk op de draad, en andere tips voor een perfect resultaat
Een biefstuksalade is een vrij simpele, maar erg lekkere salade. Een recept dat vrijwel iedereen kan maken. Breng een flinke biefstuk van goede kwaliteit, flink op smaak met peper, zout, chilivlokjes en tijm en bak hem, kort maar krachtig, in de roomboter. Laat de biefstuk volledig afkoelen en leg hem eventueel een half uurtje in de diepvries. Als hij stevig is, kun je namelijk veel makkelijker plakjes snijden. Die plakjes moeten namelijk niet te dik zijn. Hoe dunner je ze snijdt, hoe prettiger het is om ze te eten. Houd bij het snijden rekening met de draadrichting van het vlees. Je moet zoals ze dat noemen op de draad snijden, dat wil zeggen dat je de lange vezels door moet snijden, zodat de lapjes bestaan uit allemaal kleine stukjes vlees. Door op de draad te snijden is het vlees veel makkelijker te eten en veel minder snel taai.
Houd de salades eenvoudig, maar kies wel voor smaak!
Intussen maak je een simpele salade met groene sla, komkommer, kerstomaatjes en licht pittige radijsjes met een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en honing. Die azijn kan zowel witte als rode balsamicoazijn zijn. De rode is smakelijker, maar ziet er net iets minder mooi uit. Doe daarom de dressing er pas aan tafel over of zet een kannetje dressing op tafel zodat iedereen zelf kan nemen naar behoefte. De geroosterde pijnboompitjes maken het recept helemaal af. De salade is geweldig lekker als voorgerecht, door de salade groter te maken en met brood en boter te serveren kun je hem ook als een maaltijdsalade serveren. Voeg er dan eventueel nog koude sperzieboontjes, radijsjes of andere groenten aan toe.
Biefstuksalade
Ingrediënten voor dit recept
- een flinke biefstuk van ongeveer 300 gram
- zout en peper
- 2 takjes tijm
- een snufje chilivlokken
- 200 gram gemengde bladsla
- 3 radijsjes
- 1/4 komkommer
- 10 kerstomaatjes
- 20 gram pijnboompitten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1/2 eetlepel honing
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een biefstuksalade:
Haal de biefstuk uit de koelkast en breng hem flink op smaak met zout en peper. Bestrooi met chilivlokjes en blaadjes tijm. Laat de biefstuk een kwartiertje op temperatuur komen. Bak hem kort maar krachtig aan beide zijdes ongeveer 3 minuten in de roomboer. Hoe lang je hem bakt, is afhankelijk van de temperatuur, dikte en gewenste gaarheid. Laat de biefstuk volledig afkoelen en leg hem eventueel een half uurtje in de diepvries.
Maak de dressing door de olijfolie, azijn en honing met een beetje zout en peper krachtig te mengen. Was de sla en droog hem. Snijd de komkommer en radijs in reepjes en de tomaat in plakjes. Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan en laat ze op een schaaltje afkoelen.
Meng de sla met de komkommer, radijs en tomaat en verdeel dit over 4 kleine bordjes. Snijd de gebakken biefstuk in zo dun mogelijke plakjes en verdeel de over de bordjes met sla. Verdeel een beetje dressing en de pijnboompitjes over de biefstuksalade en serveer direct.
Tafel lekker !!
